Ονορέ-Γκαμπριέλ Μιραμπώ: “Πίσω από την κουρτίνα ή η εκπαίδευση της Λώρας”

Erotiki_Logotexnia_140x205_03

ΟΝΟΡΕ-ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΜΙΡΑΜΠΩ

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΡΤΙΝΑ
Ή
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΩΡΑΣ

Μετάφραση: Ανδρέας Παππάς, Αγγελική Τσέλιου
Επίμετρο: Αγγελική Τσέλιου

(ISBN: 978-960-501-670-8, σελ.: 176, τιμή: 11,00 €)

Γραμμένο τις παραμονές της Γαλλικής Επανάστασης και εμπνευσμένο από τις αρχές του Διαφωτισμού, το βιβλίο επικεντρώνεται στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μιας πολύ νεαρής κοπέλας από τον πατριό της. Ωστόσο, η μύηση στις απολαύσεις της σάρκας συνοδεύεται εδώ από μια πραγματική εκπαίδευση σε όλα τα γνωστικά πεδία, από την επιστήμη ως τη θρησκεία, όπου θίγονται για πρώτη φορά πολύ σημαντικά ζητήματα: το δικαίωμα των γυναικών στην ερωτική απόλαυση, η σημασία της προσωπικής υγιεινής, ο σεβασμός του σώματος, η ομοφυλοφιλία, η θρησκευτική καταπίεση. Μυθιστόρημα ιδεών και ταυτόχρονα παιγνιώδης και χαριτωμένη πραγματεία στον έρωτα, το βιβλίο είναι χαρακτηριστικό μιας εποχής όπου οι επαναστατικές ιδέες γεννιούνται στο μπουντουάρ, εμπεδώνονται στα καφενεία και εκπνέουν στη λαιμητόμο.

Αποσπάσματα από το βιβλίο
«Φορώντας μόνο μια ταφταδένια ρόμπα, παρέσυρε στο δωμάτιό του τη Λυσέτ, που ήταν εξίσου ελαφρά ντυμένη. Φρόντισαν να κλείσουν καλά την πόρτα και να τακτοποιήσουν την κουρτίνα. Όμως εγώ είχα υπερνικήσει όλα τα εμπόδια και το τέχνασμά μου πέτυχε, τουλάχιστον εν μέρει. Δεν είχαν περάσει δύο λεπτά που ήταν κλεισμένοι στο δωμάτιο κι εγώ, ανυπόμονη, πήγα στην πόρτα και ανασήκωσα απαλά την κουρτίνα. Είδα τη Λυσέτ. Τα στήθη της ήταν ολόγυμνα. Ο πατέρας μου την κρατούσε στα χέρια του και τη σκέπαζε με τα φιλιά του. Καθώς όμως φλεγόταν πια από επιθυμία, πολύ σύντομα φούστες, κορσές, πουκαμίσα, βρέθηκαν όλα στο πάτωμα. Πόσο της πήγαινε να είναι γυμνή! Και πόσο μου άρεσε να τη βλέπω έτσι!»

«Η ευτυχία των γυναικών πάντα προτιμά το σκοτάδι και το μυστήριο• όμως ο φόβος και η σεμνοτυφία αναδεικνύουν την αξία των απολαύσεών τους. Αυτό το χειρόγραφο δεν πρέπει ποτέ να δει το φως. Δεν προορίζεται για τα μάτια των πολλών. Θα τους εξόργιζε η ευθύτητα μιας γυναίκας…»

 

Περισσότερα για το βιβλίο:  metaixmio.gr

 

Ο Ονορέ-Γκαμπριέλ Μιραμπώ (1749-1791) γεννήθηκε στη γαλλική πόλη Μπινιόν και πέθανε στο Παρίσι, σε ηλικία 42 ετών. Ευγενικής καταγωγής (κόμης), ήταν ίσως ο μεγαλύτερος ρήτορας της γαλλικής επαναστατικής μεταβολής του 1789. Αρχικά κατατάχθηκε στον στρατό ως αξιωματικός, αλλά το 1770 εγκατέλειψε τις τάξεις του με τον βαθμό του λοχαγού. Ταξίδεψε σε χώρες του εξωτερικού, απ’ όπου, ύστερα από περιπέτειες, τυχοδιωκτισμούς και σκάνδαλα, επέστρεψε στη Γαλλία κατά τις παραμονές της μεγάλης Επανάστασης, στην οποία και αμέσως προσχώρησε. Εξελέγη αντιπρόσωπος του Αιξ στο «Συμβούλιο των Τάξεων» που είχε συγκαλέσει στο Παρίσι ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ΄. Αργότερα όμως θεωρήθηκε ύποπτος ως υποστηρικτής των προνομίων του στέμματος. Στις 2 Απριλίου 1791 άφησε την τελευταία του πνοή. Ο θρήνος για τον θάνατό του ήταν παλλαϊκός και η κηδεία του μεγαλοπρεπέστατη. Προς τιμήν του η εκκλησία της Αγίας Γενεβιέβης μετατράπηκε σε Πάνθεον, τόπο ταφής των μεγάλων ανδρών, και ο Μιραμπώ ήταν ο πρώτος που ενταφιάστηκε εκεί. Τα έργα και οι λόγοι του εκδόθηκαν το 1836, σε οχτώ συνολικά τόμους.

 

Διαβάστε Επίσης  Κριτική Κοινωνική Εργασία: "Social Work and the COVID-19 Pandemic; International Insights"

Be the first to comment on "Ονορέ-Γκαμπριέλ Μιραμπώ: “Πίσω από την κουρτίνα ή η εκπαίδευση της Λώρας”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!