Ολλανδία: Η Ουτρέχτη πραγματοποιεί κοινωνικό πείραμα για την εισαγωγή καθολικού δίχως όρους βασικού εισοδήματος

Η Ολλανδική πόλη, Ουτρέχτη, θα ξεκινήσει την υλοποίηση ενός κοινωνικού πειράματος το οποίο ευελπιστεί ότι θα καθορίσει εάν και εφόσον η κοινωνία λειτουργεί “αποτελεσματικά” έπειτα από την εισαγωγή ενός καθολικού, δίχως όρους βασικού εισοδήματος.

Η πόλη συνεργάζεται με το τοπικό πανεπιστήμιο για να καθορίσει εάν η έννοια του “βασικού εισοδήματος” μπορεί όντως να λειτουργήσει υπό πραγματικές συνθήκες, και σχεδιάζει να ξεκινήσει το πείραμα στο τέλος του καλοκαιριού.

Το βασικό εισόδημα αποτελεί μία καθολική, δίχως όρους μορφή πληρωμής προς τα άτομα, που καλύπτει τα έξοδα διαβίωσής τους. Το σκεπτικό είναι να μπορούν τα άτομα να επιλέγουν να εργάζονται σε περισσότερο ευέλικτα ωράρια υπό μία λιγότερο πειθαρχική κοινωνία, επιτρέποντας περισσότερο χρόνο για φροντίδα, εθελοντισμό και μελέτη.

Το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης συνεργάζεται με το δήμο, ώστε να αξιολογηθεί εάν ένα σύστημα πρόνοιας δίχως κριτήρια επιλεξιμότητας θα είναι επιτυχημένο.

Η χώρα της Ολλανδίας είναι γνωστή για τα μη-παραδοσιακά πρότυπα ρύθμισης της εργασιακής ζωής – καθώς διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό μερικώς απασχολούμενων στην Ε.Ε. (με ποσοστό 46,1%). Παρόλα αυτά, το προνοιακό πείραμα της Ουτρέχτης, αναμένεται να είναι το πρώτο παρόμοιο στη χώρα.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος για την Εργασία και το Εισόδημα Victor Everhardt δήλωσε προς την DeStad Utrecht: “Μία ομάδα θα λάβει επίδομα και θα ληφθεί υπόψη για συμπερίληψη σε προνοιακές παροχές, ακόμη μία ομάδα θα λάβει βασικό εισόδημα δίχως κανόνες και ασφαλώς μία ομάδα ελέγχου θα συνεχίσει να “συμμορφώνεται” με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις”.

“Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι λιγότερο από το 1,5 τοις εκατό “καταχράζονται” τις προνοιακές παροχές, αλλά, προτού εισέλθουμε σε μία συζήτηση αρχών, θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε εάν και εφόσον ένα βασικό εισόδημα λειτουργεί στην πραγματικότητα”.

“Τι συμβαίνει εάν κάποιος λαμβάνει ένα μηνιαίο ποσό δίχως κανόνες και ελέγχους; Θα παραμείνει παθητικός/τική εντός της οικίας του/της ή οι άνθρωποι αναπτύσσουν από μόνοι τους μία αίσθηση συνεισφοράς στην κοινωνία μας;”

Η πόλη σχεδιάζει, επίσης, να συνομιλήσει και με έτερους δήμους για την εκκίνηση παρόμοιων κοινωνικών πειραμάτων, συμπεριλαμβανομένης του Nijmegen, του Wageningen, του Tilburg και του Groningen.

Πηγή: independent.co.uk

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση 2020

Be the first to comment on "Ολλανδία: Η Ουτρέχτη πραγματοποιεί κοινωνικό πείραμα για την εισαγωγή καθολικού δίχως όρους βασικού εισοδήματος"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!