Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Διατήρηση των ανισοτήτων και αύξηση της ανεργίας για τα επόμενα 5 χρόνια

Απόδοση: Ελένη Τομπέα

Έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας προειδοποιεί πως η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο που συνδυάζει την επιβράδυνση της ανάπτυξης με τη διεύρυνση των ανισοτήτων.

Μέχρι το 2019, περισσότεροι από 212 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρίσκονται εκτός εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση World Employment and Social Outlook – Trends 2015 (WESO) και με τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Guy Ryder να αναφέρει πως περισσότερες από 61 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης το 2008 και με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ενώ η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης βελτιώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, εξακολουθεί να είναι δύσκολη σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Νέοι εργαζόμενοι ηλικίας 15-24 ετών έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, με ένα ποσοστό ανεργίας της παγκόσμιας νεολαίας σχεδόν στο 13% το 2014 και με περαιτέρω αύξηση να αναμένεται στα επόμενα χρόνια.

Εισοδηματική ανισότητα, ανεργία και κοινωνική αναταραχή

Η έκθεση εξηγεί πως η αυξανόμενη και επίμονη ανισότητα και οι αβέβαιες προοπτικές για επιχειρηματικές επενδύσεις, έχουν καταστήσει δύσκολο για τις χώρες να ανακάμψουν από την κρίση.

“Αν οι χαμηλοί μισθοί, οδηγούν τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερο και οι επενδύσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αυτό προφανώς έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Η εισοδηματική ανισότητα σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες προσεγγίζει επίπεδα που παρατηρούνται σε αναδυόμενες οικονομίες. Αντιθέτως, οι αναδυόμενες οικονομίες σημείωσαν κάποια πρόοδο στη μείωση των υψηλών επιπέδων ανισότητας” ανέφερε επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Η έκθεση αναφέρει πως η εισοδηματική ανισότητα θα συνεχίσει να διευρύνεται, με το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού να κερδίζει 30% – 40% του συνολικού εισοδήματος, ενώ το φτωχότερο 10% του κόσμου να κερδίζει μεταξύ 2% – 7% του συνολικού εισοδήματος.

Αυτές οι τάσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις, με τον κίνδυνο για κοινωνική αναταραχή να βρίσκεται υψηλά, ιδιαίτερα σε χώρες και περιφέρειες όπου η ανεργία των νέων είναι υψηλή ή γρήγορα αυξανόμενη. Σύμφωνα με το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας, οι κοινωνικές αναταραχές εκτοξεύτηκαν από την αρχή της κρίσης το 2008, και σήμερα έχουν φθάσει σε επίπεδα σχεδόν 10% υψηλότερα από ό, τι πριν από την κρίση.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, οι τάσεις είναι ανησυχητικές, αλλά μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνολική οικονομική εικόνα εάν αντιμετωπίσουμε τις υποκειμενικές αδυναμίες, ιδίως τη συνεχιζόμενη έλλειψη συνολικής ζήτησης, τη στασιμότητα στην ευρωζώνη, τις αβέβαιες προοπτικές για παραγωγικές επενδύσεις, ιδίως μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων, καθώς και μέσω της μείωσης των ανισοτήτων.

Πηγή: ilo.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Οι δύο «όχθες» και το «ποτάμι» του ιδιωτικού χρέους. Μια κριτική επισκόπηση του Πτωχευτικού Κώδικα

Be the first to comment on "Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Διατήρηση των ανισοτήτων και αύξηση της ανεργίας για τα επόμενα 5 χρόνια"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!