Καμία θέση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε μια Ευρώπη-Φρούριο

Ελένη Τομπέα-

Ο νέος αντι-μεταναστευτικός νόμος της Ουγγαρίας είναι μέρος μιας ευρύτερης φιλοδοξίας του πρωθυπουργού Orban να θεωρηθεί ως ο σωτήρας της Ευρώπης, εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των συνταγματικών αρχών.

Αν κάποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στα ουγγρικά σύνορα συνέβησαν σύμφωνα με το σενάριο του πρωθυπουργού Orban, σκεφτείτε τις συνέπειες: θα μπορούσε να δείξει επιτέλους στη χώρα και στον κόσμο ότι πρόκειται για άγρια ζώα που επιτίθενται στην Ευρώπη. Αυτή η στρατηγική είναι τόσο παλιά όσο και ο ανθρώπινος πολιτισμός: αντιμετώπισε μια μειονότητα όπως τα σκουπίδια και σύντομα θα εξαγριωθούν, ώστε να μπορείς να νομιμοποιήσεις όλες τις ενέργειες εναντίον τους στα μάτια του κοινού.

Θα μπορούσε τελικά να παίξει το ρόλο της ασπίδας της Ευρώπης που τόσο πολύ λατρεύει: οι εισβολείς από τη μία πλευρά, οι υπερασπιστές από την άλλη. Θα μπορούσε, επίσης, να σπάσει την αλυσίδα της αυξανόμενης αλληλεγγύης της ουγγρικής κοινωνίας, η οποία απείλησε τη δική του εκδοχή της πραγματικότητας, τη σύγκρουση των πολιτισμών. Τώρα που οι πρόσφυγες αποκλείονται, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας τρόπος ο ουγγρικός λαός να ανταποκριθεί και να τους βοηθήσει. Μπορεί να ελέγξει την δημόσια εικόνα των προσφύγων και με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ πιο εύκολο να τους αποκτηνώσει, και να κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι αυτοί οι «εισβολείς» είναι ο νούμερο ένα δημόσιος εχθρός.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι επιτρέπει στους «πραγματικούς» πρόσφυγες να εισέλθουν νόμιμα στην ΕΕ. Αυτό είναι ένα κυνικό ψέμα. Υπάρχουν μερικά σημεία εισόδου, σήμεια, όμως, από όπου οι αρχές επέτρεψαν λιγότερο από εκατό εισόδους σε μια μέρα. Οι αρχές αποφάσισαν για την τύχη ενός ατόμου μέσα σε λίγα λεπτά, και η ετυμηγορία ήταν σχεδόν πάντα η ίδια: απόρριψη της αίτησης ασύλου και αποβολή του αιτούντα άσυλο στη Σερβία, με απαγόρευση σε αυτόν ή αυτήν να εισέλθει στη ζώνη Σένγκεν για ένα χρόνο.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κήρυξε τη Σερβία ως ασφαλή τρίτη χώρα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Η Σερβία δεν έχει χορηγήσει το καθεστώς του πρόσφυγα σε κανέναν ακόμα – απλά επειδή δεν διαθέτει σύστημα ασύλου και απορρίπτει αμέσως τα αιτήματα. Το πιο παράλογο είναι ότι οι πρόσφυγες μπορούν να κάνουν έφεση για την απόρριψη της αίτησής τους στην ουγγρική πόλη Szeged – αλλά δεν επιτρέπεται να πάνε εκεί.

Όσοι προσπαθούν να σπάσουν το φράχτη και να περάσουν στην Ουγγαρία παράνομα, συλλαμβάνονται και διώκονται για το πρόσφατα κωδικοποιημένο ποινικό αδίκημα: την παράνομη διέλευση των συνόρων, με ποινή μέχρι και φυλάκιση 5 ετών. Η κυβέρνηση έφερε 130 δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους στη νότια πόλη του Szeged για να αποφανθούν για αυτές τις ποινικές υποθέσεις με ταχείες διαδικασίες.

Τιμωρώντας τους πρόσφυγες για παράνομη διέλευση των συνόρων πριν από τη λήψη μιας απόφασης για άσυλο, το ουγγρικό κράτος παραβιάζει το άρθρο 31 της Σύμβασης του 1951 σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων. Επιπλέον, οι τρέχουσες τροποποιήσεις του νόμου περί ποινικής δικονομίας είναι σαφώς αντισυνταγματικές. Οι παραβάτες στερούνται το δικαίωμα της ορθής εφαρμογής του νόμου, έτσι οι εισαγγελείς και δικαστές πρέπει να απορρίψουν την επιβολή των τροπολογιών στο νόμο.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει. Ο πρώτος “δράστης” καταδικάστηκε σε άμεση απέλαση από τη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από δίκη 80 λεπτών. Ο άνθρωπος είχε έρθει από το Ιράκ, όπου έχασε τον αδελφό του στον πόλεμο, και είναι πολύ πιθανό η ζωή του να βρεθεί σε κίνδυνο εάν επιστρέψει. Τώρα είναι κατάδικος που δεν μπορεί να εισέλθει στην ΕΕ για ένα χρόνο και πρέπει να πληρώσει 66 δολάρια για ποινικά έξοδα. Δεν έχει καμία πιθανότητα να πάρει άσυλο πλέον. Αν προσπαθήσει να εισέλθει και πάλι στην Ουγγαρία, θα φυλακιστεί.

Σε ομιλία του πριν από μία εβδομάδα, ο Orban δήλωσε ότι αυτή η προσφυγική κρίση τελειώνει “την εποχή της φιλελεύθερης βλακείας” – δηλαδή, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνταγματικών αρχών. Το ερώτημα τώρα είναι αν η πλειοψηφία των Ευρωπαίων συμφωνούν μαζί του και αν απορρίπτουν τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή αν θα σταματήσουν αυτό τον εφιάλτη εδώ, τώρα.

Stand Tall Against Hungary’s Harsh New Anti-Migrant Laws : Sign the Petition

Πηγή: liberties.eu

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Δήλωση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!