Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τις γυναίκες για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία

Οι γυναίκες εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν στις εκλογές, για πρώτη φορά στην ιστορία της Σαουδικής Αραβίας. Οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε όλη τη χώρα εντός του τρέχοντος έτους και όπως περιγράφουν οι αξιωματούχοι του βασιλείου σχετικά με την ψήφο των γυναικών, πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς μια κοινωνία που βασίζεται στη συμμετοχή.

Και μια ακόμα αξιόλογη κίνηση για μια χώρα όπου τα δικαιώματα των γυναικών περιορίζονται σημαντικά, οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα τόσο του εκλέγειν όσο και του εκλέγεσθαι.

Σύμφωνα με τη Σαουδική εφημερίδα Saudi Gazette, δύο γυναίκες η Jamal Al-Saadi και η Safinaz Abu Al-Shamat έγιναν οι πρώτες που εγγράφησαν ως ψηφοφόροι στην ιστορία της χώρας τους όταν έφτασαν στο άνοιγμα των εκλογικών γραφείων στην Μεδίνα και τη Μέκκα αντίστοιχα.

Η εγγραφή των ψηφοφόρων διαρκεί για 21 ημέρες, αλλά η κα Shamat δήλωσε στην εφημερίδα ότι ήθελε να είναι η πρώτη γυναίκα που θα έφτανε στο εκλογικό κέντρο, περιγράφοντας το ως εθνικό καθήκον για τις γυναίκες να συμμετέχουν στις εκλογές.

Οι ακτιβιστές χαιρέτησαν την κίνηση ως πρόοδο αλλά λένε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι οι γυναίκες να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες στο βασίλειο.  Η Karen Middleton του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε στην Independent “Ας μην ξεχνάμε ότι οι γυναίκες δεν θα είναι σε θέση να οδηγήσουν από μόνες τους για να πάνε να ψηφίσουν, δεδομένου ότι ισχύει ακόμα η ολοκληρωτική απαγόρευση τους από την οδήγηση. Δεν είναι ακόμη σε θέση να ταξιδέψουν, να ασκήσουν αμειβόμενο επάγγελμα ή να ενταχθούν στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, ή να παντρευτούν χωρίς την άδεια ενός άνδρα κηδεμόνα”.

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Gender Equality Matters - GEM: Δωρεάν εκπαίδευση για εκπαιδευτικούς/γονείς σε θέματα έμφυλης ισότητας

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!