Save the Children/ Unicef: Επείγοντα μέτρα απαιτούνται για την αντιμετώπιση της παιδικής εργασίας που προκάλεσε η Συριακή Κρίση
ΑΜΜΑΝ, 2 Ιουλίου 2015 – Οι συγκρούσεις και η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία ωθούν έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό παιδιών στην εργασιακή εκμετάλλευση, και πολλά ακόμη θα πρέπει να γίνουν ώστε να αντιστραφεί αυτή η τάση, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από την οργάνωση Save the Children και τη UNICEF.
Η έκθεση δείχνει ότι στο εσωτερικό της Συρίας, τα παιδιά συνεισφέρουν στο οικογενειακό εισόδημα σε περισσότερο από τα τρία τέταρτα των νοικοκυριών που ερευνήθηκαν, και στην Ιορδανία περίπου το ήμισυ όλων των παιδιών-προσφύγων από τη Συρία είναι πλέον οι κοινοί ή μοναδικοί “συντηρητές” της οικογένειας στα νοικοκυριά που ερευνήθηκαν, ενώ σε ορισμένες περιοχές του Λιβάνου, παιδιά μικρής ηλικίας, ακόμη και έξι ετών, εργάζονται σύμφωνα με τις αναφορές.
Τα πλέον ευάλωτα όλων των εργαζόμενων παιδιών είναι αυτά που εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις, σεξουαλική εκμετάλλευση και παράνομες δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένης της οργανωμένης επαιτείας και της εμπορίας παιδιών.
“Η κρίση στη Συρία έχει μειώσει σε δραματικό βαθμό τις ευκαιρίες αξιοπρεπούς διαβίωσης των νοικοκυριών και έχει οδηγήσει στη φτώχεια εκατομμύρια νοικοκυριά στην περιοχή, οδηγώντας την παιδική εργασία να προσεγγίζει κρίσιμα επίπεδα”, αναφέρει ο Dr Roger Hearn, Περιφερειακός Διευθυντής της Οργάνωσης Save the Children στη Μέση Ανατολή και την Ευρασία.
“Καθώς οι οικογένειες φθάνουν ολοένα και περισσότερα σε σημεία απόγνωσης, τα παιδιά εργάζονται πρωταρχικά για την επιβίωσή τους. Είτε στη Συρία είτε σε γειτονικές χώρες, καθίστανται κύριοι “οικονομικοί δρώντες”.
Η έκθεση είχε ως εύρημα ότι ένας μαζικά επαυξανόμενος αριθμός παιδιών απασχολείται υπό επιβλαβείς εργασιακές συνθήκες, ρισκάροντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ευημερία τους.
“Η παιδική εργασία αποτρέπει την παιδική ανάπτυξη καθώς κοπιάζουν για πάρα πολλές ώρες με ελάχιστες αμοιβές, συχνά σε εξαιρετικά επικίνδυνα και ανθυγιεινά περιβάλλοντα”, αναφέρει ο Dr. Peter Salama, Περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
“Κουβαλώντας μεγάλα βάρη, εκτιθέμενα σε ζιζανιοκτόνα και τοξικά χημικά, και εργαζόμενα για πολλές ώρες – αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα εργαζόμενα παιδιά κάθε ημέρα στην περιοχή”.
Τρία από τα τέσσερα εργαζόμενα παιδιά που ερευνήθηκαν στον καταυλισμό προσφύγων Za’ atari της Ιορδανίας έχουν αναφέρει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εργασία, σύμφωνα με την έκθεση. Περαιτέρω 22 τοις εκατό των παιδιών που απασχολούνται περιστασιακά στον γεωργικό τομέα στην Mafraq και την Κοιλάδα του Ιορδάνη έχουν επίσης αναφέρει τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της εργασίας.
Επιπρόσθετα, τα παιδιά που εργάζονται συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες σχολικής διαρροής – ενισχύοντας τους φόβους για μία “χαμένη γενιά” παιδιών από τη Συρία.
Η UNICEF και η Save the Children καλούν τους εταίρους και τους υλοποιητές της Πρωτοβουλίας “No Lost Generation”, την ευρύτερη διεθνή κοινότητα, τις κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών να αναλάβουν μία σειρά μέτρων ώστε να αντιμετωπισθεί η παιδική εργασία στο εσωτερικό της Συρίας και στο εσωτερικό χωρών που έχουν επηρεαστεί από την ανθρωπιστική κρίση.
- Βελτίωση της πρόσβασης σε βιοτικό εισόδημα συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας χρηματοδότησης για δραστηριότητες δημιουργίας εισοδήματος.
- Παροχή ποιοτικής και ασφαλούς εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά που επηρεάζονται από την κρίση.
- Προτεραιότητα στον τερματισμό των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας.
- Επένδυση στην ενδυνάμωση των εθνικών και βασισμένων στην κοινότητα συστημάτων και υπηρεσιών παιδικής προστασίας.
“Τα παιδιά της Συρίας πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα για την αποτυχία του κόσμου να θέσει ένα τέρμα σε αυτή τη σύγκρουση”, συμπεραίνει η έκθεση.
Υποσημειώσεις
- Μέσω της πρωτοβουλίας ‘No Lost Generation’ που ξεκίνησε το 2013, η UNICEF, η Save the Children, και άλλοι εταίροι στόχευσαν να θέσουν τις πρωτοβουλίες παιδικής προστασίας και εκπαίδευσης στο κέντρο της ανθρωπιστικής απάντησης στην κρίση στη Συρία με τη δέσμευση να αναστραφεί η τάση της “χαμένης γενιάς”. Η παιδική εργασία αντιπροσωπεύει μία από τις κύριες προκλήσεις προς την επίτευξη αυτής της δέσμευσης.
- Υπολογίζεται ότι δύο εκατομμύρια παιδιά ζούν πλέον εκτός Συρίας ως πρόσφυγες.
- Η Συρία ήταν μία χώρα μεσαίου εισοδήματος πριν από τον πόλεμο το 2011. Η οικονομία της χώρας μπορούσε να παρέχει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους περισσότερους πολίτες της – σχεδόν όλα τα παιδιά στη Συρία πήγαιναν σχολείο, και οι δείκτες αλφαβητισμού υπερέβαιναν το 90%.
- Τεσσεράμισι χρόνια μαινόμενων συγκρούσεων, η χώρα έχει σπαραχθεί από τη δυστυχία και την ένδεια, με τέσσερις στους πέντε ανθρώπους στη Συρία να εκτιμάται ότι ζουν σε συνθήκες φτώχειας και 7,6 εκατομμύρια να είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.
- Ο δείκτης ανεργίας εκτοξεύθηκε από το 14,9 τοις εκατό το 2011 στο 57,7 τοις εκατό.
- Υπολογίζεται ότι το 64,7% των ανθρώπων στη Συρία διαβιούν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές διατροφικές και μη-διατροφικές ανάγκες.
- Οι γειτονικές χώρες υποφέρουν επίσης από τις εντονότατες συνέπειες αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης, με την εισροή τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων.
Πηγή: unicef.org
socialpolicy.gr