Ο αγώνας κατά της χρόνιας έλλειψης στέγης πρέπει να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία

Josie Huang 

Μετάφραση/ Απόδοση Κειμένου: Ντούνης Ανδρέας

Νέα μελέτη από τα αρχεία δημόσιας αρωγής της Κομητείας του Los Angeles είχε ως εύρημα ότι τα παιδιά αποτελούν σχεδόν το 50% του συνόλου των άστεγων κατοίκων – το συγκεκριμένο δεδομένο τα εκθέτει σε υψηλότερο κίνδυνο έλλειψης στέγης ως ενήλικες.

Ο επικεφαλής του Economic Roundtable, ο οποίος δημοσίευσε την Έκθεση με τίτλο: “”All Alone: Antecedents of Chronic Homelessness” – “Ολομόναχοι: Ιστορικό των Εμπειριών που Οδηγούν στη Χρόνια Έλλειψης Στέγης” δήλωσε ότι πολλά από τα παιδιά αυτά μεγάλωσαν με χρόνια τραύματα.

“Έζησαν σε συνθήκες έντονης αποδιοργάνωσης και μετατοπίσεων”, δήλωσε ο Πρόεδρος της μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης, Daniel Flaming. “Έχουν ζήσει σε καταφύγια. Έχουν μοιραστεί τις οικίες τους – (couch – surfed) – με άγνωστους ανθρώπους“.

Παράλληλα, το stress της έλλειψης στέγης μειώνει την ικανότητα των γονέων να μπορούν να φροντίζουν για την ανατροφή των παιδιών τους, γεγονός που δημιουργεί μία ζωή “αβεβαιότητας και ευαλωτότητας”. Σε συνδυασμό με τις ψυχικές ασθένειες ή την αναπηρία, αυτά τα δεδομένα μπορεί να οδηγήσουν στο μονοπάτι της χρόνιας έλλειψης στέγης κατά τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με δηλώσεις του Flaming.

χρόνια-έλλειψη-στέγης-Η.Π.Α.

Η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να αναγνωρίσει τους τρόπους εκείνους που βοηθούν στην πρόληψη της παγίδας έλλειψης στέγης, εξετάζοντας πρωταρχικά τα αρχεία δημόσιας αρωγής των 942.000 κατοίκων που βίωσαν την έλλειψη στέγης μεταξύ των ετών 2002 και 2010.

Οι ερευνητές μελέτησαν όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά βρήκαν ότι η έλλειψη στέγης των παιδιών συνιστά ένα ιδιαιτέρως οξύ κοινωνικό πρόβλημα. Σε οποιοδήποτε μήνα αναφοράς, 100.000 παιδιά-κάτοικοι της κομητείας ήταν άστεγα. Το συγκεκριμένο κοινωνικό πρόβλημα είναι μείζον και σε επίπεδο πολιτείας:

Η πολιτεία της California πρόσφατα κατετάγη 48η αναφορικά με την ένταση του φαινομένου της έλλειψης στέγης των παιδιών έπειτα από σχετική κατάταξη του Εθνικού Κέντρου Έλλειψης Στέγης Οικογενειών (National Center on Family Homelessness).

Η ερευνητική ομάδα προτείνει να “εντατικοποιηθεί” η βοήθεια των τοπικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών προς τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν “πολλαπλά συνδυαστικά προβλήματα” όπως η ενδοοικογενειακή βία, η μακρο-χρόνια ανεργία των γονέων και η συστηματική απουσία των παιδιών από το σχολείο.

Η Έκθεση καλεί, επίσης, για την έγκαιρη διάγνωση των αναπηριών σε παιδιά, που αποτελεί ένα κοινό ζήτημα για πολλούς άστεγους ανθρώπους. Η ανασκόπηση των αρχείων δημόσιας αρωγής καταδεικνύει ότι οι αναπηρίες υπο-αναφέρονται μεταξύ των παιδιών της κομητείας. Ο δείκτης αναπηριών μεταξύ αυτών των παιδιών εμφανίστηκε (μέσω των στοιχείων των αρχείων δημόσιας αρωγής) μόνο στο ένα δέκατο σε σχέση με το ποσοστό 3% που αναφέρει η έκθεση της Υπηρεσίας Απογραφής των Η.Π.Α. / Census Bureau.

Οι φορείς παροχής υπηρεσιών για τους άστεγους συμφώνησαν ότι η ανάγκη για την παροχή πόρων για την πρόληψη της έλλειψης στέγης είναι υπαρκτή. Ο John Maceri, εκτελεστικός διευθυντής του Ocean Park Community Center της Santa Monica, ανέφερε πώς η “καθοδική πορεία” προς την έλλειψη στέγης μπορεί να είναι ταχύτατη, και η επάνοδος δύσκολη. Η ακριβή αγορά ακινήτων του Los Angeles καθιστά την μετάβαση προς την στεγαστική επανένταξη ακόμη πιο δύσκολη..

Πηγή: scpr.org / Fight to end chronic homelessness must start in childhood, report says

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Κυρώσεις και ανθρώπινα δικαιώματα: προς ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων και καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως

Be the first to comment on "Ο αγώνας κατά της χρόνιας έλλειψης στέγης πρέπει να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!