Συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα «100 Resilient Cities»

πρόγραμμα «100 Resilient Cities»

Το πρόγραμμα «100 Resilient Cities», που αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος Rockefeller, έχει σκοπό να βοηθήσει πόλεις ανά τον κόσμο να γίνουν πιο ανθεκτικές απέναντι στις φυσικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις και υποστηρίζει την υιοθέτηση και ενσωμάτωση της αστικής ανθεκτικότητας τόσο ως προς απρόσμενες κρίσεις (καταστάσεις έκτακτης ανάγκης), όπως είναι σεισμοί, πλημμύρες, επιδημίες κλπ, όσο και ως προς χρόνιες πιέσεις (κοινωνικές περιβαλλοντικές ή οικονομικές), που εξασθενούν τον αστικό ιστό.

Η συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στο «Δίκτυο των Ανθεκτικών Πόλεων» ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο του 2014, όταν επιλέχθηκαν 35 πόλεις ανάμεσα σε 330 από ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται μόνο 7 ευρωπαϊκές πόλεις, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, η Λισσαβόνα και το Βελιγράδι.

Τα μέλη του δικτύου έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την αστική ανθεκτικότητα της πόλης (urban resilience) μέσω μίας σειράς δράσεων:

  1. Δικτύωση με άλλες πόλεις μέσω της συμμετοχής στο δίκτυο των “100 Resilient Cities”.
  2. Χρηματοδότηση θέσης συμβούλου (CRO), με αντικείμενο το σχεδιασμό και την εφαρμογή της στρατηγικής για την αστική ανθεκτικότητα της πόλης σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.
  3. Τεχνική υποστήριξη για την ανάπτυξη της στρατηγικής αυτής.
  4. Πρόσβαση σε μία πλατφόρμα με εργαλεία, μεθόδους και πρακτικές ανάπτυξης της αστικής ανθεκτικότητας.

Η πρώτη δράση στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε στις 20 Μαΐου με την παρουσίαση του προγράμματος και ολοκληρώθηκε στις 21 Μαΐου με εργαστήριο (workshop), το οποίο περιελάμβανε διαδραστικές ασκήσεις με θέματα την αστική ανθεκτικότητα, την ιεράρχηση των απρόσμενων κρίσεων και των χρόνιων πιέσεων, τους τρόπους διάγνωσης της αστικής ανθεκτικότητας και τη χαρτογράφηση των φορέων της πόλης πάνω στην αστική ανθετικτικότητα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση με θέμα «Τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη της αστικής ανθεκτικότητας στη Θεσσαλονίκη» και συζήτηση μεταξύ των επιμέρους ομάδων εργασίας. 

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Πρόσκληση για συμμετοχή ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος μεσαίας & χαμηλής λειτουργικότητας σε επιδοτούμενο πρόγραμμα από την Περιφέρεια Αττικής

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!