Εξηγώντας τη διπολική διαταραχή στους άλλους

Εξηγώντας τη διπολική διαταραχή στους άλλους_socialpolicy (2)Ελένη Τομπέα

Μέρος 1ο: Eξηγώντας τα βασικά στοιχεία της διπολικής διαταραχής

1.Περιγράψτε τα συμπτώματα της μανίας. Η Μανία/υπερθυμία συμπορεύεται με ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ενέργειας. Τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορεί να βιώσουν “επεισόδια μανίας”, ή συνθήκες υπερθυμίας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Όσοι οικείοι των προσώπων που πάσχουν γνωρίζουν για τη διαταραχή, μπορούν να παρέμβουν σε καταστάσεις ανάγκης.

 • Κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης, το άτομο επιδεικνύει πολύ υψηλά επίπεδα ενέργειας.
 • Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως υπερβολική αισιοδοξία, μειωμένη ανάγκη για ύπνο, και υπερκινητικότητα.
 • Επίσης, ένα κοινό σύμπτωμα είναι το άτομο να μιλάει πολύ γρήγορα και να δρα αυθόρμητα.

Εξηγώντας τη διπολική διαταραχή στους άλλους_socialpolicy (1)

2.Περιγράψτε τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Εξηγείστε ότι, παρά το γεγονός ότι η κατάθλιψη και η διπολική κατάθλιψη παρουσιάζουν κάποιες ομοιότητες, έχουν βασικές διαφορές. Ενθάρρυνση και στήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης, είναι ακριβώς ότι χρειάζεται το αγαπημένο σας πρόσωπο για να βοηθηθεί.

 • Η διπολική διαταραχή περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα ενοχής, αύξηση του σωματικού βάρους, νευρικότητα, ευερεθιστότητα και εναλλαγές της διάθεσης.
 • Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ απρόβλεπτα.

Εξηγώντας τη διπολική διαταραχή στους άλλους_socialpolicy.gr

3. Εξηγήστε πώς διαχειρίζεστε τα συμπτώματά σας μέχρι στιγμής. Πείτε στην οικογένεια και στους φίλους ό, τι κάνετε ότι μπορείτε για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας. Να είστε όσο το δυνατόν πιο περιγραφικοί σχετικά με το πώς σας επηρεάζει η διπολική διαταραχή, ώστε να μπορέσουν οι άλλοι να καταλάβουν πως “είναι” ορισμένες ημέρες για σας.

 • Συζητήστε οποιαδήποτε βήματα κάνετε για να μειώσετε την επιρροή της διπολικής διαταραχής σε εσάς αλλά και στους γύρω σας, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας, της μείωσης του στρες, των φαρμάκων, κλπ.
 • Εξηγήστε οποιαδήποτε μελλοντικά σχέδια έχετε σχετικά με τη διπολική διαταραχή, και πως ελπίζετε να βελτιώσετε την ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα.

Μέρος 2ο: Ενημέρωνοντας τους άλλους για τα εναύσματα

Εξηγώντας τη διπολική διαταραχή στους άλλους_socialpolicy.gr (2)

1.Καταστήστε σαφές ότι χρειάζεστε αρκετό ύπνο. Δεν είναι ασυνήθιστο λόγω έλλειψης ύπνου να υπάρχουν επεισόδια υπερθυμίας όσο και καταθλιπτικά επεισόδια. Εξηγήστε στους φίλους σας και την οικογένεια σας πόσο σημαντικό είναι για σας να κοιμάστε καλά.

 • Η έλλειψη ύπνου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διάθεση σας και στα επίπεδα ενέργειας σας, έτσι παρακάμπτοντας μερικές ώρες ύπνου μπορεί να προκληθεί κατάσταση μανίας.
 • Ο ύπνος είναι κάτι που άλλοι άνθρωποι μπορούν να αγνοούν συχνά, αλλά είναι κεντρικής σημασίας για τη ζωή κάποιου με διπολική αναταραχή.

Εξηγώντας τη διπολική διαταραχή στους άλλους_socialpolicy.gr (3)

2. Συζητήστε σχετικά με τον κίνδυνο που ελλοχεύει με τα ψηλά επίπεδα άγχους. Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια για όσους πάσχουν από διπολική διαταραχή. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της διπολικής διαταραχής, τα επίπεδα άγχους πρέπει να “κρατηθούν” στο ελάχιστο.

 • Σημαντικά στρεσογόνα γεγονότα μπορεί να προκαλέσουν τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής δίχως προειδοποίηση. Αυτός ο τύπος εναύσματος θεωρείται συχνός σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση στη διπολική διαταραχή.

Εξηγώντας τη διπολική διαταραχή στους άλλους_socialpolicy.gr (4)3. Προειδοποιείστε για τα συμπτώματα που προκαλούν τα αντικαταθλιπτικά χάπια. Πολλοί πιστεύουν ότι τα αντικαταθλιπτικά χάπια μπορεί να βοηθήσουν σε αυτή τη διαταραχή, και οι οικείοι σας μπορεί να σας τα συστήσουν. Αν και η διπολική διαταραχή κάποτε αντιμετωπιζόταν όπως ακριβώς και η κατάθλιψη, αυτό δεν ισχύει πλέον.

 • Εξηγήστε στην οικογένεια σας ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν στην πραγματικότητα μανιακό επεισόδιο, επειδή προξενούν μία ταχεία εναλλαγή  στην ψυχολογική κατάσταση, μειώνοντας έτσι τη σταθερότητα της διάθεσης.
 • Η διπολική διαταραχή συνήθως αντιμετωπίζεται με σταθεροποιητές της διάθεσης, οι οποίοι ελαττώνουν ή εξάλειφουν τις σοβαρές εναλλαγές της διάθεσης. Ένας έμπειρος ψυχίατρος μπορεί να σας βοηθήσει στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Εξηγώντας τη διπολική διαταραχή στους άλλους_socialpolicy.gr (5)

4. Επισημάνετε τις επιπτώσεις των εποχών στη διάθεσή σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι οικείοι σας ότι οι εναλλαγές των εποχών μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα συμπτώματά σας. Οι μεταβαλλόμενες εποχές μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση του καθενός, αλλά το αποτέλεσμα είναι πιο έντονο σε άτομα που πάσχουν από διπολική διαταραχή. Αν και η διπολική διαταραχή μπορεί να είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτη, είναι σημαντικό οι γύρω σας να γνωρίζουν την επίδραση των εποχικών επιπτώσεων, ώστε να υπάρξει στήριξη σχετικά με αυτές τις προβλεπόμενες αλλαγές.

 • Για εκείνους που πάσχουν από διπολική διαταραχή, τα επεισόδια της κατάθλιψης είναι πιο συχνά κατά τους χειμερινούς μήνες.
 • Αντίθετα, επεισόδια μανίας παρατηρούνται συχνότερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εξηγώντας τη διπολική διαταραχή στους άλλους_socialpolicy.gr (6)

5. Πιέστε για την αποχή από το αλκοόλ και από την ευκαιριακή χρήση ναρκωτικών για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Είναι σημαντικό οι άλλοι να γνωρίζουν τις επιπτώσεις των ουσιών αυτών στην διαταραχή. Ενημερώστε την οικογένεια και τους φίλους για τα συμπτώματα που προξενούν και την ανάγκη για μειωμένη επαφή με αυτές τις ουσίες.

 • Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη στους διπολικούς ασθενείς.
 • Τα ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια μανίας.

Μέρος 3ο: Ενημερώνοντας τους φίλους και την οικογένεια πώς να βοηθήσουν

Εξηγώντας τη διπολική διαταραχή στους άλλους_socialpolicy.gr (7)

1. Προτρέψτε τους γύρω σας να εκπαιδευτούν ώστε να εμβαθύνουν την κατανόηση τους. Κάνατε ήδη το πρώτο βήμα εξηγώντας στους φίλους και στην οικογένειά σας τα βασικά στοιχεία της διπολικής διαταραχής και τα εναύσματα που μπορεί να την επιδεινώσουν. Τους ενημερώσατε για το πώς επηρεάζεστε προσωπικά, και τι σημαίνει η διαταραχή για εσάς. Τώρα, ενθαρρύνετε τους να κάνουν το επιπλέον βήμα και να ερευνήσουν σε βάθος τη διαταραχή σας στον ελεύθερο τους χρόνο.

 • Επιπλέον, εάν αισθάνεστε άνετα με αυτό, προτείνετε τους να έρθουν μαζί σας στο ραντεβού σας με τον γιατρό.
 • Μιλώντας άμεσα με το γιατρό σχετικά με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες μπορεί να έχουν, μπορεί να τους βοηθήσει να διευρύνουν την κατανόηση τους στη διπολική διαταραχή.

Εξηγώντας τη διπολική διαταραχή στους άλλους_socialpolicy.gr (8)

2. Εστιάστε στην αξία της κοινωνικής υποστήριξης.  Τα αγαπημένα σας πρόσωπα πρέπει να ξέρουν ότι η υποστήριξη τους έχει μια απίστευτα θετική επίδραση σε εσάς. Ένα “δίκτυο υποστήριξης”, αποτελούμενο από όσους σας γνωρίζουν καλύτερα, μπορεί να σας δώσει την ασφάλεια και τη δομή που χρειάζεστε για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

 • Η προσπάθεια για αναζήτηση βοήθειας, βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους γύρω σας, έτσι ώστε να είστε σε θέση να τους προσέγγισετε σε στιγμές ανάγκης.

Εξηγώντας τη διπολική διαταραχή στους άλλους_socialpolicy.gr (9)

3. Υπογραμμίστε την ανάγκη σας για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Είναι σημαντικό για τους φίλους και την οικογένεια σας να γνωρίζουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να κάνουν τεράστια διαφορά στη μείωση των συμπτωμάτων της διπολικής διαταραχής. Αν γνωρίζουν τη σημασία αυτών των αναγκών, μπορεί να σας βοηθήσουν ενθαρρύνοντας σας και παροτρύνοντας σας για ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

 • Πείτε στους αγαπημένους σας πόσο χρειάζεστε τον καλό ύπνο, την άσκηση, καθώς και μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
 • Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι οι δραστηριότητες και οι συνήθειες τους δεν σας βλάπτουν, έστω και ακούσια.

Εξηγώντας τη διπολική διαταραχή στους άλλους_socialpolicy.gr (10)

4. Συζητήστε για την παρακολούθηση των συμπτωμάτων σας με την οικογένεια και τους φίλους. Μιλήσετε με αγαπημένα σας πρόσωπα για οποιαδήποτε σχέδια που μπορεί να έχετε για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας, και ό, τι σας κάνει να αισθάνεστε καλά. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κατανοήσουν καλύτερα τα διάφορα συμπτώματα.

 • Δώστε τους οδηγίες ώστε να παρακολουθήσουν τα σημάδια που δημιουργούν εναλλαγές της διάθεσης σας και αλλαγές στη συμπεριφορά σας.
 • Ζητήστε τους να παρακολουθούν τα συμπτώματά σας, καταγράφοντας ό, τι συμβαίνει.
 • Έχοντας ως οδηγό τις καταγραφές αυτές, μπορείτε να αποφύγετε αυτά τα εναύσματα στο μέλλον.

Εξηγώντας τη διπολική διαταραχή στους άλλους_socialpolicy.gr (11)

5. Μιλήστε για τη σημασία της μείωσης του στρες. Αν υπάρχουν πράγματα στην καθημερινή σας ζωή που σας προκαλούν στρες, συζητήστε το με τους αγαπημένους σας. Αυτό θα τους βοηθήσει στο να ελαχιστοποιήσουν για εσάς αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες.

 • Η μείωση του στρες μπορεί να έχει πολύ ευεργετική επίδραση στα άτομα με διπολική διαταραχή, έτσι είναι σημαντικό οι άνθρωποι που βρίσκονται πλησιέστερα σε εσάς να το καταλάβουν αυτό.

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  1η Ημερίδα για το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης, το Διαζύγιο & την Παιδική Κακοποίηση: Ψυχολογικές & Νομικές Επιπτώσεις

Be the first to comment on "Εξηγώντας τη διπολική διαταραχή στους άλλους"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!