24 Ιουλίου 2015 – Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα – όπου περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη αναζητήσει καταφύγιο το έτος 2015 – επισημαίνοντας ότι παρά τις δυσκολίες της, η Ελλάδα, με τη βοήθεια της ευρύτερης Ευρώπης έχει καθήκον να τους βοηθήσει.
Έπειτα από την ανακοίνωση των σχεδίων για την επίσκεψη του Vincent Cochetel, Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UN Office for the High Commissioner for Refugees (UNHCR) στη χώρα μας, ο εκπρόσωπος του φορέα William Spindler δήλωσε προς τους ανταποκριτές στη Γενεύη ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, η Ελλάδα θα “πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της για τον προσφυγικό πληθυσμό, εκ του οποίου μόλις το πέντε τοις εκατό έχει παραμείνει στην χώρα”. Η πλειονότητα των προσφύγων μετέβησαν κατά μήκος των Βαλκανίων προς τη Γερμανία και τις Σκανδιναβικές χώρες.
Καθώς η χώρα βιώνει “πραγματικές δυσχέρειες και η κατάσταση συνεχίζει να χειροτερεύει” – με τοπικούς εθελοντές και τουρίστες να παρέχουν περισσότερη βοήθεια προς τους πρόσφυγες από τις Ελληνικές αρχές – η Ύπατη Αρμοστεία έχει παράσχει βοήθεια στο πεδίο, συμπεριλαμβανομένη της παροχής νερού, κιτ υγιεινής και διερμηνέων. Ο φορέας του ΟΗΕ επεσήμανε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη δέσμευση ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Ερωτηθείς σχετικά με το κατα πόσον η έλλειψη “προσοχής” οφείλεται στα μέτρα λιτότητας, ο κύριος Spindler απάντησε: “Η οικονομική κρίση έχει ξεκάθαρο αντίκτυπο, αλλά δεν αποτελεί νέο πρόβλημα καθώς οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι υποτυπώδεις εδώ και χρόνια. Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να βοηθηθεί από την περιφέρεια ως σύνολο.”
Υπογράμμισε εν συνεχεία ότι περίπου το 60 τοις εκατό όσων καταφθάνουν στην Ελλάδα είναι Σύριοι που έρχονται από την Τουρκία. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει λάβει μόλις το 12 τοις εκατό της αίτησης χρηματοδότησης για επιχειρήσεις στην Τουρκία, η οποία φιλοξενούσε ως χώρα δύο εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες. “Η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να κάνει περισσότερα για να υποστηρίξει την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, οι οποίοι φιλοξενούν από κοινού περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες,”, πρόσθεσε.
Ο κύριος Spindler εξήγησε ότι οι περισσότεροι έρχονταν από τις Τουρκικές ακτές κατευθυνόμενοι σε περίπου 10 Ελληνικά νησιά. Ενώ η πλειονότητα τους ήταν Σύριοι, υπήρχαν επίσης Αφγανοί, Ιρακινοί και Αφρικανοί με καταγωγή από την υπο-Σαχάρια Αφρική. “Οι τοπικές αρχές ανέφεραν έλλειψη σε απαραίτητους πόρους, αλλά αποτελεί και ζήτημα πολιτικής βούλησης. Η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της”, τόνισε.
Η διαδικασία καταγραφής των νέων αφίξεων θα πρέπει να επιταχυνθεί. “Οι συνθήκες υποδοχής, που είναι απαράδεκτες, θα πρέπει να βελτιωθούν άμεσα. Πολλά ακόμη θα πρέπει να γίνουν.” Ως τώρα, τοπικοί εθελοντές παρείχαν νερό και φαγητό έπειτα από την αρχική υποδοχή των προσφύγων.
Πηγή: un.org.
socialpolicy.gr