Παγκόσμια έκκληση για δράση: Πρόληψη της ελονοσίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε όλη την υπο-Σαχάρια Αφρική

Σήμερα, ως μέρος των εορτασμών της παγκόσμιας ημέρας κατά της ελονοσίας, ο παγκόσμιος συνεταιρισμός για την εφαρμογή της συντονισμένης δράσης κατά της ελονοσίας «Roll Back Malaria» (RBM) εγκαινιάζει μια παγκόσμια έκκληση για δράση για την αύξηση της εθνικής κάλυψης μέσω της προληπτικής θεραπείας για την προστασία των εγκύων γυναικών και των αγέννητων παιδιών από τα καταστροφικά αποτελέσματα που προκαλούνται από την ελονοσία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η Διαλείπουσα προληπτική θεραπεία της ελονοσίας στην εγκυμοσύνη (IPTp) – που περιλαμβάνει τη χορήγηση τριών δόσεων του ανθελονοσιακού φαρμάκου Σουλφαδοξίνη- όσο το δυνατόν γρηγορότερα κατά το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και σε κάθε προγραμματισμένη επίσκεψη σε μια προγεννητική κλινική έπειτα, σώζει ζωές. Συγκεκριμένα, η θεραπεία IPTp μειώνει την αναιμία και αυξάνει την πιθανότητα τα μωρά να γεννηθούν με υγιές βάρος, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης. Η θεραπεία IPTp συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), μαζί με κουνουπιέρες που περιέχουν εντομοκτόνο, για την πρόληψη της ελονοσίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια απλή και εξαιρετικά αποδοτική παρέμβαση, η κάλυψη των θεραπειών IPTp παραμένει πολύ χαμηλή. Το 2013, περίπου 15 εκατομμύρια έγκυες γυναίκες από τα 35 εκατομμύρια στην υπο – Σαχάρια Αφρική, δεν έλαβαν ούτε μια δόση της προληπτικής αγωγής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Κάθε χρόνο στην περιοχή αυτή, η μόλυνση της ελονοσίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί περίπου 10.000 θανάτους μητέρων και 75.000 – 200.000 θανάτους παιδιών. Οι θάνατοι αυτοί μπορούν να προληφθούν.

Παγκόσμια έκκληση για δράση Αύξηση της πρόληψης των εγκύων από την ελονοσία σε όλη την υπο-Σαχάρια Αφρική

Η παγκόσμια έκκληση για δράση έχει ως στόχο να αυξήσει την συνειδητοποίηση της ανάγκης για ενίσχυση της προστασίας των εγκύων γυναικών ενάντια στην ελονοσία και καλεί τα εθνικά προγράμματα για την ελονοσία, τους δωρητές, τους ερευνητές, τις φαρμακευτικές βιομηχανίες και την κοινωνία των πολιτών να ενισχύσουν την εθνική πολιτική εφαρμογής της θεραπείας IPTp, και να εφαρμόσουν τις κατευθυντήριες γραμμές του Π.Ο.Υ. του 2012 ώστε να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο της πρόληψης της ελονοσίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στη δημόσια υγεία.

Άμεση προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη σχεδίων δράσης σε κάθε χώρα βάσει των συστάσεων της έκκλησης που να προσαρμόζονται στις τοπικές απαιτήσεις και με την υποστήριξη από τεχνικούς συνεργάτες, ώστε να επιτευχθεί μια αύξηση 100% στην κάλυψη της θεραπείας IPTp από τα σημερινά επίπεδα έως το 2020, καθώς και εθνικής κάλυψης τουλάχιστον 90%, έως το 2030.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Π.Ο.Υ, τα ποσοστά θνησιμότητας της ελονοσίας σε όλους τους πληθυσμούς σε κίνδυνο, μειώθηκαν κατά 47% σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2000 και 54% μόνο στην Αφρική – που αντιπροσωπεύει περίπου το 80% των κρουσμάτων ελονοσίας παγκοσμίως. Από το 2001, εκτιμάται ότι πάνω από 4 εκατομμύρια θάνατοι που σχετίζονται με την ελονοσία έχουν αποτραπεί, μέσω της κλίμακας όλων των διαθέσιμων εργαλείων ελέγχου της ελονοσίας. Παρά την πρωτοφανή αυτή πρόοδο, οι παγκόσμιες προσπάθειες συνεχίζουν να αποκλείουν ολόκληρες κοινότητες. Το 2013 περίπου 584.000 ζωές χάθηκαν σε όλο τον κόσμο από την ελονοσία. Η αύξηση του ποσοστού κάλυψης της θεραπειών IPTp θα είναι το κλειδί για την περαιτέρω μείωση της θνησιμότητας που οφείλεται στην ελονοσία.

Πηγή: rollbackmalaria.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Θέσεις Εργασίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Open Vacancies@WHO) | Closing Dates: Jul 6-Jul 17, 2020

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!