Νεπάλ: η ΕΕ αυξάνει την οικονομική της βοήθεια στον απόηχο του σεισμού

Βρυξέλλες, 04 Μάϊος 2015

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 16,6 εκατ. ευρώ για να στηρίξει το Νεπάλ μετά τον καταστρεπτικό σεισμό που έπληξε τη χώρα μόλις πριν μία εβδομάδα. Η βοήθεια θα καταβληθεί απευθείας στην κυβέρνηση του Νεπάλ και θα είναι διαθέσιμη πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας. Μετά την κοινή αποστολή ΕΕ-ΟΗΕ στο Νεπάλ, διατέθηκε σήμερα και ένα επιπλέον ποσό 3 εκατ. ευρώ για επείγουσα βοήθεια, με αποτέλεσμα το σύνολο της στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου να φτάσει τα 22,6 εκατ. ευρώ. Η στήριξη αυτή έρχεται να προστεθεί στη διμερή βοήθεια που παρέχεται στη χώρα από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης Νέβεν Μίμιτσα, δήλωσε σχετικά: “Η βοήθεια αυτή εκφράζει την αλληλεγγύη μας προς τον λαό του Νεπάλ. Είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση του Νεπάλ να επιτρέψει τη συνέχιση των προσπαθειών ανακούφισης των πληγέντων, καθώς και να ξεκινήσει τις εργασίες αποκατάστασης μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Μόλις ολοκληρωθεί η εκτίμηση των αναγκών, θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε περαιτέρω τους κατοίκους του Νεπάλ.”

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά την πλήρη κινητοποίηση των μέσων της Επιτροπής για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Ο επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, μόλις επέστρεψε από το Νεπάλ όπου ενημερώθηκε για τις τρέχουσες ανάγκες και τις ευρωπαϊκές προσπάθειες παροχής βοήθειας.

«Είδα με τα μάτια μου το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και της βοήθειας που θα χρειαστεί για να ανακάμψει η χώρα αυτή μετά από ένα τέτοιο καταστρεπτικό σεισμό. Επαναβεβαίωσα την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την κυβέρνηση και τον λαό του Νεπάλ και τις ηρωικές ομάδες διάσωσης που εργάζονται νυχθημερόν στον τόπο της καταστροφής. Χάρη στη βοήθεια που μόλις ανακοινώσαμε θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματική μετάβαση από τη σημερινή παροχή έκτακτης βοήθειας στη φάση μιας πιο μακροπρόθεσμης ανάκαμψης” δήλωσε ο επίτροπος Στυλιανίδης.

Ιστορικό

Μετά τον καταστρεπτικό σεισμό μεγέθους 7,8 που έπληξε το Νεπάλ στις 25 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε 6 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης. Η βοήθεια αυτή συμπληρώνει τη στήριξη που παρέχουν τα κράτη μέλη καθώς και την αποστολή εμπειρογνωμόνων ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην περιοχή της κρίσης.

Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης της ΕΕ προορίζεται να καλύψει τις πλέον επείγουσες ανάγκες στις πλέον πληγείσες περιοχές, όπως καταλύματα έκτακτης ανάγκης, καθαρό νερό, φάρμακα και τηλεπικοινωνίες.

Εκτός από την παροχή επείγουσας οικονομικής βοήθειας και εμπειρογνωμόνων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζει την κοινή δράση των κρατών μελών που απέστειλαν ομάδες πρώτων βοηθειών και εξοπλισμού μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Η οικονομική βοήθεια ύψους 16,6 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε σήμερα υπέρ του Νεπάλ, προέρχεται από το αναπτυξιακό πρόγραμμα 2007-2013 για το Νεπάλ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Αναπτυξιακής Συνεργασίας για δραστηριότητες που αποσκοπούν στην οικοδόμηση ειρήνης και τη σταθερότητα, καθώς και τη στήριξη του τομέα της εκπαίδευσης. Το Νεπάλ πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τα προαναφερθέντα προγράμματα. Οι πληρωμές είχε προβλεφθεί να γίνουν στο τέλος του έτους, αλλά λόγω της επείγουσας κατάστασης, επισπεύσθηκε η καταβολή τους με ταχείες διαδικασίες.

Συνεργασία ΕΕ – Νεπάλ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταβάλει στο Νεπάλ, έως το 2020, 360 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισμό Αναπτυξιακής Συνεργασίας. Η βοήθεια προορίζεται για τομείς όπως η εκπαίδευση, η βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και η ενίσχυση της δημοκρατίας. Θα χρειαστεί, ενδεχομένως, να επανεξεταστεί με βάση τις πλέον επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες μετά τον σεισμό, τόσο για βραχυπρόθεσμη δράση όσο και στο πλαίσιο της εκτίμησης των αναγκών για τη φάση της ανασυγκρότησης που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν η κυβέρνηση του Νεπάλ και η διεθνής κοινότητα σε μεταγενέστερο στάδιο.

ec.europa.eu

Διαβάστε Επίσης  Νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Be the first to comment on "Νεπάλ: η ΕΕ αυξάνει την οικονομική της βοήθεια στον απόηχο του σεισμού"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!