Παιδική εργασία και φύλο – Δεδομένα 2000-2012

Cerro Rico de Potosi, ορυχείο κασσίτερου στην Βολιβία. Φωτογραφία: Alamy

Επιμέλεια/ Απόδοση στα Ελληνικά: Ντούνης Ανδρέας

Η παιδική εργασία είναι πολύ πιο συχνή ανάμεσα στα αγόρια από ότι στα κορίτσια για την ηλικιακή ομάδα μεταξύ 5 – 17 ετών ως σύνολο (99,8 εκατομμύρια αγόρια έναντι 68,2 εκατομμυρίων κοριτσιών). Ο ρυθμός της μείωσης της παιδικής εργασίας μεταξύ των κοριτσιών ήταν μεγαλύτερος από αυτόν των αγοριών, και το έμφυλο χάσμα σε όρους “εμπλοκής” σε παιδική εργασία αυξήθηκε για την περίοδο 2000 – 2012.

Ενώ τα κορίτσια αντιπροσώπευαν το 46,2 τοις εκατό όλων των εργαζόμενων παιδιών για το έτος 2000, το έτος 2012 αντιπροσώπευαν το 40,6 τοις εκατό. Όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία ενδέχεται να υποεκτιμούν την συμμετοχή των κοριτσιών στην παιδική εργασία σε σχέση με τα αγόρια καθώς δεν προσμετρούν/ αντανακλούν τη συμμετοχή σε οικιακές εργασίες, και ειδικότερα σε επικίνδυνες οικιακές εργασίες, μία διάσταση της παιδικής εργασίας που δεν συμπεριλαμβάνεται στις παγκόσμιες εκτιμήσεις των μεγεθών.

“Ενώ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διεθνή στατιστικά πρότυπα, ο ορισμός της παιδικής εργασίας για τους σκοπούς της μέτρησης της μπορεί να εκτείνεται ώστε να συμπεριλάβει τις “επικίνδυνες οικιακές εργασίες”, η συγκεκριμένη διάσταση της παιδικής εργασίας δεν συμπεριλαμβάνεται στις μετρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό το γεγονός οφείλεται  στην έλλειψη δεδομένων (data shortcomings) αλλά και στην απουσία συναίνεσης ως προς τι καθιστά μία οικιακή εργασία επικίνδυνη για το σκοπό της μέτρησης της παιδικής εργασίας”.

Στις πληροφορίες που διαθέτει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας συμπεριλαμβάνεται η εκτίμηση ότι τα κορίτσια μπορεί επίσης να είναι λιγότερο “ορατά” και έτσι να υποεκτιμούνται μορφές παιδικής εργασίας όπως οι οικιακές εργασίες σε έτερα/ ιδιωτικά νοικοκυριά (οικιακές βοηθοί).

Πίνακας – Παιδιά σε απασχόληση, παιδική εργασία, και επικίνδυνη εργασία κατά φύλο, ηλικιακή ομάδα 5 – 17 ετών, 2000 – 2012

Πίνακας-Παιδική-Εργασία-2000-2012-socialpolicy.gr-logo

Πηγή: ILO, MARKING PROGRESS AGAINST CHILD LABOUR – GLOBAL ESTIMATES AND TRENDS 2000-2012


socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Το 1 τοις εκατό της ανθρωπότητας έχει ξεριζωθεί: Έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις της Ύπατης Αρμοστείας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!