Ελάχιστα όρια κοινωνικής προστασίας προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ντούνης Ανδρέας

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα euobserver.com η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προωθήσει την ιδέα των ελάχιστων ορίων κοινωνικής προστασίας σε όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης με στόχο να δειχθεί προς τους πολίτες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί αποκλειστικά ένα “οικονομικό” project, αλλά έχει και κοινωνικό προφίλ.

Η Επίτροπος Απασχόλησης  Marianne Thyssen δήλωσε στις 9 Ιουνίου ότι επιθυμεί να θεσμοθετηθούν ελάχιστα επιδόματα ανεργίας, ένα ελάχιστο εισόδημα, η πρόσβαση σε παιδική φροντίδα και η πρόσβαση σε βασική υγειονομική φροντίδα και στις 28 χώρες της Ένωσης.

Visit of Jyrki Katainen and Marianne Thyssen to Belgium

‘Ο στόχος είναι να υπάρξει ανοδική σύγκλιση και να δείξουμε στους ανθρώπους ότι ενδιαφερόμαστε για την κοινωνική τους κατάσταση’, δήλωσε η Επίτροπος Thyssen. (Φωτογραφία: Ευρωπαϊκή Επιτροπή)

“Αυτό που σκεφθήκαμε είναι να θέσουμε ελάχιστα όρια στα επιδόματα ανεργίας με τέτοιο τρόπο ώστε να πραγματοποιήσουμε αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως ελάχιστη κάλυψη“, δήλωσε σχετικά η Επίτροπος Απασχόλησης.

Στην ουσία η πρόθεση αυτή της Επιτροπής αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τις στοχεύσεις για περαιτέρω ενίσχυση της ιδέας περί κατώτατων ορίων κοινωνικής προστασίας (social protection floors). Σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Κοινωνική Ανάπτυξη, ο άξονας των συγκεκριμένων κοινωνικών πολιτικών κινείται προς την κατεύθυνση και επιδίωξη “μινιμαλιστικών στόχων” κοινωνικής προστασίας και κάλυψης των κοινωνικών κινδύνων και αναγκών, υπό τα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης (απορ)ρύθμισης των κοινωνικών κρατών.

Επίσης, συμπορεύεται με την έννοια (notion) των ελάχιστων διχτυών κοινωνικής ασφάλειας, με επίπεδα σύγκλισης προς τα κάτω και ελάχιστα επίπεδα εγγυημένης κάλυψης, μακρυά από τους στόχους της καθολικότητας και ισότιμης και ισόνομης προσβασιμότητας.

Η Επίτροπος Thyssen πρόσθεσε ότι η Επιτροπή δεν προτίθεται να δηλώσει ότι : “θα πρέπει να κερδίζεις, φερ’ ειπείν, €1.000 ανά μήνα” αλλά ότι τα Κράτη-Μέλη θα πρέπει να θέσουν “παραμέτρους” ώστε να ορίσουν την κοινωνική προστασία βάσει των εθνικών παραγόντων.

Σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμο να διατυπώσουμε ότι οι στόχοι ενός σύγχρονου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας μπορούν να διατυπωθούν παραστατικά ως κάτωθι, με μία σαφή διάκριση μεταξύ μαξιμαλιστικών και μινιμαλιστικών στόχων:

ΜΑΞΙΜΑΛΙΣΤΙΚΟΙ                                                                                                                                

  • Προσωπικότητα                                                                                                                           

Πλήρης Ανάπτυξη της Προσωπικότητας του Ατόμου                                                                       

  • Ποιότητα Ζωής                                                                                                                             

Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής                                                                                                               

  • Υγεία

Προαγωγή της υγείας και της

Ολιστικής ανάπτυξης του ατόμου

 

Πρωταρχικό στοιχείο επίτευξης των μαξιμαλιστικών στόχων                                                         

είναι η ελευθερία του ατόμου.

—————————–

ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΤΙΚΟΙ            

 

Επιβίωση                   

Διατήρηση της ανθρώπινης ζωής (ασθένεια, τοκετός, γήρας, αναπηρία).          

 

Κοινωνική Διαβίωση

Κατοικία, Εκπαίδευση, Εργασία         

Αποτροπή του κινδύνου της οικονομικής και κοινωνικής ένδειας (απώλεια εισοδήματος για ασθένεια, γήρας, επαγγελματική ασθένεια, τοκετός, αναπηρία).

————————————–

Πηγές:

[1]euobserver.com

[2] socialpolicy.gr

[3] Τ.Ε.Ι Αθήνας , Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, Διδακτικές Σημειώσεις Κοινωνική Πολιτική και Σχεδιασμός Υπηρεσιών Υγείας, Σωτήριος Σούλης, σελ. 84

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Σημείωμα Πολιτικής για τις Στεγαστικές Συνθήκες των παιδιών στην Ε.Ε

Κράτα το

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!