Σύμφωνα με τη UNICEF, ο αριθμός των επιθέσεων από την Boko Haram έχει αυξηθεί στη βορειοανατολική Νιγηρία και στις γειτονικές χώρες, και μισό εκατομμύριο παιδιά αναγκάστηκαν να διαφύγουν για να βρουν ασφάλεια κατά τους τελευταίους πέντε μήνες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εκτοπισμένων παιδιών στην περιοχή στα 1,4 εκατομμύρια.
Ο περιφερειακός διευθυντής της UNICEF στην Δυτική και Κέντρική Αφρική, Manuel Fontaine, δήλωσε στις 18/9/15 “Είναι πραγματικά τρομακτικό να βλέπουμε παιδιά και γυναίκες να συνεχίζουν να σκοτώνονται, να απαγάγονται και να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά βομβών”.
Η UNICEF, μαζί με τις κυβερνήσεις και άλλους εταίρους στην Νιγηρία, το Καμερούν, το Τσαντ και το Νίγηρα, αυξάνουν τις δραστηριότητές τους για να βοηθήσουν χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους στην περιοχή, μέσω της πρόσβασης σε ασφαλές νερό, της εκπαίδευσης, της συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, καθώς και εμβολιασμών και θεραπειών για τον οξύ υποσιτισμό.
Το έργο του οργανισμού στην περιοχή υποχρηματοδοτείται περίπου κατά 70%, έχοντας λάβει μόνο το 32% των 50,3 εκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για τις ανθρωπιστικές της προσπάθειες, το 2015. Εξαιτίας αυτού, πάνω από 124 χιλιάδες παιδιά στην περιοχή που μαστίζεται από συγκρούσεις, δεν έλαβαν εμβολιασμούς για την ιλαρά, περισσότερα από 83 χιλιάδες παιδιά αντιμετωπίζουν την έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές νερό, και πάνω από 208 χιλιάδες παιδιά βρίσκονται εκτός σχολείου.
“Με περισσότερους πρόσφυγες και δίχως αρκετούς πόρους, η ικανότητά μας για σωτήρια βuniοήθεια στην περιοχή βρίσκεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο”, ανέφερε ο κ. Fontaine. “Χωρίς πρόσθετη υποστήριξη, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη, θα στερούνται την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, σε ασφαλές πόσιμο νερό και στην εκπαίδευση.”
Πηγή: un.org
socialpolicy.gr