Προτάσεις του Συνηγόρου σχετικά με την ποινική μεταχείριση των ανηλίκων

Ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Έκθεση σχετικά με την επίσκεψη – αυτοψία του στη φυλακή Κορίνθου όπου κρατούνται ανήλικοι 15-18 ετών, συνοδευόμενη με θεσμικές προτάσεις του για την ποινική μεταχείριση των ανηλίκων και την κατά το δυνατόν αποφυγή του εγκλεισμού τους σε φυλακές.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ’ τύπου και άλλες διατάξεις» απέστειλε επιπλέον παρατηρήσεις του, ιδίως ως προς την προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 312 του Ποινικού Κώδικα, οι οποίες ελήφθησαν υπόψη στο τελικό κείμενο που κατατέθηκε από το Υπουργείο στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αποβλέπουν στον περιορισμό του ποινικού εγκλεισμού των ανηλίκων, ο Συνήγορος εξέφρασε τη θετική του θέση καθώς οι προτεινόμενες τροποποιήσεις ανταποκρίνονται στις πάγιες προτάσεις του και στις αρχές που καθιερώνονται από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ως προς την προτεινόμενη τροποποίηση του άρθ. 312 ΠΚ, ο Συνήγορος εξέφρασε την επιφύλαξή του σχετικά με την εισαγωγή διατάξεων που φαίνεται να διευρύνουν τα περιθώρια ποινικοποίησης συμπεριφορών ανηλίκων, ενώ το επιδιωκόμενο είναι να αντιμετωπίζονται οι βίαιες συμπεριφορές μεταξύ των παιδιών με παιδαγωγικά μέσα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της θεσμικής του αποστολής για την προάσπιση και την προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού, αλλά και της ειδικής αρμοδιότητάς του ως Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης των Βασανιστηρίων, απέστειλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Έκθεση σχετικά με την επίσκεψη – αυτοψία του στη φυλακή Κορίνθου όπου κρατούνται ανήλικοι 15-18 ετών, συνοδευόμενη με θεσμικές προτάσεις του για την ποινική μεταχείριση των ανηλίκων και την κατά το δυνατόν αποφυγή του εγκλεισμού τους σε φυλακές.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ’ τύπου και άλλες διατάξεις» απέστειλε επιπλέον παρατηρήσεις του, ιδίως ως προς την προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 312 του Ποινικού Κώδικα, οι οποίες ελήφθησαν υπόψη στο τελικό κείμενο που κατατέθηκε από το Υπουργείο στη Βουλή.

Ειδικότερα, σε ό, τι αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αποβλέπουν στον περιορισμό του ποινικού εγκλεισμού των ανηλίκων, ο Συνήγορος εξέφρασε τη θετική του θέση, τόσο με την Έκθεσή του για το Κατάστημα Κράτησης Νέων Κορίνθου όσο και με το Σχόλιο για το Σχέδιο Νόμου, καθώς οι προτεινόμενες τροποποιήσεις ανταποκρίνονται στις πάγιες προτάσεις του και στις αρχές που καθιερώνονται από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ν. 2101/92, άρθ. 37).

Επισημάνθηκε, ωστόσο η ανάγκη συνδυασμού  της μεταρρύθμισης με ενέργειες για την ενίσχυση και εφαρμογή των αναμορφωτικών Μέτρων, ιδίως δε με την προώθηση των ρυθμίσεων για τις Μονάδες Μέριμνας Ανηλίκων και την έμπρακτη στήριξη του ρόλου των επιμελητών ανηλίκων.

Λαμβάνοντας υπόψη την επιστημονική τεκμηρίωση σχετικά με τα αποτελέσματα της κράτησης των ανηλίκων αλλά και τις διεθνείς κατευθύνσεις, ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά ότι είναι επιθυμητή και εφικτή η κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση του εγκλεισμού των ανηλίκων σε συνδυασμό αφενός με νομοθετικές ενέργειες για την ηπιότερη ποινική μεταχείριση για συγκεκριμένα αδικήματα και αφετέρου με τη δημιουργία κατάλληλα στελεχωμένων και διαμορφωμένων δομών , στις οποίες θα προέχει ο προνοιακός / παιδαγωγικός χαρακτήρας και θα παρέχεται δυνατότητα διαφοροποιημένης μεταχείρισης των ανηλίκων, ανάλογα με την προσωπικότητα και την προσωπική πορεία τους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει άλλωστε προτείνει προς το Υπουργείο τη δημιουργία «ξενώνων αυξημένης φροντίδας» για εφήβους με παραβατική συμπεριφορά, ως δομών εναλλακτικών της κράτησης, ενώ έχει τονίσει τη σημασία λήψης μέτρων για την ενίσχυση του θεσμού της τμηματικής έκτισης της ποινής για τους ανήλικους και νεαρούς ενήλικους κρατουμένους.

Ως προς την προτεινόμενη τροποποίηση του άρθ. 312 ΠΚ («Σωματική βλάβη ανηλίκων κ.λπ .»), ο Συνήγορος εξέφρασε την επιφύλαξή του σχετικά με την εισαγωγή διατάξεων που φαίνεται να διευρύνουν τα περιθώρια ποινικοποίησης συμπεριφορών ανηλίκων και διατύπωσε την ανησυχία του, ότι με την διάταξη αυτή είναι πιθανό να προκληθεί αδιάκριτη και ανεξέλεγκτη προσφυγή γονέων στη δικαιοσύνη για περιστατικά μεταξύ μαθητών καθώς και στοχοποίηση των εκπαιδευτικών, ενώ το επιδιωκόμενο είναι να αντιμετωπίζονται οι βίαιες συμπεριφορές μεταξύ των παιδιών με παιδαγωγικά μέσα.

——-

Πηγή: synigoros.gr

Διαβάστε Επίσης  Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου - Διαδικασία Εφαρμογής της Δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» έτους 2020-2021

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!