Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κοινωνικής Πολιτικής: Διαβουλεύσεις για ζητήματα κοινωνικής πολιτικής σε χώρες της Ευρώπης

Απόδοση/ Επιμέλεια: Ντούνης Ανδρέας

Διαθέσιμες είναι πλέον τέσσερις ακόμη “Σύντομες Εκθέσεις” που προετοιμάστηκαν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κοινωνικής Πολιτικής (European Social Policy Network) αναφορικά με πρόσφατες διαβουλεύσεις για ζητήματα κοινωνικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Το-μεταβαλλόμενο-πλαίσιο-ανάλυσης-της-κοινωνικής-πολιτικής-κράτος-πρόνοιας

Διαβουλεύσεις για ζητήματα κοινωνικής πολιτικής σε χώρες της Ευρώπης – 4 νέες “Flash Reports” των Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κοινωνικής Πολιτικής.

 

Συνοπτικά αυτές έχουν ως εξής:

  • Στο Βέλγιο, οι κοινωνικές Μη-κυβερνητικές οργανώσεις, τα εργατικά συνδικάτα και η αντιπολίτευση αμφισβητούν τα νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που λαμβάνονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο και σε επίπεδο περιφέρειας (Φλαμανδία), καθώς εκφράζουν φόβους ότι αυτά θα αυξήσουν το χάσμα μεταξύ νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος και νοικοκυριών μεσαίου και υψηλού εισοδήματος.
  • Έπειτα από εκτεταμένες και έντονες επικρίσεις, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Λιθουανίας αποφάσισε να επιταχύνει τη διαδικασία της αποϊδρυματοποίησης του κρατικού συστήματος ιδρυματικής παιδικής φροντίδας ανακοινώνοντας ότι αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2020, 10 χρόνια δηλαδή νωρίτερα από ότι είχε πρωταρχικά σχεδιαστεί .
  • Στη Σερβία, η πρωτοβουλία για την αύξηση των επιδομάτων ασφάλισης υγείας για τους γονείς που φροντίζουν παιδί με καρκίνο απειλείται να απορριφθεί εξαιτίας των υφιστάμενων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.
  • Τον Μάρτιο του 2015, το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Treasury) και οι πολιτικοί ηγέτες των 10 τοπικών αρχών του Ευρύτερου Manchester υπέγραψαν συμφωνία η οποία αναμένεται να αποκεντρώσει τον έλεγχο ενός προϋπολογισμού ύψους 6 δισεκατομμυρίων λιρών (8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ) ετησίως στην Αγγλική πόλη-περιφέρεια του Ευρύτερου Μάντσεστερ και να ενσωματώσει τους προϋπολογισμούς της φροντίδας υγείας και τους προϋπολογισμούς της μακροχρόνιας φροντίδας. Επικρατεί σκεπτικισμός σχετικά με την πιθανότητα επιτυχίας της προτεινόμενης ενσωμάτωσης τόσο όσον αφορά τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διασφάλισης των αποθεματικών, όσο και έντονες ανησυχίες σχετικά με ζητήματα διακυβέρνησης.

Το socialpolicy.gr θα σας ενημερώσει αναλυτικότερα για τις διαβουλεύσεις σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής στην Ευρώπη όπως αυτά παρουσιάζονται στις Εκθέσεις (Flash Reports) των Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κοινωνικής Πολιτικής.

Πηγή: ec.europa.eu

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Πιλοτικό Σχέδιο για την Κοινωνική Ένταξη των ΡΟΜΑ του Δήμου Χαλανδρίου με εξασφάλιση στέγασης μέσω επιδότησης ενοικίου | Πρόσκληση προς ιδιοκτήτες ακινήτων για εκμίσθωση κατοικιών

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!