Υπέρ του Ελληνικού Δημοψηφίσματος εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ – έκκληση για διεθνή αλληλεγγύη

Γενεύη (30 Ιούνη 2015) – Δύο εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα “καλωσορίζουν” τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα ώστε να αποφασιστεί με δημοκρατικές διαδικασίες το μονοπάτι που θα ακολουθήσει η χώρα για την επίλυση της οικονομικής της κρίσης, χωρίς την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση μιας δημοκρατικής και δίκαιης διεθνούς τάξης πραγμάτων, Alfred de Zayas, και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή αλληλεγγύη, Virginia Dandan, τόνισαν ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι κίνδυνοι πέραν των υποχρεώσεων για την αποπληρωμή του χρέους, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση* που εκδόθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από τον Ανεξάρτητο Εμπειρογνώμονα των Ηνωμένων Εθνών για το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον Juan Pablo Bohoslavsky.

“Όλα τα θεσμικά όργανα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι μηχανισμοί θα πρέπει να υποδέχονται το ελληνικό δημοψήφισμα ως μια εύγλωττη έκφραση της αυτοδιάθεσης του ελληνικού λαού, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και κατ ‘εφαρμογή του άρθρου 25 ΔΣΑΠΔ/ICCPR για τη συμμετοχή του κοινού. Πράγματι, μιας δημοκρατική και δίκαιη διεθνής τάξη απαιτεί τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και σεβασμό των προβλεπόμενων διαδικασιών, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα μέσω της διεθνούς αλληλεγγύης και της προσέγγισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επίλυση όλων των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής κρίσης.

Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν αποτύχει να καταλήξουν σε μια λύση που δεν απαιτεί πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Ορισμένοι ηγέτες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά με την ιδέα της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Γιατί; Τα δημοψηφίσματα ενυπάρχουν στις καλύτερες παραδόσεις των δημοκρατικών διακυβερνήσεων.

Κανείς δεν μπορεί να περιμένει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας να παραιτηθεί από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς τους ανθρώπους που τον εξέλεξαν με σαφή εντολή να διαπραγματευτεί μια δίκαιη λύση που δεν θα διαλύσει την ελληνική δημοκρατία και δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και της κοινωνικής εξαθλίωσης. Η συνθηκολόγηση με το τελεσίγραφο για την επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας για τον Ελληνικό πληθυσμό θα ήταν ασύμβατη με το δημοκρατική εμπιστοσύνη στον Έλληνα Πρωθυπουργού από το εκλογικό σώμα.

Κάθε χώρα έχει την ευθύνη να προστατεύει την ευημερία όλων των ατόμων που ζουν υπό τη δικαιοδοσία της. Αυτό περιλαμβάνει την φορολογική και δημοσιονομική κυριαρχία και ρυθμιστικό χώρο που δεν μπορούν να χαλκεύονται από εξωτερικούς παράγοντες, είτε άλλες χώρες, είτε διακυβερνητικές οργανώσεις ή πιστωτές.

Το άρθρο 103 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ορίζει ότι οι διατάξεις του Χάρτη κατισχύουν όλων των άλλων συνθηκών, ως εκ τούτου, καμία συνθήκη ή συμφωνία δανείου δεν μπορεί να υποχρεώσει μια χώρα να παραβιάζει τα πολιτικά, πολιτιστικά, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα του πληθυσμού της, ούτε μπορεί μια σύμβαση δανείου να ακυρώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους. Οποιαδήποτε συμφωνία που θα απαιτούσε μια τέτοια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς εθιμικού δικαίου είναι κόντρα στα χρηστά ήθη και συνεπώς άκυρη, σύμφωνα με το άρθ. 53 της Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών.

Μια δημοκρατική και δίκαιη διεθνής τάξη απαιτεί ένα εμπορικό και οικονομικό καθεστώς που να διευκολύνει την υλοποίηση του συνόλου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι διακυβερνητικές οργανώσεις πρέπει να προωθηθούν και σε καμία συνθήκη να μην εμποδίζουν την επίτευξη της πληρότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το εξωτερικό χρέος δεν αποτελεί δικαιολογία για να παρεκκλίνουν ή να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή για να προκαλέσουν οπισθοδρόμηση κατά παράβαση των άρθρων 2 και 5 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα .

Το 2013, ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας για το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι τα μέτρα πολιτικής λιτότητας για την εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε ωθήσει την ελληνική οικονομία σε ύφεση και γενικά υπονόμευσε τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά.

Αυτή είναι η στιγμή για τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους της Ελλάδας, να σεβαστεί τις δημοκρατική τους βούληση όπως αυτή θα εκφραστεί στο δημοψήφισμα, για να τους βοηθήσει ενεργά να βγουν από αυτή την οικονομική κρίση, η οποία έχει ως μια βασική αιτία τη χρηματοπιστωτική κατάρρευση του 2007- 08, για την οποία η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη.

Πράγματι, δημοκρατία σημαίνει αυτοδιάθεση και η αυτοδιάθεση συχνά απαιτεί τη διενέργεια δημοψηφισμάτων. – Και στην Ελλάδα “

*“Greek crisis: Human rights should not stop at doors of international institutions, says UN expert”

ohchr.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα Μαιών 2020

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!