Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης

Ελένη Τομπέα-

17 Απριλίου 2015 – Σήμερα, χιλιάδες γυναίκες και άνδρες αγρότες του διεθνούς κινήματος αγροτών La Via Campesina, κινητοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο κατά των διεθνικών εταιριών (πολυεθνικών) και τις συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών (ΣΕΣ) που επηρεάζουν τους χωρικούς, τη γεωργία μικρής κλίμακας  και την εθνική επισιτιστική κυριαρχία. Από τις 17 του Απρίλη του 1996 η La Via Campesina γιορτάζει την ημέρα αυτή ως μια παγκόσμια ημέρα δράσης.

Οι Συμφωνίες του ελεύθερου εμπορίου προωθούν τις πολυεθνικές και ένας καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα αγροχημικά. Αυτά αύξησαν την μετατόπιση, την απέλαση και την εξαφάνιση των αγροτών. Οι Συμφωνίες των ελευθέρων συναλλαγών βάζουν το κέρδος πάνω από όλα τα άλλα δικαιώματα και ανησυχίες. Επί του παρόντος, οι πιο σημαντικές ΣΕΣ στην ιστορία είναι υπό διαπραγμάτευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και τον Καναδά. Αυτές οι συμφωνίες, αν ολοκληρωθούν, θα ελευθερώσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις στις αγορές υπέρ των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Κινητοποίηση των αγροτών σε όλο τον κόσμο κατά των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και της κυριαρχίας των τροφίμων

Με εκατοντάδες δράσεις σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο σε όλες τις ηπείρους, το διεθνές κίνημα αγροτών La Via Campesina επιβεβαιώνει τη σημασία των τοπικών αγώνων, ενώ την ίδια στιγμή υπογραμμίζει την ανάγκη για μια παγκόσμια αντίσταση και οργάνωση μεταξύ των πόλεων και των αγροτικών περιοχών. Ενέργειες όπως ανταλλαγή σπόρων, καταλήψεις, διαδηλώσεις,  εκθέσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδρομές και συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του μήνα ως μέρος αυτών των παγκόσμιων ημερών δράσης.

Φέτος στην Ευρώπη, διάφορες δράσεις θα οργανωθούν εναντίον του διατλαντικού εμπορίου και των επενδύσεων εταιρικής σχέσης (TTIP), της  εμπορικής και οικονομικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (CETA) και της εμπορικής συμφωνίας για τις υπηρεσίες (TiSA) στη Γερμανία, Ελβετία και το Βέλγιο. Στην Ασία, μια μαζική διαδήλωση για να απορριφθεί η διαπραγμάτευση της Δι-Ειρηνικής Εμπορικής Συμφωνίας (TTP) από την ιαπωνική κυβέρνηση, διοργανώνεται στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα ενώ στη Νότια Αμερική, μια μεγάλη πορεία (πάνω από 1.500 άτομα από όλες τις ηπείρους), διοργανώνεται στην Αργεντινή κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Cloc-Via Campesina (Συντονισμός αγροτικών οργανώσεων Λατινικής Αμερικής ) στο Μπουένος Άιρες.

Η La Via Campesina καταγγέλλει τους νόμους και τα συμφέροντα που επηρεάζουν τον αγροτικό τρόπο ζωής, μια σημαντική κληρονομιά του λαού στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Το κίνημα προωθεί τη διατροφική κυριαρχία για τον τερματισμό της πείνας στον κόσμο και την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αντί για το ζοφερό μέλλον που είναι βασισμένο στη ελευθεροποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων, η La Via Campesina πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα για μια οικονομία βασισμένη στην ισότητα που θα αποκαταστήσουν την ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης. Η αγροτική μεταρρύθμιση και η βιώσιμη γεωργία, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του τρόπου ζωής, με βάση την επισιτιστική κυριαρχία των λαών.

Πηγή: viacampesina.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Το 1 τοις εκατό της ανθρωπότητας έχει ξεριζωθεί: Έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις της Ύπατης Αρμοστείας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!