Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2015: Η Ασφάλεια των Τροφίμων

Μετάφραση / Επιμέλεια: Ελένη Τομπέα

Νέα δεδομένα για τις επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούνται από ασθένειες προκαλούμενες από τρόφιμα,  υπογραμμίζουν τους κινδύνους που προέρχονται σε παγκόσμιο επίπεδο  από τα μη ασφαλή τρόφιμα, καθώς και την ανάγκη για συντονισμένη, διασυνοριακή δράση σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζουν φέτος τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που συνδέονται με την ασφάλεια των τροφίμων με το σύνθημα «Βελτίωσε την ασφάλεια των τροφίμων από το αγρόκτημα έως το πιάτο».

 Πάνω από 200 ασθένειες προκαλούνται από μη ασφαλή τρόφιμα που περιέχουν επιβλαβή βακτήρια, παράσιτα, ιούς και χημικές ουσίες.

Εκτιμάται ότι δύο εκατομμύρια θάνατοι σημειώνονται κάθε χρόνο από μολυσμένα τρόφιμα ή πόσιμο νερό.

Η παραγωγή τροφίμων έχει βιομηχανοποιηθεί και το εμπόριο και η διανομή τους έχουν παγκοσμιοποιηθεί, με αυτές τις αλλαγές να εισάγουν νέους πολλαπλούς κινδύνους για τα τρόφιμα να μολυνθούν με επιβλαβή βακτήρια, ιούς, παράσιτα, ή χημικές ουσίες. Ένα τοπικό πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ένα διεθνές πρόβλημα έκτακτης ανάγκης και η διερεύνηση της εμφάνισης μιας τροφικής ασθένειας είναι πολύ πιο περίπλοκη, όταν ένα μόνο πιάτο ή πακέτο τροφίμων περιέχει συστατικά από πολλές χώρες.

Τα μη ασφαλή τρόφιμα μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες και να προκαλέσουν περισσότερες από 200 ασθένειες – που κυμαίνονται από διάρροια μέχρι είδη καρκίνων. Παραδείγματα μη ασφαλών τροφίμων περιλαμβάνουν μαγειρεμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, φρούτα και λαχανικά που έχουν μολυνθεί με κόπρανα και οστρακοειδή που περιέχουν θαλάσσιες βιοτοξίνες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εξέδωσε στις 2 Απριλίου τα πρώτα ευρήματα από μια ευρύτερη συνεχιζόμενη ανάλυση της παγκόσμιας επιβάρυνσης των τροφιμογενών νοσημάτων. Τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας αυτής, που έχει αναλάβει η Επιδημιολογική Ομάδα Αναφοράς για Τροφιμογενή Νοσήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (FERG), αναμένεται να κυκλοφορήσουν τον Οκτώβριο του 2015.

Μερικά σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας σχετίζονται με εντερικές λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς, βακτήρια και πρωτόζωα που εισέρχονται στο σώμα από την κατάποση μολυσμένων τροφίμων. Τα αρχικά στοιχεία FERG, από το 2010, δείχνουν ότι:

  • Υπήρχαν περίπου 582 εκατομμύρια περιπτώσεις 22 διαφορετικών τροφιμογενών εντερικών παθήσεων, και 351.000 θανάτοι που συνδέονται με αυτές
  • Οι παράγοντες των εντερικών πάθησων που ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους ήταν οι:  Salmonella Typhi (52.000 θάνατοι), εντεροπαθογόνο E. coli (37.000),  Norovirus (35.000)
  • Η περιοχή της Αφρικής κατέγραψε την υψηλότερη επιβάρυνση σε εντερικές τροφικές ασθένειες, ακολουθούμενη από τη Νότιο-Ανατολική Ασία
  • Πάνω από το 40% των ανθρώπων που πάσχουν από εντερικές ασθένειες που προκαλούνται από μολυσμένα τρόφιμα ήταν παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών

Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί ένα τεράστιο διατομεακό ζήτημα κοινής ευθύνης που απαιτεί τη συμμετοχή τομέων πέραν της δημόσιας υγείας (π.χ. του τομέα της γεωργίας, του εμπορίου, του περιβάλλοντος, του τουρισμού) και την υποστήριξη μεγάλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των τροφίμων, της επείγουσας βοήθειας/έκτακτης ανάγκης και της  εκπαίδευσης.

Πηγή: who.int

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2020: Η ψυχική υγεία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και σοφή επένδυση για το μέλλον

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2015: Η Ασφάλεια των Τροφίμων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!