Δράσεις συνηγορίας και πολιτικές φέρνουν την αλλαγή στις ζωές των παιδιών στη Γεωργία

δράσεις-συνηγορίας-γεωργία-κοινωνική-πολιτική-παιδιά

Η χήρα Sopio Gvenetadze ζει με τα τρία της παιδιά: Ilarion (4) Anastasia (3) και Teona (2) και την ηλικιωμένη μητέρα της σε ένα υποβαθμισμένο σπίτι το οποίο νοικιάζει με τη βοήθεια διαφόρων οργανώσεων. ©UNICEF/Pirozzi

της Tinatin Baum*

Μετάφραση: Ντούνης Ανδρέας

Το έργο της UNICEF σε χώρες χαμηλού ή ανώτερου μεσαίου εισοδήματος συχνά υποτιμάται. Θεωρείται ότι αυτά τα κράτη είναι πιο πιθανόν να διαθέτουν μεγαλύτερη και “αυθεντικότερη” κατανόηση της επένδυσης στα παιδιά, και έτσι, διαθέτουν επαρκή συστήματα για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών και επιδομάτων σε αυτά.

Δυστυχώς, ακόμη και αυτά τα κράτη αποτυγχάνουν – και ορισμένες φορές ηχηρά – να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Καθώς οι πόροι είναι περιορισμένοι και οι αποφάσεις των δημόσιων πολιτικών ενέχουν κόστος ευκαιρίας, τα παιδιά θα πρέπει να λαμβάνουν προτεραιότητα.

Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, τα δυσχερή διεθνή και γεωπολιτικά περιβάλλοντα, και οι πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις κυριαρχούν στις ατζέντες, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την προτεραιότητα στο ζήτημα των παιδιών και την κατανομή των δημόσιων οικονομικών προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των δικαιωμάτων τους. Τα άτομα που βρίσκονται στις θέσεις λήψης αποφάσεων τείνουν να απαντούν ότι: “Θα πραγματοποιήσουμε δράσεις όταν θα έχουμε χρήματα” – αδυνατώντας να αναγνωρίσουν ότι ορισμένες φορές οι πόροι υπάρχουν, απλώς θα πρέπει να δαπανηθούν με διαφορετικό τρόπο.

Σε τέτοια περιβάλλοντα, ο ρόλος της UNICEF ως η κορυφαία “φωνή” για τα παιδιά, καθώς και οι δράσεις συνηγορίας για την επιρροή των δημόσιων πολιτικών και αποφάσεων, καθίσταται ολοένα και πιο κρίσιμος. Θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε ισχυρότερα επιχειρήματα εντός του ευρύτερου αναπτυξιακού πλαισίου για την επένδυση σε και την προστασία των παιδιών. Ταυτοχρόνως, θα πρέπει να διευκολύνουμε και να ηγηθούμε της δημόσιας συνηγορίας υπέρ των ζητημάτων που αφορούν τα παιδιά ώστε να διατηρηθούν τα δικαιώματα των παιδιών στο επίκεντρο των συζητήσεων, ασκώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εξωτερικές πιέσεις στα άτομα που λαμβάνουν τις αποφάσεις πολιτικής.

Για να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος και συχνά οι διαθέσιμοι πόροι δεν επαρκούν για αυτές τις δράσεις “προώθησης” (‘upstream’ work). Όμως, όταν είναι επιτυχημένος, ο αντίκτυπος των δράσεων προώθησης και κοινωνικής πολιτικής μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικός και να επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων παιδιών. Αυτές οι δράσεις είναι βιωσιμότερες και τελικώς κοστίζουν λιγότερο από αυτές που δαπανώντας σε άλλα πλαίσια.

δράσεις-συνηγορίας-γεωργία-κοινωνική-πολιτική-παιδιά-1

Η οικογένεια Khvibliani – η οποία έχει έξι παιδιά – ζει υπό δυσχερείς συνθήκες στην ορεινή περιοχή Svaneti της Γεωργίας. ©UNICEF/GEO-2012/Blagonravova

Ως παράδειγμα, στη χώρα της Γεωργίας, η UNICEF είναι πολύ ενεργή στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, και ειδικότερα της κοινωνικής προστασίας. Εδώ και αρκετά χρόνια, αξιολογούμε και αναλύουμε τις επιδράσεις των προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής στους ανθρώπους και ειδικότερα στα παιδιά.

Αυτό που έχουμε βρει είναι ότι τα παιδιά στη Γεωργία αντιμετωπίζουν επαυξημένο κίνδυνο φτώχειας από οποιαδήποτε άλλη ομάδα ανεξαρτήτως του ορίου φτώχειας που εφαρμόζεται. Τα νοικοκυριά με παιδιά είναι φτωχότερα από αυτά δίχως παιδιά (26% συγκριτικά με το 17% το 2013). Τα υφιστάμενα συστήματα κοινωνικής προστασίας αποτυγχάνουν να τους “προσεγγίσουν” εξειδικευμένα, παρόλο που τα συστήματα σχεδιάστηκαν ώστε να στηρίξουν, εξ’ αρχής, τους φτωχότερους.

Από το 2011, οι στρατηγικές συνηγορίας μας με την Κυβέρνηση της Γεωργίας και άλλους εταίρους σχετικά με τον αντίκτυπο των υφιστάμενων πολιτικών στα παιδιά, καθώς και στις δημόσιες συνηγορίες/εκστρατείες διαμέσου των μέσων ενημέρωση και άλλων ανοιχτών forums, είναι συνεχιζόμενες. Έχουμε υπογραμμίσει εξειδικευμένες, συστάσεις βάσει αποδείξεων στις προτεινόμενες αλλαγές πολιτικής και έχουμε συνδέσει την αφήγησή μας με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, την ατζέντα της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατεύθυνσή της προς την Ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

Ως αποτέλεσμα, η Κυβέρνηση της Γεωργίας συμφώνησε το 2013 να αναθεώρησει το σύστημα κοινωνικής προστασίας της με την υποστήριξη της UNICEF. Η μεταρρύθμιση βασίστηκε στα ευρήματα που προέκυψαν από τις μελέτες της UNICEF, καθώς και από τις προτεινόμενες λύσεις πολιτικής. Τελικώς, η αναθεώρηση αυτή θα επηρεάσει το 40% όλων των παιδιών στη χώρα και αναμένεται να μειώσει κατά το ήμισυ την ακραία παιδική φτώχεια και να επιδράσει θετικά στους γενικούς δείκτες φτώχειας για όλους. Ταυτοχρόνως, η μεταρρύθμιση εισάγει ειδικά επιδόματα σε χρήμα προς τα παιδιά, μεταρρύθμιση που είναι καινοτόμος στην ιστορία της Γεωργίας.

Αυτό δεν είναι το τελικό στάδιο και περισσότερη δουλειά θα πρέπει να γίνει ώστε να μειωθεί η φτώχεια και η ευαλωτότητα των οικογενειών και των παιδιών, να διασφαλιστεί η ισότητα και να βοηθηθούν οι κοινότητες ώστε να γίνουν περισσότερο ανθεκτικές.  Ο ρόλος της UNICEF σε αυτό το πεδίο παραμένει κρίσιμος. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί με τις κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών ώστε να επηρεάζουμε (την διαμόρφωση) εξειδικευμένων πολιτικών, καθώς και να δράσουμε ως την ηγετική φωνή για τα παιδιά και να διεξάγουμε δημόσια συνηγορία ώστε να επηρεάσουμε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

* Tinatin Baum is a Social Policy Specialist at UNICEF Georgia 

Πηγή: http://blogs.unicef.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Το έργο Νew Start για εφήβους και νεαρούς ενήλικες με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!