Απόδοση-Επιμέλεια: Ελένη Τομπέα
Η Παγκόσμια Ημέρα Αλφαβητισμού 2015 γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 8 Σεπτεμβρίου για να επισημάνει πως η παιδεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα, αποτελεί δύναμη για την αξιοπρέπεια, και θεμέλιο για συνεκτικές κοινωνίες και βιώσιμη ανάπτυξη. Η παιδεία είναι απαραίτητη για την επίτευξη του προτεινόμενου στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης, που αφορά στην προώθηση της ισότιμης και ποιοτικής εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης χωρίς αποκλεισμούς για όλους.
Το 2000, η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να μειώσει τα ποσοστά αναλφαβητισμού κατά 50% μέχρι το 2015, αλλά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της UNESCO (UIS), οι περισσότερες χώρες δεν το έχουν επιτύχει μέσα στην προθεσμία αυτή.
Σύμφωνα με το UIS, 757 εκατομμύρια ενήλικες σε ολόκληρο τον κόσμο, τα δύο τρίτα των οποίων είναι γυναίκες, εξακολουθούν να στερούνται βασικών δεξιοτήτων γραμματισμού. Ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που βρίσκονται εκτός σχολείου βρίσκεται σε άνοδο, και διαμορφώνεται στα 124 εκατομμύρια, και περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά σε ηλικία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αδυνατούν να αποκτήσουν τις βασικές δεξιότητες αλφαβητισμού ακόμη και όταν πηγαίνουν στο σχολείο. Υπάρχουν επίσης προκλήσεις και σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Σύμφωνα με το Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Παιδεία, ένας στους πέντε ενήλικες στην Ευρώπη στερείται των βασικών δεξιοτήτων γραμματισμού ώστε να κατανοήσει τις οδηγίες μιας συσκευασίας φαρμάκου.
Οι συμμετέχοντες στη φετινή Παγκόσμια Συνάντηση για την Παιδεία και για Βιώσιμες κοινωνίες, που θα διεξαχθεί στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, θα διερευνήσουν τρόπους για να ενισχυθούν οι διασυνδέσεις μεταξύ της αειφόρου ανάπτυξης και της παιδείας – όραμα για την Παιδεία έως το 2030 – υπό το φως των Αναπτυξιακών Στόχων, οι οποίοι τρόποι θα εγκριθούν από τη διεθνή κοινότητα κατά τη σύνοδο κορυφής της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτό το μήνα.
Η Παγκόσμια Συνάντηση συγκεντρώνει σχεδόν 100 Ηνωμένα Έθνη και Κυβερνητικούς εκπροσώπους, δωρητές, εθνικές και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα και εμπειρογνώμονες από 34 χώρες για την προώθηση της παιδείας για τους νέους και τους ενήλικες ως βασική συνιστώσα της Αναπτυξιακής Ατζέντας για μετά το 2015.
Πηγή: en.unesco.org
socialpolicy.gr