Απόδοση-Επιμέλεια: Ελένη Τομπέα
Τα Στατιστικά για την Παγκόσμια Υγεία1 για το 2015 (World Health Statistics 2015) περιέχουν μια ετήσια συλλογή δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αφορούν την υγεία του πληθυσμού των 194 κρατών-μελών του, και περιλαμβάνουν μια σύνοψη της προόδου προς την επίτευξη των σχετικών με την υγεία Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (ΑΣΧ) και των συναφών στόχων τους.
Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, θα επιτευγχθούν οι συνολικοί στόχοι για αναστροφή των επιδημιών του ιού HIV, της ελονοσίας και της φυματίωσης όσο και η αύξηση της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό. Επίσης, θα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη μείωση του υποσιτισμού των παιδιών, των θανάτων μητέρων και παιδιών, και η αύξηση της πρόσβασης σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής.
Οι θάνατοι των παιδιών μειώθηκαν κατά το ήμισυ, αλλά δεν επιτεύχθηκε ο στόχος
Η πρόοδος στην παιδική επιβίωση σε όλο τον κόσμο είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της διεθνούς ανάπτυξης. Από το 1990, οι θάνατοι παιδιών έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ – από ένα εκτιμώμενο αριθμό 90 θανάτων ανά 1.000 γεννήσεις σε 46 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις το 2013. Παρά τις μεγάλες προόδους, αυτό δεν είναι αρκετό για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του αριθμού των θανάτων κατά τα δύο τρίτα. Λιγότερο από το ένα τρίτο όλων των χωρών το έχουν καταφέρει ή βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι κορυφαίες αιτίες θανάτου παιδιών ηλικίας κάτω των 5 χρόνων είναι πλέον: οι επιπλοκές σε πρόωρο τοκετό, η πνευμονία, η ασφυξία κατά τη γέννηση και η διάρροια.
Σώζοντας περισσότερες μητέρες
Ο αριθμός των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού έχει μειωθεί σχεδόν στο ήμισυ μεταξύ 1990 και 2013. Αυτό το ποσοστό δεν είναι αρκετό για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 75% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας έχει μειωθεί σε κάθε περιοχή. Ωστόσο, 13 χώρες με μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο στη μείωση αυτών των θάνατων που κατά ένα μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν.
Στην περιοχή της Αφρικής, 1 στις 4 γυναίκες που θέλει να αποτρέψει ή να καθυστερήσει μια κύηση δεν έχει πρόσβαση σε αντισυλληπτικά, και μόνο 1 στις 2 γυναίκες γεννά με την υποστήριξη και την επίβλεψη ειδικευμένου προσωπικού. Λιγότερο από τα δύο τρίτα (64%) των γυναικών σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν την ελάχιστη συνιστώμενη προγεννητική φροντίδα (4 επισκέψεις) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αναστροφή της εξάπλωσης του ιού HIV
Η εξάπλωση του HIV έχει αρχίσει να αναστρέφεται, με τις νέες μολύνσεις που αναφέρθηκαν το 2013 να φτάνουν τους 2.100.000 ανθρώπους, σε σχέση με 3.400.000 ανθρώπους το 2001.
Ο αναθεωρημένος στόχος για την επίτευξη καθολικής πρόσβασης σε θεραπεία για τον ιό HIV θα είναι πολύ πιο δύσκολος, καθώς οι συστάσεις του ΠΟΥ έχουν οδηγήσει σε πολύ υψηλότερο αριθμό ατόμων που χρειάζονται θεραπεία. Με τις τρέχουσες τάσεις, ο κόσμος θα υπερβεί τον στόχο για διάθεση αντιρετροϊκής θεραπείας σε 15.000.000 ανθρώπους σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος για το 2015. Μέχρι το τέλος του 2013, σχεδόν 13 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν αντιρετροϊκή θεραπεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Από αυτούς, 11,7 εκατομμύρια ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, που αντιπροσωπεύουν το 37% των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV στις χώρες αυτές.
Αύξηση της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό και υγιεινή
Ενώ ο παγκόσμιος στόχος για την αύξηση της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό επετεύχθη το 2010, οι περιοχές της Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου υπολείπονται κατά πολύ σε αυτό, ιδιαίτερα για τους φτωχούς και όσους ζουν σε αγροτικές περιοχές.
Ο στόχος σχετικά με την πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής είναι αδύνατον να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2015. Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής και είναι αναγκασμένοι να αφοδεύουν σε ανοιχτούς χώρους όπως σε χωράφια και κοντά σε πηγές νερού. Η έλλειψη εγκαταστάσεων υγιεινής βάζει αυτούς τους ανθρώπους σε υψηλό κίνδυνο διαρροϊκών νόσων (συμπεριλαμβανομένης της χολέρας), τραχώματος και ηπατίτιδας.
Βασικά στοιχεία Στατιστικών για την Παγκόσμια Υγεία 2015
-
Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση έχει αυξηθεί κατά 6 χρόνια και για τους άνδρες και για τις γυναίκες από το 1990.
-
Τα δύο τρίτα των θανάτων παγκοσμίως οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες.
-
Σε ορισμένες χώρες, περισσότερο από το ένα τρίτο των γεννήσεων γίνονται με καισαρική τομή.
-
Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, μόνο τα δύο τρίτα των εγκύων γυναικών με HIV λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού στο μωρό τους.
-
Πάνω από το ένα τρίτο των ενήλικων ανδρών καπνίζουν.
-
Μόνο 1 στα 3 παιδιά της Αφρικής με υποψία για πνευμονία λαμβάνει αντιβιοτικά.
-
Το 15% των γυναικών παγκοσμίως είναι παχύσαρκες.
-
Η μέση ηλικία των ατόμων που ζουν σε χώρες με χαμηλό εισόδημα είναι τα 20 χρόνια, ενώ στις χώρες υψηλού εισοδήματος είναι τα 40.
-
Το ένα τέταρτο των ανδρών έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση.
-
Σε ορισμένες χώρες, λιγότερο από το 5% των συνολικών κρατικών δαπανών είναι για την υγεία.
1Τα Στατιστικά για την Παγκόσμια Υγεία, δημοσιεύονται κάθε χρόνο από τον ΠΟΥ από το 2005 και είναι η οριστική πηγή πληροφοριών σχετικά με την υγεία των ανθρώπων του κόσμου. Περιέχει στοιχεία από 194 χώρες σε μια σειρά από δείκτες που αφορούν τη θνησιμότητα, τις ασθένειες και το σύστημα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του προσδόκιμου ζωής, των ασθενειών και των θανάτων από βασικές θανατηφόρες ασθένειες, τις υπηρεσίες υγείας και θεραπείες, τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις στον τομέα της υγείας, καθώς και τους παράγοντες κινδύνου και τις συμπεριφορές που επηρεάζουν την υγεία.
Πηγή: who.int
socialpolicy.gr