Μπανγκλαντές: Η κατάσταση δύο χρόνια μετά την τραγωδία στο εργοστάσιο Rana Plaza

Συγγενείς των θυμάτων Rana Plaza κρατούν φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων. Πριν από ένα χρόνο, πάνω από 1.100 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο έχασαν τη ζωή τους όταν το κτίριο Rana Plaza, στη Ντάκα, στο Μπαγκλαντές κατέρρευσε. @Rohat Ali Rajib

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από την κατάρρευση του εργοστασίου Rana Plaza, στο Μπανγκλαντές. Η τραγωδία, που κόστισε τη ζωή 1.100 ανθρώπων, φέρνει στην επιφάνεια τις συνθήκες εργασίας στη φθηνή ένδυση. Στις 29 Απριλίου, οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν έκθεση για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της βιομηχανίας ενδυμάτων της χώρας. Με αφορμή τη ψηφοφορία στην ολομέλεια συζητήσαμε με την Jean Lambert (Πράσινοι, Μ.Βρετανία), για τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια.

Η τραγωδία στο εργοστάσιο Rana Plaza ήταν το πιο θανατηφόρο βιομηχανικό ατύχημα των τελευταίων τριάντα χρόνων. Τι κάνει η ΕΕ για την πρόληψη παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον;

Έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά από αλλαγές, στις οποίες έχουν συμβάλει τόσο η ΕΕ όσο και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Υπήρξαν συμφωνίες για τη βελτίωση των ελέγχων και των κανόνων, όπως η πυρόσβεση και ηλεκτρική ασφάλεια των εργοστασίων, ενώ έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.

Επίσης, έχει αλλάξει ο νόμος για το σχηματισμό των συνδικάτων και έτσι έχουν αυξηθεί θεαματικά. Η ΕΕ στηρίζει την ανάπτυξη ικανοτήτων μέσα στα συνδικάτα ώστε να μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικά.

Το μήνυμα που έλαβα από τους κατασκευαστές την τελευταία φορά που επισκέφτηκα το Μπανγκλαντές, ήταν ότι η τραγωδία του Rana Plaza λειτούργησε ως αφύπνιση για αλλαγή νοοτροπίας.

Η ολομέλεια συζητά την επόμενη εβδομάδα για το Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Μπανγκλαντές. Τι συμπεριλαμβάνει το Σύμφωνο;

Είναι μια συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές, με την υποστήριξη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Μέρος των μεταρρυθμίσεων του εργασιακού νόμου, οφείλεται σε αυτό το Σύμφωνο.

Συχνά, μετά από καταστροφές όπως αυτή στο εργοστάσιο Rana Plaza, δεν αλλάζει τίποτα παρόλη τη δημόσια κατακραυγή. Το Σύμφωνο έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ότι υπάρχει μια πιο μακροπρόθεσμη παρακολούθηση. Οι φωνές που λένε “Γιατί ακριβώς το Μπαγκλαντές; Δεν θα έπρεπε, να εφαρμοστεί κάτι παρόμοιο και σε άλλες χώρες με μεγάλη βιομηχανία ενδυμάτων;”, όλο και πληθαίνουν.

Ποιός ο ρόλος των καταναλωτών, στο να αναδείξουν το κόστος που έχει στην ανθρώπινη ζωή η παραγωγή φθηνών ενδυμάτων;

Κανένας δεν θέλει να φοράει ρούχα που για να παραχθούν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές. Η δημόσια πίεση από την Ευρώπη και η πιθανότητα δυσφήμησης, δημιούργησε μεγαλύτερες δεσμεύσεις από τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες που συνδέονταν με το εργοστάσιο Rana Plaza. Αυτό έχει κάνει μεγάλη διαφορά.

Πηγή: http://www.europarl.europa.eu

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Γιατί η ΕΕ ζητάει την καλύτερη ρύθμιση της οικονομίας της πλατφόρμας;

Be the first to comment on "Μπανγκλαντές: Η κατάσταση δύο χρόνια μετά την τραγωδία στο εργοστάσιο Rana Plaza"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!