Ελβετία – Παραπέμποντας σε μία νέα μελέτη με τίτλο: “Αντιμετωπίζοντας την Εμπορία και Διακίνηση Ανθρώπων και την Εκμετάλλευση σε Καιρό Κρίσης” (“Addressing Human Trafficking and Exploitation in Times of Crisis”), ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης William Lacy Swing επέστησε την προσοχή στην όξυνση του φαινομένου της εκμετάλλευσης και της διακίνησης των θυμάτων, σε ένα κόσμο που σπαράζεται από συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές.
“Η διακίνηση ανθρώπων δεν είναι μονάχα ότι “ανθεί” κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής, αποτελεί ουσιαστικά ένα άμεσο αποτέλεσμα των καταστροφών, όπως ακριβώς και οι καταστροφές σε υποδομές, η απώλεια ζωών ή οι ελλείψεις σε τρόφιμα που συγκεντρώνουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή”, υπογράμμισε ο Πρέσβης Swing.
Πρόσθεσε παράλληλα ότι: “Και στις τρεις κατηγορίες καταστροφών – ζώνες συγκρούσεων/ εμπόλεμες ζώνες, φυσικές καταστροφές ή καταστροφές που προκλήθηκαν από τον άνθρωπο – βρήκαμε ότι η έλλειψη φυσιολογικών συνθηκών επέτρεπε στους διακινητές να εκμεταλλεύονται υπάρχουσες ή προκαλούμενες από την κρίση ευαλωτότητες. Σε ένα συγκρουσιακό περιβάλλον, η έλλειψη κανόνων δικαίου δημιουργεί μία συνθήκη ατιμωρησίας, όπου οι άνθρωποι διακινούνται ώστε να χρηματοδοτηθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις, να παρασχεθούν σεξουαλικές υπηρεσίες, και να οξυνθεί η υποδούλωση των εθνικών μειονοτήτων.”
Ο Πρέσβης Swing αναφέρθηκε στην εντεινόμενη κρίση trafficking στη Λιβύη και στις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου οι μετανάστες εργάτες αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο εχθρικές και καταπιεστικές εργασιακές συνθήκες. Προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία έχει αναγκάσει πολλές οικογένειες και άτομα να υιοθετήσουν εξαιρετικά επικίνδυνους μηχανισμούς επιβίωσης όπως οι εξαναγκαστικοί πρώιμοι γάμοι και η παιδική εργασία, που συχνά έχουν ως αποτέλεσμα την εκμετάλλευση και το trafficking.
Η Έκθεση με τίτλο: “Αντιμετωπίζοντας την Εμπορία και Διακίνηση Ανθρώπων και την Εκμετάλλευση σε Καιρό Κρίσης” – “Addressing Human Trafficking and Exploitation in Times of Crisis” εξέτασε τις ένοπλες συγκρούσεις στη Λιβύη, το Ιράκ, τη Συρία και τη Δυτική Αφρική, τους σεισμούς στην περιφέρεια του Ινδικού Ωκεανού, την Αϊτή και το Nepal, τον Τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες, και την επεκτεινόμενη αναταραχή στην Ανατολική Αφρική που οδηγεί σε μεταναστευτικές ροές διαμέσου της Βόρειας Αφρικής και προς την Ευρώπη.
Από τα εκατομμύρια των αντρών, γυναικών και παιδιών που πέφτουν θύματα trafficking κάθε χρόνο, μόλις οι 45.000 περίπου εξ’ αυτών αναγνωρίζονται. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) βοηθά σε μία από κάθε επτά αντίστοιχες περιπτώσεις, βοηθώντας τα θύματα να επιστρέψουν στην φυσιολογική τους ζωή έπειτα από έτη φρικιαστικών κακοποιήσεων και βαναυσότητας.
Σε μία πρόσφατη περίπτωση, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης βοήθησε στην απελευθέρωση 600 ανδρών από μηχανότρατες στις θάλασσες έξω από την Ινδονησία. Ορισμένοι εξ’ αυτών δεν είχαν πατήσει σε στεριά εδώ και χρόνια – ένα από τα θύματα απομακρύνθηκε από την οικογένειά του, δίχως καμία επαφή και επικοινωνία για 22 χρόνια. “Άνθρωποι όπως αυτοί χρειάζονται κατανόηση και βοήθεια, συχνά μακροχρόνια, τόσο σε καιρούς σταθερότητας όσο και σε καιρούς κρίσης,” δήλωσε ο Πρέσβης Swing.
Συμπερασματικά τόνισε ότι: “Το χάος που προκαλείται από τις μαζικές φυσικές καταστροφές όπως αυτές που είδαμε στο Νεπάλ, στις Φιλιππίνες, την Αϊτή και τις χώρες που επλήγησαν από το Τσουνάμι στην περιφέρεια του Ινδικού Ωκεανού μπορούν να παρέχουν ένα τέλειο “εργαστήριο” για δραστηριότητες trafficking όπου οι εγκληματίες πειραματίζονται με νέες τρόπους εκμετάλλευσης ευάλωτων ανθρώπων. Παράλληλα, οι παράτυποι μετανάστες στις επικίνδυνες και απομακρυσμένες μεταναστευτικές περιοχές της βόρειας Αφρικής μπορούν να ανευρεθούν πολύ γρήγορα από διακινητές (traffickers) και να εξαπατηθούν σε δουλεία.”
Πηγή: http://www.iom.int/
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.