Οι Αφροαμερικανοί χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι Αφρο-Αμερικανοί, και ειδικότερα οι γυναίκες και οι νεαροί ενήλικες χαμηλότερου κοινωνικοικονομικού επιπέδου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης σχετικά με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων σε Αφροαμερικανές γυναίκες και νεαρούς ενήλικες.

Οι Αφροαμερικανοί χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, και ειδικότερα οι γυναίκες και οι νεαρότεροι ενήλικες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού από όσους βρίσκονται σε υψηλότερες κοινωνικοοικονομικές θέσεις, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη Νο.1 αιτία θνησιμότητας για τους Αμερικανούς, αλλά το φορτίο είναι υψηλότερο για τους Αφροαμερικανούς. Σύμφωνα με την Στατιστική Ανασκόπηση του 2014 από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, περίπου οι μισοί εκ του συνόλου όλων των ενήλικων Αφροαμερικανών έπασχαν από κάποιας μορφής καρδιαγγειακή πάθηση, και εμφανίζουν διπλάσιες πιθανότητες από ότι οι λευκοί ενήλικες να αντιμετωπίσουν πρωτο-εμφανιζόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα της Καρδιολογικής Μελέτης Jackson, κατά την οποία συμμετείχαν 5.301 Αφροαμερικανοί (εκ των οποίων 3.360 γυναίκες) ηλικίας 21 έως 94 ετών στην περιοχή Jackson του Μississippi, στο Νότο των Η.Π.Α. παρακολουθώντας τους συμμετέχοντες έως και 10 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, 362 νέες ή επανεμφανιζόμενες καρδιαγγειακές παθήσεις καταγράφηκαν, συμπεριλαμβανομένων εμφραγμάτων, θανάτων από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικών και καρδιαγγειακών επεμβάσεων. Από αυτά τα συμβάντα 213 αφορούσαν γυναίκες, και 149 άντρες.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι στους Αφροαμερικανούς:

  • Οι γυναίκες χαμηλότερης κοινωνικοοικονομικής ομάδας διέτρεχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν καρδιαγγειακό σύμβαμα από όσους βρίσκονταν στην υψηλότερη κοινωνικοοικονομική ομάδα.
  • Οι άντρες και οι γυναίκες 50 ετών ή νεότεροι στην χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική ομάδα διέτρεχαν τρεις φορές υψηλότερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν ένα καρδιαγγειακό σύμβαμα από όσους βρίσκονταν στην υψηλότερη κοινωνικοοικονομική ομάδα.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν πολλαπλά στατιστικά μέτρα για να εκτιμήσουν την κατάσταση των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, του εισοδήματος, του πλούτου και των δημόσιων επιδομάτων. Για κάθε μέτρο, πραγματοποίησαν κατάτμηση του ερευνώμενου πληθυσμού σε τρία μέρη, ορίζοντας το χαμηλό, μεσαίο και υψηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Επίσης, προσάρμοσαν τα δεδομένα για συμπεριφορικούς παράγοντες (ανάπτυξης) Καρδιαγγειακών Παθήσεων και παράγοντες κινδύνου για την υγεία: κάπνισμα, χρήση αλκοόλ, φυσική δραστηριότητα, δείκτη μάζας/ σώματος, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, χοληστερόλη και τριγλυκερίδια.

Έπειτα από την προσαρμογή, βρήκαν ότι:

  • Όντας Αφροαμερικανός ηλικίας 50 ετών ή νεότερος, ή Αφροαμερικανή γυναίκα οποιασδήποτε ηλικίας παρέμενε ανεξάρτητος προβλεπτικός παράγοντας για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Από μόνος του, ο πλούτος αποδείχθηκε ανεξάρτητος προβλεπτικός παράγοντας ανάπτυξης Καρδιαγγειακών Παθήσεων στις Γυναίκες. Όσες βρίσκονταν στο χαμηλότερο τρίτο εμφάνιζαν 68 τοις εκατό και όσες βρίσκονταν στο μεσαίο τρίτο εμφάνιζαν 61 τοις εκατό μεγαλύτερη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν καρδιαγγειακό σύμβαμα από όσες βρίσκονταν στο ανώτερο τρίτο.
  • Οι ερευνητές ανέλυσαν, επίσης, το κοινωνικοοικονομικό στάτους κατά την παιδική ηλικία των συμμετεχόντων ζητώντας τους να επαναφέρουν στη μνήμη τους το επίπεδο εκπαίδευσης των γονιών τους, την κατάσταση ιδιοκατοίκησης ή μη, τις ανέσεις του οικογενειακού νοικοκυριού, δίχως όμως να εντοπίσουν κάποια σύνδεση.

Οι συγγραφείς της μελέτης επεσήμαναν ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να επαναληφθούν (replicated) και σε άλλους Αφροαμερικανικούς πληθυσμούς.

Πηγή: sciencedaily.com

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Τηλεδιάλεξη από το ΜΠΣ «ΠΝΥΚΑ»: "Θέματα φύλου στην ελληνική και κυπριακή πολιτική. Ο πολιτικός τους Λόγος"

Be the first to comment on "Οι Αφροαμερικανοί χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!