Η ιρλανδική κυβέρνηση βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση ώστε να μεταρρυθμίσει το νόμο κατά των αμβλώσεων, έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους στον κόσμο, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, δίνοντας στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για τη δημόσια στάση απέναντι στην άμβλωση στην Ιρλανδία.
Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για τη Διεθνή Αμνηστία από τη RED C Research and Marketing τον Μάϊο 2015 (σε μια προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης της συμπεριφοράς του κοινού στους νόμους της Ιρλανδίας σχετικά με την άμβλωση), δείχνει ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων στην Ιρλανδία δεν γνωρίζει ότι η άμβλωση είναι ποινικό αδίκημα (μια γυναίκα που κάνει έκτρωση μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης 14 ετών). Η συντριπτική πλειοψηφία διαφωνεί με τις τρέχουσες ποινικές κυρώσεις για τις γυναίκες που κάνουν έκτρωση – ή των ιατρών που παρέχουν αμβλώσεις.
Στην ερώτηση εάν η ιρλανδική κυβέρνηση θα πρέπει να αποποινικοποίησει την άμβλωση, το 67% συμφώνησε ενώ το 25% διαφώνησε. 81% είναι υπέρ της σημαντικής διεύρυνσης των λόγων για μια νόμιμη είσοδο των αμβλώσεων στην Ιρλανδία.
Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι το 70% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι οι γυναίκες έχουν διεθνές ανθρώπινο δικαίωμα στην άμβλωση, όταν η εγκυμοσύνη τους είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας, όταν η ζωή ή η υγεία τους βρίσκεται σε κίνδυνο, ή σε περιπτώσεις θανατηφόρας βλάβης του εμβρύου.
Στη δημοσκόπηση ο κόσμος ερωτήθηκε επίσης για τις προσωπικές του απόψεις σχετικά με το πότε θα πρέπει να παρέχεται πρόσβαση στην άμβλωση στην Ιρλανδία. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν μεταξύ των ομάδων (βάσει ηλικίας, φύλου, κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης και περιοχής).
Επίσημα στοιχεία
-
64% των ερωτηθέντων δεν γνώριζαν ότι η άμβλωση είναι έγκλημα στην Ιρλανδία, όταν η ζωή μιας γυναίκας δεν βρισκεται σε κίνδυνο.
-
Λιγότερο από 1 στους 10 (9%) γνώριζε ότι η ποινή για μια παράνομη έκτρωση στην Ιρλανδία είναι έως και 14 χρόνια φυλάκισης.
-
Μόνο το 7% συμφώνησε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να φυλακίζονται έως και 14 χρόνια για μια παράνομη έκτρωση.
-
Μόνο το 13% συμφώνησε ότι οι γιατροί θα πρέπει να φυλακίζονται έως και 14 χρόνια για την εκτέλεση μιας παράνομης άμβλωσης.
-
71% συμφώνησε ότι ο χαρακτηρισμός της άμβλωσης ως έγκλημα συμβάλλει στην αναστάτωση και το στίγμα που αισθάνονται οι γυναίκες που έχουν πραγματοποιήσει εκτρώσεις.
-
65% των ερωτηθέντων συμφώνησε πως η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία αναγκάζει τις γυναίκες να πραγματοποιούν μη-ασφαλείς αμβλώσεις.
-
68% συμφωνεί ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία δεν σταματά τις περισσότερες γυναίκες που θέλουν να κάνουν έκτρωση να την κάνουν.
Η δημοσκόπηση είναι μέρος της εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας καλώντας στην εγκαθίδρυνση ενός νομικού πλαισίου σχετικά με τις αμβλώσεις στην Ιρλανδία συμβατό με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στις 9 Ιουνίου 2015, η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε την έκθεση “She Is Not a Criminal: The Impact of Ireland’s Abortion Law” που δείχνει ότι οι νόμοι άμβλωσης στην Ιρλανδία παραβιάζουν το δίκαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναθέτοντας την δημοσκόπηση πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης για την σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης στην Ιρλανδία, πριν αυτή επηρεαστεί από την έκθεση ή τη δημόσια συζήτηση που ακολούθησε.
Πηγή: amnesty.ie