Τανζανία-Εκεί όπου ο Αλμπινισμός γίνεται ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου

Μετάφραση: Ελένη Τομπέα

Σε όλο τον κόσμο, ο αλμπινισμός ή αλφισμός είναι αρκετά σπάνιος – συμβαίνει σε μόλις 0,005% του ανθρώπινου πληθυσμού και προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη που επηρεάζει την παραγωγή της μελανίνης.  Οι άνθρωποι που πάσχουν από αλμπινισμό δεν αντιμετωπίζουν μόνο ζητήματα υγείας που προκύπτουν από αυτόν (παρόλο που προκύπτουν σε δυσανάλογα ποσοστά, οδηγεί σε τύφλωση και έχει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος), αλλά και προκαταλήψεις εναντίον τους.

Η φωτορεπόρτερ Jacquelyn Martin που βρέθηκε στα αγροτικά χωριά της Τανζανίας, ανακάλυψε πως εκεί τα άτομα με αλμπινισμό είναι περιζήτητα για τα οστά τους, αφού τοπικές δεισιδαιμονίες λένε ότι μπορεί να φέρουν πλούτη. Η Martin έκανε φωτορεπορτάζ τις ζωές των ανθρώπων αυτών που ζουν σε ένα προστατευόμενο οικισμό, εκεί όπου ο αλμπινισμός γίνεται ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου.

jmartin6.jpg__1072x0_q85_upscale

O Musa, αγνώστου ηλικίας, εγκαταλείφθηκε στο Kabanga Protecorate Center. Πιστεύεται πως είναι από τα σύνορα με το Μπουρούντι, εκεί όπου η μαύρη αγορά από μέρη σώματος λευκοπαθικών ατόμων ανθεί.

jmartin1.jpg__1072x0_q85_upscale

H Lucia Dominic, 50 ετών, ζει στο Kabanga Protectorate Center της Τανζανίας, αφού οι θάνατοι κοντά στο χωριό της συμπεριλαμβανομένου και ενός νηπίου, κατέστησαν την περιοχή επικίνδυνη.

jmartin10.jpg__1072x0_q85_upscale

H Yonge, 4 ετών, εγκαταλείφθηκε από τους γονείς της στο κέντρο. Κάποιος από την Τανζανία θέλησε και ήλπιζε να την υιοθετήσει όμως λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών δεν τα κατάφερε.

jmartin3.jpg__1072x0_q85_upscale

Η Angel Salvatory (αριστερά), 17 ετών, ποζάρει με την μητέρα της Bestida και τον αδελφό της. Οι άνθρωποι με αλμπινισμό κινδυνεύουν στην Τανζανία από τη μαύρη αγορά για μέρη σώματος αλμπίνων, λόγω παραδοσιακών εθίμων, μαύρης μαγείας ή μάγων-γιατρών. H Bestida ανέφερε πως ο ίδιος ο πατέρας της Angel ήθελε να της επιτεθεί από την ηλικία των τριών ετών. “Θεωρούσε πως αν πήγαινε την Angel ως θυσία σε ένα μάγο (witch-doctor) θα γινόμασταν πλούσιοι.” Η Bestida κατάφερε να τον μεταπείσει ώσπου μια μέρα μια ομάδα ανδρών ήρθαν με μαχαίρια. Παρόλο που επέζησε από την επίθεση του πατέρα της, η Angel πέθανε από καρκίνο του δέρματος το 2013.

jmartin9.jpg__1072x0_q85_upscale

Zawia Kassim, 12 ετών. Ζει στο Kabanga Protectorate Center και θέλει να γίνει δασκάλα.

jmartin5.jpg__1072x0_q85_upscale

Η Epifania “Happines” Ezra, 16 ετών, ποζάρει στο χωρίο της στη Δυτική Τανζανία. Ο έντονος ήλιος βλάπτει το δέρμα της και έχει γνωρίσει μόλις ένα άτομο με αλμπινισμό στη ζωή της.

jmartin8.jpg__1072x0_q85_upscale

Ο Maajabu Boaz, 20 ετών, κρατά το μαχαίρι που έχει για ασφάλεια έξω από το σπίτι του σε ένα χωριό στη δυτική Τανζανία. Προτιμά να ζει στο χωριό του και αρνείται να μεταφερθεί σε κάποιο κέντρο.

jmartin7-web-resize.jpg__1072x0_q85_upscale

Η Zainab Mohamed, 12 ετών, ποζάρει για πορτραίτο στο Kabange Protectorate Center όπου ζει μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό της.

jmartin2.jpg__1072x0_q85_upscale

Παιδιά και ενηλικές περιμένουν να πάρουν φαγητό στο Kabanga Protectorate Center.

jmartin4.jpg__1072x0_q85_upscale

Παιδιά παίζουν στο εσωτερικό ενός κοιτώνα του Kabanga Protectorate Center. Από το 2006 πάνω από 100 άνθρωποι με αλμπινισμό έχουν υποστεί σωματικές επιθέσεις στο Ανατολικό Αφρικανικό κράτος, 71 εκ των οποίων πέθαναν. Οι κοιτώνες είναι συνωστισμένοι καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι με αλμπινισμό στέλνονται στο Κέντρο από την Κυβέρνηση για την προστασία τους.

Πηγή: smithsonianmag.com

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα Οικογένειας 2020: Οικογένειες σε Ανάπτυξη | Διακήρυξη της Κοπεγχάγης και Πεκίνο +25

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!