Διερευνώντας τις επιπτώσεις ενός μελλοντικού εμβολίου κατά του AIDS: Εστιάζοντας στις γυναίκες

Ελένη Τομπέα – Οι καταστροφικές συνέπειες του HIV και του AIDS σε γυναίκες και κορίτσια είναι καλά τεκμηριωμένες. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των νέων HIV μολύνσεων στους ενήλικες σε παγκόσμιο επίπεδο και το 60% των νέων μολύνσεων στην υποσαχάρια Αφρική, εκεί όπου ο HIV είναι η κορυφαία αιτία θανάτου των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία (15-44 ετών), όταν είναι οικονομικά πιο παραγωγικές και περισσότερο απαραίτητες για τα παιδιά και τις κοινότητες τους.

Παγιωμένες έμφυλες νόρμες και ανισότητες συχνά επηρεάζουν την ικανότητα των γυναικών να ελέγχουν ή να διαπραγματεύονται τους όρους των σεξουαλικών τους σχέσεων και τη χρήση του προφυλακτικού με τους συντρόφους τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τον πολύπλοκο ιστό των φυσιολογικών, πολιτιστικών και κοινωνικοοικονομικών παραγόντων που αυξάνουν την ευπάθεια των γυναικών στη μόλυνση, η παγκόσμια αντίδραση για τον HIV και το AIDS θα πρέπει να περιλαμβάνει αυξημένη πρόσβαση σε αποδεδειγμένες μεθόδους πρόληψης του HIV, ενεργό υποστήριξη για την ενδυνάμωση των γυναικών και έρευνα για νέες στρατηγικές πρόληψης του HIV.

Ένα προληπτικό εμβόλιο κατά του AIDS, ως μέρος μιας συνολικής αντιμετώπισης που περιλαμβάνει άλλες νέες στρατηγικές πρόληψης, όπως μικροβιοκτόνα και προφύλαξη που βασίζεται σε ARV, θα χρησιμεύσει ως ένα ισχυρό εργαλείο για να μειωθούν τα ποσοστά των νέων HIV μολύνσεων στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Η Διεθνής Πρωτοβουλία για το εμβόλιο κατά του AIDS (IAVI) συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Futures (Ινστιτούτο Avenir Health ) ώστε να μοντελοποιήσει μαθηματικά την μελλοντική τροχιά της πανδημίας του AIDS και την επίδραση των διαφόρων προληπτικών παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να έχουν σχετικά με την πανδημία.

IAVI_Spotlight on Women-page-001

Additional information on this analysis can be found at www.iavi.org.

Οι αναλύσεις δείχνουν ότι ακόμη και ένα εν μέρει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του AIDS, ως μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος θεραπείας και πρόληψης, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των νέων μολύνσεων από τον HIV μεταξύ των γυναικών. Για παράδειγμα, αν ένα εμβόλιο με 50% αποτελεσματικότητα δοθεί στο 30% του ενήλικου πληθυσμού στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες από το 2020 έως το 2030, θα απέτρεπε 2,8 εκατομμύρια νέων μολύνσεων HIV στις γυναίκες.
Αν ένα εμβόλιο με 70% αποτελεσματικότητα δοθεί στο 40% του γενικού πληθυσμού, θα απέτρεπε 4,7 εκατομμύρια μολύνσεις κατά το ίδιο χρονικό πλαίσιο διάρκειας 10 ετών.
Και αν ένα εμβόλιο με 90% αποτελεσματικότητα δοθεί στο 40% του γενικού πληθυσμού στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες , θα απέτρεπε 5,7 εκατομμύρια μολύνσεις στις γυναίκες κατά την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, εάν συνεχιστεί η κλιμάκωση στην πρόληψη, θεραπεία και φροντίδα στις τρέχουσες τιμές, το 53-54% όλων των νέων μολύνσεων από το 2020 έως και το 2030 θα εμφανίζονται σε γυναίκες. Ακόμη και αν τα επίπεδα αποτελεσματικότητας του εμβολίου είναι σχετικά χαμηλά, ένα εμβόλιο κατά του AIDS θα μπορούσε να αλλάξει ουσιαστικά την πορεία της παγκόσμιας πανδημίας του AIDS, παρέχοντας μια πολυπόθητη πρόσθετη προστατευτική λειτουργία για τις γυναίκες.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Διαδικτυακή ημερίδα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την προώθηση και ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!