Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου 2015

Ελένη Τομπέα -Η Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων (WAN-IFRA) και το Παγκόσμιο Φόρουμ Συντακτών κάνουν έκκληση για τη βελτίωση των μέσων προστασίας της σωματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων και να δωθεί ένα τέλος στη λογοκρισία και στις πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης,  με αφορμή την ημέρα της 3ης Μαΐου, την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, που σηματοδοτεί ένα ακόμη τραγικό χρόνο για το επάγγελμα, αποκαλύπτοντας τους αυξανόμενους κινδύνους για τις ελευθερίες που θέτουν οι νέες προκλήσεις σε όλο τον κόσμο.

20 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής το 2015 λόγω άμεσης σχέσης με την εργασία τους, μεταξύ των οποίων οι οκτώ που σχετίζονταν με την επίθεση της 7ης Ιανουαρίου στη Γαλλική σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Charlie Hebdo. Αυτοί οι αριθμοί έρχονται να προστεθούν σε τουλάχιστον 61 προηγούμενους θανάτους δημοσιογράφων το 2014.

Η Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων αναφέρει πως η επίθεση στη  Charlie Hebdo ήταν ένα τραγικό εγερτήριο για πολλούς στο να συνειδητοποιοήσουν πως οι απόψεις που φέρουν κριτική -ακόμη και στις δημοκρατικές κοινωνίες- απειλούνται σοβαρά, γεγονός που επικρατεί δυστυχώς σε καθημερινή βάση σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

“Δεν είναι όμως μόνο μέσα από τις φρικτές εγκληματικές πράξεις των φανατικών που ο Τύπος έχει σιγήσει. Είμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής αύξησης στις προσπάθειες να υπονομευθεί η ανεξαρτησία, η οικονομική σταθερότητα και η ψηφιακή ασφάλεια των ειδησεογραφικών οργανώσεων από πολλαπλές πηγές, το οποίο είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί όλους. Ένας Τύπος με κρίση και άποψη είναι πιο απαραίτητος από ποτέ για την καταγγελία όλων των μορφών επίθεσης στην ελευθερία της έκφρασης”.

Ενώ δολοφονίες, σωματικές επιθέσεις και φυλακίσεις συνεχίσουν να κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και να παρέχουν την πιο συγκλονιστική υπενθύμιση της ευαλωτότητας του επαγγέλματος, πιο λεπτές -που συχνά παραβλέπονται- μορφές λογοκρισίας διαβρώνουν με γρήγορο ρυθμό την ελευθερία των ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, συχνά με εξίσου καταστροφικές συνέπειες για την ελευθερία της έκφρασης.

Σήμερα 3 Μαΐου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, η Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων καλεί τους οίκους ενημέρωσης, τους εκδότες και τους δημοσιογράφους να καταγγείλουν μια από τις πιο εξελιγμένες μορφές παρέμβασης στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο: την έμμεση κυβερνητική λογοκρισία ή αλλιώς «ήπια λογοκρισία».

[box] Soft, or indirect, censorship is the practice of influencing news coverage by applying financial pressure on media companies that are deemed critical of a government or its policies and rewarding media outlets and individual journalists who are seen as friendly to the government. This problem goes largely unnoticed, yet can have a dramatic impact on the reporting of media outlets that can otherwise be considered independent. (Source: Center for International Media Assistance)[/box]

Λιγότερο ορατές από τις πιο παραδοσιακές μορφές παρενόχλησης σε βάρος επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης, ο όρος “soft censorship” αναφέρεται στην έμμεση ή “κρυφή” κατάχρηση της οικονομικής, ρυθμιστικής και άλλων κυβερνητικών εξουσιών για να τιμωρηθεί μια κριτική αναφορά και να επιβραβευθεί η ευνοϊκή κάλυψη. Όταν η χρηματοοικονομική μόχλευση των κυβερνήσεων και των προσκείμενών τους χρησιμοποιείται εναντίον των μέσων ενημέρωσης, τότε συχνά οδηγεί σε μη ισορροπημένο ρεπορτάζ και προωθεί μια κουλτούρα φόβου μεταξύ των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης, που τελικά οδηγεί στην αυτο-λογοκρισία.

Σήμερα εγκαινιάζεται επίσημα η νέα ιστοσελίδα της Ένωσης  www.softcensorship.org που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στο να εκτεθεί η κυβερνητική παρέμβαση στην ελευθερία του Τύπου. Στόχος είναι η καταγγελία περιπτώσεων αθέμιτης επίσημης διανομής των διαφημίσεων, προκατειλημμένης κατανομής των επιδοτήσεων, “πληρωμένων ειδήσεων”, δωροδοκίας δημοσιογράφων και εκδοτών, και άλλων διοικητικών πιέσεων όπως είναι οι άδειες, η υπερβολική φορολόγιση και οι ελεγκτικές διαδικασίες που συμβάλλουν στον στραγγαλισμό της ελευθερίας του Τύπου σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: wan-ifra.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού και Διατροφής 2020 - Βασικά Στοιχεία

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!