ΟΧΙ στην παιδική εργασία – ΝΑΙ στην ποιοτική εκπαίδευση! Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας 2015

Ελένη Τομπέα – Περισσότερα από 168 εκατομμύρια παιδιά είναι παγιδευμένα στην παιδική εργασία. Περισσότερα από τα μισά από αυτά τα παιδιά – 85 εκατομμύρια- βρίσκονται σε επικίνδυνες εργασίες. Η επιμονή στην παιδική εργασία έχει τις ρίζες της στη φτώχεια και στην έλλειψη αξιοπρεπούς εργασίας για τους ενήλικες, στην έλλειψη κοινωνικής προστασίας, και στην αποτυχία να εξασφαλιστεί για όλα τα παιδιά η φοίτηση στο σχολείο μέχρι την ελάχιστη νόμιμη ηλικία για την έναρξη απασχόλησης.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας φέτος θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στη σημασία της ποιότητας της εκπαίδευσης ως ένα βασικό βήμα για την αντιμετώπιση της παιδικής εργασίας. Το θέμα είναι επίκαιρο μιας και το 2015 η διεθνής κοινότητα θα επανεξετάσει τους λόγους για τη μη επίτευξη των στόχων της ανάπτυξης για την εκπαίδευση και θα καθορίσει νέους στόχους και στρατηγικές.

  • Δωρεάν, υποχρεωτική και ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, τουλάχιστον προς το ελάχιστο όριο ηλικίας για την πρόσβαση στην απασχόληση και δράση για την επίτευξη της σε παιδιά που βρίσκονται σήμερα στην παιδική εργασία.
  • Νέες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι εθνικές πολιτικές για την παιδική εργασία και την εκπαίδευση είναι συνεπείς και αποτελεσματικές.
  • Πολιτικές που διασφαλίζουν την πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και επενδύσεις στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού.

WDACL_2015_brochure_EN_Final_Web-page-002

Στατιστικά Στοιχεία

  • Ο συνολικός αριθμός των παιδιών στην παιδική εργασία έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο από το 2000-από 246 εκατομμύρια σε 168 εκατομμύρια παιδιά. Περισσότερα από τα μισά αυτά παιδιά-85 εκατομμύρια- βρίσκονται σε επικίνδυνες εργασίες (μικρότερος αριθμός από 171 εκατομμύρια παιδιά το 2000).
  • Η Ασία και ο Ειρηνικός εξακολουθεί να έχουν το μεγαλύτερο αριθμό παιδιών (περίπου 78 εκατομμύρια ή 9,3% του παιδικού πληθυσμού), αλλά και η υποσαχάρια Αφρική εξακολουθεί να είναι η περιοχή με το υψηλότερο ποσοστό περιπτώσεων παιδικής εργασίας (59 εκατομμύρια, πάνω από 21%).
  • Υπάρχουν 13 εκατομμύρια (8,8%) παιδιά εγκλωβισμένα στην παιδική εργασία στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική και 9.200.000 (8,4%) παιδιά στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
  • Η γεωργία παραμένει μακράν ο πιο σημαντικός τομέας όπου μπορούν να βρεθούν εργαζόμενα παιδιά (98 εκατομμύρια ή 59%), αλλά το πρόβλημα της παιδικής εργασίας δεν είναι αμελητέο και στον τομέα των υπηρεσιών (54 εκατομμύρια) και της βιομηχανίας (12 εκατομμύρια) – κυρίως στην άτυπη οικονομία.
  • Η παιδική εργασία μεταξύ των κοριτσιών μειώθηκε κατά 40% από το 2000, σε σύγκριση με 25% για τα αγόρια.

Πηγή: Marking progress against child labour – Global estimates and trends 2000-2012 (ILO-IPEC, 2013).

www.ilo.org

Διαβάστε Επίσης  OXFAM: Ακυρώστε τα χρέη των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!