Ομιλία Προέδρου Juncker στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενόψει της συνόδου κορυφής της ζώνης του ευρώ

Ο Πρόεδρος Juncker απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενόψει της συνόδου κορυφής της ζώνης του ευρώ, ο Πρόεδρος Juncker υποστήριξε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας Ευρώπης στην οποία τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θα μιλούν μεταξύ τους.

Ο Πρόεδρος Juncker απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος Juncker απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 

Λίγο μετά το ελληνικό δημοψήφισμα και ενόψει της συνόδου κορυφής της ζώνης ευρώ, ο Πρόεδρος Juncker μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και πρόληψης του «Grexit». Στην ομιλία του, κατά την οποία ευχαρίστησε την απελθούσα λετονική Προεδρία του Συμβουλίου για το εξαιρετικό έργο της και το υψηλό επίπεδο φιλοδοξιών, ανέφερε τα ακόλουθα για την Ελλάδα:

«Η μπάλα βρίσκεται πλέον οριστικά στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης» η οποία πρέπει τώρα να εξηγήσει πώς σκοπεύει να προχωρήσει, μετά την έκβαση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Ο κ. Juncker υπογράμμισε την ετοιμότητα της Επιτροπής να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο και να βοηθήσει στη διαδικασία: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, είναι έτοιμη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί συμφωνία εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος».

Όσον αφορά τις προσδοκίες του πριν από την αποψινή σύνοδο κορυφής της ζώνης ευρώ, ο Πρόεδρος κ. Juncker δήλωσε: «Απόψε θα καθίσουμε και θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε, χωρίς ρητορικές παρενέργειες, ούτως ώστε να φτάσουμε σε μια αποδεκτή λύση. (…) Η Επιτροπή θα ήθελε να μάθει τι σημαίνει η ψήφος του “όχι”, διότι μου λένε ότι δεν είναι ένα “όχι” στην Ευρώπη, ούτε ένα “όχι” στο ευρώ. Δεν μπορεί να είναι “όχι” στις προτάσεις των θεσμών διότι δεν ήταν πλέον στο τραπέζι».

Τέλος, ο Πρόεδρος Juncker επανέλαβε την αταλάντευτη αποφασιστικότητά του να παραμείνει η Ελλάδα σταθερά προσδεδεμένη στη ζώνη του ευρώ: «Σκοπός μου είναι να αποφευχθεί το Grexit. Είμαι εναντίον του Grexit».

Αμέσως μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, την Κυριακή 5 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τη θέση της σε δήλωσή της, ο δε Πρόεδρος Juncker συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με θεσμικούς εκπροσώπους της ζώνης του ευρώ (με τον Πρόεδρο της συνόδου κορυφής της ζώνης του ευρώ, τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και είχε πολυάριθμες επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Τη Δευτέρα, ο Valdis Dombrovskis, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, δήλωσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι και παραμένει στην Ευρώπη. Υπογράμμισε ότι, προκειμένου να ξεπεραστεί η πολύ δύσκολη αυτή κατάσταση απαιτείται όλες οι πλευρές να συνεργαστούν υπεύθυνα για το καλό του ελληνικού λαού. Ο κ. Dombrovskis, δήλωσε ότι η Επιτροπή είναι πρόθυμη να εξακολουθήσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα και κατέστησε σαφές ότι η Επιτροπή δεν δύναται να διαπραγματευθεί ένα νέο πρόγραμμα χωρίς εντολή από την Ευρωομάδα.

Σήμερα, Τρίτη 7 Ιουλίου, ώρα 18.00 λαμβάνει χώρα ειδική σύνοδος κορυφής της ζώνης του ευρώ για να συζητηθεί η κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα.

——————–

Πηγή: ec.europa.eu/news

Διαβάστε Επίσης  Χρειάζονται τολμηρά μέτρα για τους διασυνοριακούς και εποχικούς εργαζόμενους

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!