Τριμερής κοινωνική σύνοδος κορυφής, 19 Μαρτίου: Επένδυση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας

— Επένδυση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας

Το θέμα της εαρινής κοινωνικής συνόδου κορυφής αποτέλεσε η “Επένδυση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας: ενίσχυση της συνεισφοράς των κοινωνικών εταίρων“.

Επενδύσεις

Η εισροή μεγάλου όγκου επενδύσεων είναι ουσιαστικός παράγοντας για την ανάκαμψη της οικονομίας. Οι χαμηλές επενδύσεις περιορίζουν το αναπτυξιακό δυναμικό της Ευρώπης, την παραγωγικότητα, τα επίπεδα απασχόλησης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Το νέο επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, και ιδίως το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), θα απελευθερώσουν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην πραγματική οικονομία τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσουν 1 έως 1.3 εκατομμύρια νέες θέσεις απασχόλησης κατά τα προσεχή τρία έτη (2015-2017). 

Το νέο σχέδιο θα τονώσει τις επενδύσεις σε βασικούς τομείς στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη, όπως τα δίκτυα ενέργειας, οι μεταφορές, τα ευρυζωνικά δίκτυα, η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία. Η πρόσφατη εγκαινίαση της Ενεργειακής Ένωσης, εκτός του ότι ανταποκρίνεται σε ενεργειακές και κλιματικές προκλήσεις, παρέχει σημαντικές δυνατότητες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη.

Τι είναι η τριμερής σύνοδος κορυφής;

Είναι ένα βήμα διαλόγου μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σε επίπεδο Προέδρων και των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων σε επίπεδο ανώτατων στελεχών διοίκησης.

Στη σύνοδο κορυφής συμπροεδρεύουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο αρχηγός του κράτους ή της κυβέρνησης που ασκεί την εναλλασσόμενη Προεδρία, ήτοι εν προκειμένω ο Πρωθυπουργός της Λετονίας.

Οι εργοδότες εκπροσωπούνται από την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (BusinessEurope) και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΕΣΣΟ).

Δημιουργία θέσεων εργασίας

Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η καταπολέμηση της ανεργίας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ.  

Δεδομένου ότι περίπου 5 εκατομμύρια νέοι (15-24 ετών) ήταν άνεργοι στην ΕΕ 28 στα τέλη του 2014, η ΕΕ έλαβε μια σειρά μέτρων ώστε να βοηθήσει τους νέους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Το βασικότερο από αυτά είναι η «Εγγύηση για τη νεολαία», η χρηματοδότηση της οποίας στηρίζεται στην Πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων (ΠΑΝ).

Για να διευκολυνθεί η υλοποίηση της Πρωτοβουλίας, η Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα να αυξηθεί η αρχική προχρηματοδότηση της ΠΑΝ από 1% σε 30%, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων περιλαμβάνονται η Ευρωπαϊκή συμμαχία για θέσεις μαθητείας και το πλαίσιο ποιότητας για την πρακτική άσκηση.

Η ΕΕ προσμένει έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους μετά τη διάσκεψη υψηλού επιπέδου της 5ης Μαρτίου με την οποία δρομολογήθηκε εκ νέου ο κοινωνικός διάλογος. Κατά τη διάσκεψη αυτή, η ΕΕ και οι κοινωνικοί εταίροι συζήτησαν συγκεκριμένους τρόπους για την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου με τους διακλαδικούς κοινωνικούς εταίρους και τους αντίστοιχους εθνικούς φορείς .

_____

Πηγή: consilium.europa.eu

Διαβάστε Επίσης  Νέα ενωσιακή στρατηγική για τα δικαιώματα των θυμάτων εγκληματικών πράξεων

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!