Για τα παιδιά-θύματα βίας στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, σπάνια αποδίδεται δικαιοσύνη

Απόδοση στα ελληνικά: Τομπέα Ελένη

Τα περισσότερα παιδιά που πέφτουν θύματα βίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία δεν βρίσκονται σε θέση να μιλήσουν και να καταθέσουν στο δικαστήριο, σύμφωνα με μια νέα περιφερειακή έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).

“Παντού γύρω μας, κάθε μέρα, παιδιά πλήττονται από τη βία και την κακοποίηση, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό τους έχει πρόσβαση σε ένα δίκαιο σύστημα δικαιοσύνης που είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις προς το συμφέρον τους “ ανέφερε η Susan Bissell, Υπεύθυνη του Παγκόσμιου Προγράμματος Προστασίας των παιδιών της UNICEF,  στη χθεσινή συζήτηση που ξεκίνησε την έκθεση στις Βρυξέλλες.

Η εκδήλωση με θέμα “Δίδοντας προτεραιότητα στην πρόσβαση όλων των παιδιών στη δικαιοσύνη στην Ευρώπη και πέρα από την Ευρώπη” συγκέντρωσε τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους νομικούς ώστε να συζητήσουν τις προκλήσεις και τις ιδέες για μια κοινή πορεία που να εξασφαλίζει σε όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα στα πιο ευάλωτα, την πρόσβαση ένα δίκαιο σύστημα δικαιοσύνης.

Η έκθεση, “Ισότιμη πρόσβαση των παιδιών στη δικαιοσύνη για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία”, έχει ως στόχο να ρίξει φως στα τεράστια εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην αναζήτηση μιας δίκαιης και αποτελεσματικής λύσης για να διορθώσουν την αδικία και τις διακρίσεις στη ζωή τους.

Στο ίδιο πνεύμα, τα ευρήματα της έκθεσης αναφέρουν επίσης μια αξιοσημείωτη πρόοδο στην απονομή της δικαιοσύνης. Οι κυβερνήσεις της περιοχής προσαρμόζουν όλο και περισσότερο τις διαδικασίες στα δικαστήρια και τα αστυνομικά τμήματα για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Νομική, παραδικαστική και κοινωνική υποστήριξη σε παιδιά που ακολουθούν τις διαδικασίες της δικαιοσύνης παρέχονται ολοένα και περισσότερο. Μέσω των κέντρων για τα δικαιώματα του παιδιού (child rights centres), τα παιδιά και οι οικογένειές τους μπορούν να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τα ένδικα μέσα, να λάβουν νομικές και κοινωνικές συμβουλές, να αποταθούν σε δικηγόρο, ιατρό ή ψυχολόγο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να λάβουν άμεση νομική βοήθεια για να ξεκινήσει μια δικαστική διαδικασία.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών στην περιοχή δεν καταγγέλονται και δεν τίθενται ως δικαστικό ζήτημα. Σε αυτές τις παραβιάσεις δικαιωμάτων περιλαμβάνεται η άρνηση στα παιδιά με ειδικές ανάγκες να έχουν την ευκαιρία να πάνε στο σχολείο ή ο δια της βίας χωρισμός τους από τους γονείς. Περιλαμβάνει επίσης την άρνηση δελτίων ταυτότητας ή κοινωνικών παροχών σε παιδιά Ρομά ή σε παιδιά από φτωχές οικογένειες σε αγροτικές περιοχές, καθώς και την προεξόφληση για το συμφέρον ενός παιδιού κατά τη διάρκεια θέματος επιμέλειας του σε διαδικασίες διαζυγίου.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι δικαστικές αποφάσεις σε αυτές τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων μπορούν να δημιουργήσουν πολλά δεδικασμένα και να έχουν τεράστιες επιπτώσεις για το μέλλον τους. Βαθιά ριζωμένες κοινωνικές και πολιτιστικές πεποιθήσεις έχουν καταστήσει απαράδεκτο για τα παιδιά της περιοχής να εμπιστευθούν σε έναν ενήλικα εκτός σπιτιού τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων που συμβαίνουν μέσα στο σπίτι, στο σχολείο ή στην κοινότητά τους, πολύ λιγότερο δε να υποβάλουν καταγγελία μέσω του δικαστικού συστήματος υπό το φόβο μιας τιμωρίας για τα ίδια και τις οικογένειές τους.

Πηγή: un.org

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Για πρώτη φορά επιστημονικά στοιχεία για την ευημερία των παιδιών στα χρόνια της λιτότητας και μετά

Be the first to comment on "Για τα παιδιά-θύματα βίας στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, σπάνια αποδίδεται δικαιοσύνη"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!