Παγκόσμια Ημέρα κατά του Trafficking: Θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη βοήθεια των θυμάτων και τον τερματισμό της ατιμωρησίας των εγκληματιών

 

Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας

30 Ιουλίου 2015 – Κάθε χρόνο εκατομμύρια γυναίκες, άντρες και παιδιά πέφτουν θύματα διακίνησης με στόχο το κέρδος. Πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, υποβάλλονται σε απαιτητικές και συχνά επικίνδυνες εργασίες σε σπίτια, φάρμες και εργοστάσια σε ολόκληρη την υφήλιο, και θυματοποιούνται υπό μία από τις πολλές ακόμη μορφές κακοποίησης όπως οι εξαναγκαστικοί γάμοι και η αφαίρεση οργάνων. Όμως, παρά την ευρεία αναγνώριση ότι αυτό αποτελεί ένα έγκλημα που συντελείται μία από τις μεγαλύτερες μορφές εκμετάλλευσης απέναντι σε ανθρώπους, οι πράξεις εκλείπουν: περισσότερα θα πρέπει να γίνουν για να αποσυντεθεί το οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο πίσω από αυτό το φαινόμενο, ενώ παράλληλα είναι κρίσιμης σημασίας η ενίσχυση της βοήθειας προς τα θύματα.

Υπό αυτό το πλαίσιο, και με τη δεύτερη ετήσια Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων  να σηματοδοτείται σήμερα, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη της Εγκληματικότητας (UNODC) καλεί σε οριστική και άμεση δράση για τον τερματισμό τόσο της ατιμωρησίας των διακινητών (traffickers), όσο και της δραστικής ενίσχυσης της υποστήριξης που παρέχεται στα θύματα.

Η πιο πρόσφατη διετής  Παγκόσμια Έκθεση για την Εμπορία Ανθρώπων του UNODC υπογραμμίζει την πλήρη έκταση αυτού του εγκλήματος. Με τουλάχιστον 152 χώρες καταγωγής και 124 χώρες προορισμού να επηρεάζονται από το trafficking κατά ανθρώπων (trafficking in persons), και με περισσότερες από 510 ροές εμπορίας και διακίνησης κατά ανθρώπων (trafficking flows) να διατέμνουν τον κόσμο, καμία χώρα δεν είναι απρόσβλητη. Σε συνδυασμό με αυτά τα στοιχεία, οι πλέον ευάλωτοι της κοινωνίας φαίνεται ότι στοχεύονται ολοένα και περισσότερο από όσους ευθύνονται για αυτό το έγκλημα:

  • 33 τοις εκατό των γνωστών θυμάτων trafficking είναι παιδιά, μία αύξηση κατά 5 βαθμούς σε σύγκριση με την χρονική περίοδο 2007-2010.

Για κάθε τρία παιδιά-θύματα τα δύο είναι κορίτσια. Μαζί με τις γυναίκες, αντιστοιχούν πλέον στο 70% των ανθρώπων που πέφτουν θύματα trafficking παγκοσμίως.

Το Πρωτόκολλο για την Πρόληψη, Καταστολή και Τιμωρία της Εμπορίας Ανθρώπων, ειδικότερα για τις Γυναίκες και τα Παιδιά, υπό τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών κατά του Υπερεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος, που τέθηκε σε ισχύ μία δεκαετία πριν εκπροσωπεί ένα μεγάλο βήμα προς την αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος. Για πρώτη φορά, αυτό το διεθνές εργαλείο καλούσε στην ποινικοποίηση όλων των πράξεων εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων (human trafficking), συμπεριλαμβανομένου του trafficking για σεξουαλική εκμετάλλευση, εξαναγκαστική εργασία, αφαίρεση οργάνων, οικιακή δουλεία και άλλες παρόμοιες πρακτικές. 

Όμως, παρά αυτή και άλλες ενθαρρυντικές προόδους, η νομοθεσία ορισμένων χωρών συνεχίζει να μην συμμορφώνεται πάντα με το Πρωτόκολλο και αποτυγχάνει να καλύψει όλες τις μορφές trafficking και τα θύματά του, αφήνοντας δισεκατομμύρια ανθρώπους ευάλωτους και υπό ανεπαρκή προστασία. Σε ορισμένες περιοχές αυτό έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα δράσης κατά των διακινητών (traffickers).

Εντός της περιόδου που καλύπτει η τελευταία Παγκόσμια Έκθεση, περίπου το 40 τοις εκατό των χωρών ανέφεραν λιγότερες από 10 καταδίκες ανά έτος, ενώ 15 τοις εκατό δεν κατέγραψαν καμία απολύτως καταδίκη. “Αυτό καταδεικνύει ένα επίπεδο ατιμωρησίας που είναι μη-αποδεκτό και υπογραμμίζει το γεγονός ότι, αυτή τη στιγμή, οι διακινητές ξεφεύγουν ατιμώρητοι από τα εγκλήματά τους,” δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του UNODC Yury Fedotov: “Ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλές μεγάλες προκλήσεις, και οι πόροι μας έχουν εξαντληθεί. Αλλά, δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ασυνείδητους εγκληματίες να εκμεταλλεύονται αυτές τις κρίσεις και να εκμεταλλεύονται την απόγνωση και τον ανθρώπινο πόνο.”

Επίσης, η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών για όσους έχουν πληγεί άμεσα από τους διακινητές κρίνεται εξίσου επείγουσα.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon στη δήλωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα κάλεσε στην υποστήριξη του Εθελοντικού Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Θύματα Εμπορίας και Διακίνησης Ανθρώπων (United Nations Voluntary Trust Fund for Victims of Trafficking in Persons). Αυτός είναι ένας μηχανισμός που συνεργάζεται με εταίρους από ΜΚΟ σε ολόκληρο τον κόσμο για να βοηθήσει τους επιζώντες αυτού του εγκλήματος, παρέχοντας καταφύγιο, βασικές υπηρεσίες υγείας, επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση, καθώς και ψυχοκοινωνική, νομική και οικονομική υποστήριξη. “Θα πρέπει επίσης να παρέχουμε βοήθεια που αποκτά σημασία για όσους έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και τα επανορθωτικά μέτρα. Επικροτώ τους δωρητές που έχουν καταστήσει ικανό το Εθελοντικό Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Θύματα Εμπορίας Ανθρώπων να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους. Ταυτόχρονα, καλώ σε μεγαλύτερες συνεισφορές ώστε να βοηθηθούν τα πολλά εκατομμύρια των έτερων θυμάτων αυτού του εγκλήματος να προχωρήσουν φυσιολογικά τις ζωές τους.”

Πηγή: http://www.unodc.org/

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα Οικογένειας 2020: Οικογένειες σε Ανάπτυξη | Διακήρυξη της Κοπεγχάγης και Πεκίνο +25

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!