Δεδομένα Διχτυών Κοινωνικής Ασφάλειας 2015

Κύρια Ευρήματα

 • 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 136 χώρες επωφελούνται από τα προγράμματα κοινωνικών διχτυών ασφαλείας.
 • Τα προγράμματα διχτυών ασφαλείας βοηθούν στη μείωση του χάσματος της φτώχειας κατά 15%.
 • Όμως, μόλις το 1/3 των φτωχών του κόσμου καλύπτονται από προγράμματα διχτυών ασφαλείας, με τα μεγαλύτερα χάσματα να παρουσιάζονται στην υπο-Σαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία.

Μόλις το ένα-τρίτο των φτωχών καλύπτονται από οποιοδήποτε τύπο διχτυού κοινωνικής ασφάλειας παγκοσμίως. 

 • Τα προγράμματα κοινωνικών διχτυών ασφαλείας περιλαμβάνουν εισοδηματικές και σε είδος μεταβιβάσεις που στοχεύουν σε φτωχά και ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την προστασία των οικογενειών από τον αντίκτυπο των οικονομικών σοκ, των φυσικών καταστροφών, και άλλων κρίσεων – διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά θα μεγαλώσουν υγιή, με σωστή διατροφή, και θα παραμείνουν στο σχολείο για να συνεχίσουν τη μαθησιακή τους πορεία – ενδυναμώνοντας παράλληλα τις γυναίκες και τα κορίτσια και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
 • Περισσότεροι από 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 136 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος επωφελούνται από τα προγράμματα κοινωνικών διχτυών ασφαλείας
 • Η συνδυαστική δαπάνη για προγράμματα διχτυών κοινωνικής ασφάλειας προσέγγισε τα  329 δισεκατομμύρια δολάρια Αμερικής μεταξύ 2010 και 2014.
 • Περίπου 718 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εισοδηματικών μεταβιβάσεων, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων έργων, αποτελώντας το 36 τοις εκατό του παγκόσμιου διχτυού κοινωνικής ασφάλειας. Οι εισοδηματικές μεταβιβάσεις αποτελούν το υψηλότερο μερίδιο δαπάνης σε όλες τις περιοχές πλην της υπο-Σαχάριας Αφρικής, όπου οι μεταβιβάσεις σε τρόφιμα και άλλα είδη κυριαρχούν.

Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα χάσματα προσέγγισης των φτωχώτερων ανθρώπων. 

 • Κατά μέσο όρο, οι αναπτυσσόμενες χώρες δαπανούν το 1,6 τοις εκατό του Α.Ε.Π. σε κοινωνικά δίχτυα ασφαλείας. Αυτό το ποσοστό είναι χαμηλό σε σύγκριση με άλλα μέτρα δημόσιας πολιτικής όπως οι επιδοτήσεις καυσίμων.
 • Τα μεγαλύτερα προγράμματα διχτυών κοινωνικής ασφαλείας εδράζονται όλα σε χώρες μεσαίου εισοδήματος υπερβαίνοντας τα 526 εκατομμύρια.
 • Σε χώρες χαμηλού και κατώτερου-μεσαίου εισοδήματος, τα δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας καλύπτουν μόλις το 25 τοις εκατό των φτωχών, συγκριτικά με το 64 τοις εκατό στις χώρες ανώτερου-μεσαίου εισοδήματος.
 • Στην υπο-Σαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, όπου ζουν οι περισσότεροι εκ των φτωχών παγκοσμίως, τα δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας καλύπτουν το ένα-δέκατο και το ένα-πέμπτο του φτωχότερου 20 τοις εκατό, αντιστοίχως.
 • Η κάλυψη των φτωχών που ζουν σε αστικές περιοχές είναι χαμηλότερη από αυτήν όσων ζουν σε αγροτικές περιοχές. Η διαφορά υπολογίζεται σε περίπου 8,5 εκατοστιαίες μονάδες στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Τα κοινωνικά δίχτυα ασφαλείας βοηθούν στην επίτευξη φανερού αντίκτυπου στη μείωση της φτώχειας. 

 • Τα προγράμματα κοινωνικών διχτυών ασφαλείας βοηθούν κατά μέσο όρο στη μείωση του δείκτη φτώχειας κατά 8 τοις εκατό.
 • Τα δίχτυα ασφαλείας μειώνουν επίσης το χάσμα φτώχειας (δηλ. την απόσταση των φτωχών από το όριο της φτώχειας) κατά 15 τοις εκατό μέσο όρο σε σχέση με το χάσμα φτώχειας δίχως τα δίχτυα ασφαλείας.

Τα δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας έχουν θετικά και σημαντικά αποτελέσματα στην εκπαίδευση, την υγεία, την διατροφική ασφάλεια, αλλά προωθούν επίσης και τις δυνατότητες των νοικοκυριών να παράγουν εισόδημα που μπορεί να οδηγήσει σε θετικές επιδράσεις στις τοπικές οικονομίες. 

 • Οι εισοδηματικές μεταβιβάσεις βοήθησαν στην αύξηση των ποσοστών σχολικής συμμετοχής  παιδιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά 18 ποσοσοστιαίες μονάδες στην Burkina Faso.
 • Στο Peru, οι γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εισοδηματικών μεταβιβάσεων ήταν κατά 91 ποσοστιαίες μονάδες πιο πιθανόν να τεκνοποιήσουν με τη βοήθεια γιατρού.
 • Τα προγράμματα εισοδηματικών μεταβιβάσεων έχουν θετικές επιδράσεις “διάχυσης” (positive spillover effects) στις τοπικές οικονομίες,  με τον συνολικό εισοδηματικό πολλαπλασιαστή να κυμαίνεται από $1,08 σε $2,52 για κάθε δολάριο που μεταβιβάζεται.
 • Στη Νικαράγουα, το Μεξικό και τη Ζάμπια, οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων κοινωνικών διχτυών ασφαλείας συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκκινήσουν (start up) μικροεπιχειρήσεις κατά 3, 4 και 17 ποσοστιαίες μονάδες, αντιστοίχως εν συγκρίσει με τους μη-ωφελούμενους.

Πηγή: worldbank.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Νέα ενωσιακή στρατηγική για τα δικαιώματα των θυμάτων εγκληματικών πράξεων

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!