Ψηφίστηκε κατ άρθρο το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

Ως «εμβληματική» χαρακτήρισε η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, την σημερινή ημέρα, που η ελληνική Βουλή ψήφισε και στα άρθρα του (πλην του άρθρου 1β) το νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια, συνδέοντας το γεγονός αυτό με την κρίσιμη συγκυρία της χώρας μας, κατά την οποία «διεκδικούμε να μας ακούσει η Ευρώπη ως πολίτες είτε ψηφίσαμε «ναι», είτε ψηφίσαμε «όχι».

«Θέλουμε να αποτελούμε τμήμα αυτής της Ευρώπης και δεν επιθυμούμε τον αποκλεισμό μας» ξεκαθάρισε η Τασία Χριστοδουλοπούλου προσθέτοντας πως επειδή μας θεωρούν αδύναμη χώρα θέλουν να μας αποκλείσουν, όπως εμείς θέλουμε να αποκλείουμε τους αδύναμους (σ.σ. εννοώντας τους μετανάστες).

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο η αρμόδια υπουργός είπε πως αυτό που επιδιώκουμε μέσα από την απονομή της ιθαγένειας είναι να δώσουμε την ιδιότητα του πολίτη στα παιδιά δεύτερης γενιάς, αλλά και στους αλλοδαπούς της πρώτης γενιάς που διεκδικούν την ιδιότητα αυτή μέσω της πολιτογράφησης. «Όλοι αυτοί μέχρι στιγμής είναι υπήκοοι. Έχουν μόνο υποχρεώσεις και υποταγή στον ηγεμόνα που είναι το ελληνικό κράτος, που τους αντιμετωπίζει όλο αυτό με καχυποψία. Με την ιθαγένεια θα αποκτήσουν την ιδιότητα του πολίτη διότι μόνο αυτό αναγνωρίζει το ελληνικό δίκαιο, τον Κώδικα Ιθαγένειας, δεν υπάρχει υπηκοότητα πια γιατί έχουμε Δημοκρατία, έχουμε ένα Σύνταγμα που τα προσδιορίζει αυτά (άρθρο 4, παρ. 3 ότι η Βουλή είναι αρμόδια να κρίνει και να αποφασίζει με μια προσόντα γίνεται κανείς Έλλην πολίτης)» είπε η υπουργός.

Για το άρθρο 1 η Χ.Α. ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, ωστόσο, μετά από διαχωρισμό του σε 1α και άρθρο 1β εκ μέρους της υπουργού, ψηφίστηκε το πρώτο σκέλος το οποίο αφορά στην κτήση ιθαγένειας από μετανάστες που διαμένουν στη χώρα. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ. Παρών δήλωσε η Ν.Δ. Κατά ψήφισαν οι ΑΝΕΛ και η Χ.Α.

Σε ονομαστική τίθεται αύριο το άρθρο 1β, το οποίο προβλέπει την παροχή ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Την διάταξη αναμένεται να υπερψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, και να καταψηφίσουν η ΝΔ, οι ΑΝΕΛ και η Χ.Α.

  • Σημεία της συζήτηση της Τρίτης

H συνεδρίαση της Τρίτης ξεκίνησε με τοποθέτηση της αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων δήλωσε πως θα γίνει δεκτή η τροπολογία για την αποποινικοποίηση της μεταφοράς προσφύγων με ΙΧ από ιδιώτες εφόσον γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ακολούθησε η εισήγηση της Βασ. Κατριβάνου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ:

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στο προχθεσινό δημοψήφισμα, που «σαν διαδικασία και γεγονός αποδείχθηκε καταλυτικό, η δυναμική του μας ξεπέρασε όλους, ακόμα και τους υποστηριχτές του “Όχι”». Επισήμανε ότι «η μάχη της ελληνικής κυβέρνησης (που είναι, σήμερα, η μάχη του ελληνικού λαού) ενάντια στις απαιτήσεις των δανειστών, το Όχι και το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια έχουν στενούς δεσμούς μεταξύ τους. Το καθένα με τις ιδιαιτερότητές του, είναι  ψηφίδες του ίδιου εγχειρήματος: του αγώνα για να ανορθωθεί η ελληνική κοινωνία, να χαράξουμε μια νέα πορεία ανασυγκρότησης, αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης». 

Επισήμανε πως «την ίδια στιγμή που διεξάγεται μια από τις πιο κρίσιμες διαπραγματεύσεις, για το  μέλλον της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, δεν είναι καθόλου παράταιρο που ασχολούμαστε με τα παιδιά της δεύτερης γενιάς και την ένταξη των μεταναστών. Είναι αναγκαίο και επιτακτικό. Τα δικαιώματα δεν είναι πολυτέλειες,  αλλά αδιαπραγμάτευτα αγαθά, και σε τέτοιες στιγμές κρίσης όχι μόνο δεν μπαίνουν σε δεύτερη  μοίρα, αλλά αποκτούν μεγαλύτερη αξία.».

Η Βασ. Κατριβάνου αναφέρθηκε ειδικά στο άρθρο 1Α, το ζήτημα της πρώτης δημοτικού, «μια που αυτό συγκεντρώνει  τις περισσότερες αντιρρήσεις. Για  μας (όπως και πολλές  χώρες, ευρωπαϊκές και μη), η ιθαγένεια δεν είναι ένα επίζηλο έπαθλο που απονέμεται μετά από πολλές δοκιμασίες, ή ακόμα, χειρότερα, μετά από πολλά εμπόδια. Είναι ο νομικός δεσμός που έρχεται να επιβεβαιώσει τον ήδη υπάρχοντα πραγματικό δεσμό που έχουν τα παιδιά αυτά με την κοινωνία. Είναι εργαλείο ένταξης». Επισήμανε πως «η άποψη ότι η ιθαγένεια πρέπει να δίνεται στην έκτη δημοτικού  κρύβει μια αντίληψη της ιθαγένειας σαν «αναγκαίου κακού»: αφού δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, ας δώσουμε ιθαγένεια, όσο πιο αργά, στην έκτη δημοτικού, στα δεκαοχτώ,. Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε αυτή τη μίζερη λογική. Θεωρούμε την ιθαγένεια ένα αναγκαίο καλό, το οποίο πρέπει να δίνεται από την αρχή». 

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη σημαντική τροπολογία  με την οποία καταργούνται οι ποινικές κυρώσεις για τη μεταφορά των πολιτών τρίτων χωρών με δημόσια ή ιδιωτικά μέσα, τονίζοντας πως «μπαίνει τέλος στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης, στο αίσχος να συλλαμβάνονται αλληλέγγυοι που μετέφεραν κόσμο με τα Ι.Χ. τους, σαν δείγμα ανθρωπιάς στις χιλιάδες προσφύγων που μέσα στο λιοπύρι αναγκάζονταν να περπατήσουν χιλιόμετρα από τις ακτές της Λέσβου έως ότου φτάσουν, στην πρωτεύουσα του νησιού».

Καταλήγοντας η Βασ. Κατιβάνου τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση, η Βουλή των Ελλήνων, ο ελληνικός λαός στέλνει ένα έμπρακτο μήνυμα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και  ισότητας, σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο: γιατί αυτό σημαίνει η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια – ένα μήνυμα που βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών αξιών, των κινημάτων και των αγώνων των λαών της Ευρώπης, από το 1789 μέχρι σήμερα!».

Πηγές: ert.gr/ left.gr

Διαβάστε Επίσης  Το κράτος δικαίου προϋπόθεση για Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση: συμφωνία με το Συμβούλιο

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!