Debate Πολιτικών Αρχηγών: Τοποθετήσεις για την Κοινωνική Πολιτική και τη Δημόσια Διοίκηση

Ντούνης Ανδρέας

Η β’ ενότητα του debate των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε χθες αφορούσε θέματα δημόσιας διοίκησης και κοινωνικής πολιτικής, έχοντας συνολική διάρκεια περίπου 22 λεπτών.

Σε αυτή την ενότητα οι 7 πολιτικοί αρχηγοί τοποθετήθηκαν στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, επιχειρώντας να αναλύσουν τους τρόπους υπέρβασης των προκλήσεων και των προβλημάτων της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, τέθηκαν ερωτήματα αναφορικά με το ασφαλιστικό ζήτημα και τη δομή και λειτουργία του κρατικού μηχανισμού,  σε μία προσπάθεια εξειδίκευσης των θεμάτων της συγκεκριμένης ενότητας του debate.

Η εστίαση ήταν μεγαλύτερη στα ζητήματα της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του Δημόσιου τομέα. Αρκετές ήταν οι περιπτώσεις, επίσης, που οι πολιτικοί ηγέτες “επέλεξαν” να κατηγορήσουν αλλήλους για σφάλματα και παραλείψεις, δίχως να υπεισέρχονται στο ουσιαστικό ζητούμενο των ερωτήσεων.

Μία, ακόμη πιο ουσιαστική, παρατήρηση είναι ότι η ενότητα “Υγεία και Παιδεία” του debate αφορά σαφέστατα την κοινωνική πολιτική που ασκείται στην Ελλάδα αλλά και στα προβλήματα και τις υστερήσεις του κοινωνικού κράτους. Αν και η συζήτηση ήταν περιορισμένη σε εύρος ζητημάτων κοινωνικής πολιτικής, και “εγκλωβίστηκε” σε “μικρο-πολιτικές” παρατηρήθηκαν τα εξής:

Η Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κυρία Γεννηματά, αναφέρθηκε “στην ανάγκη να υπάρξουν Γενικοί Γραμματείς που θα εκλέγονται με θητεία ώστε το κράτος να έχει συνέχεια”. Επίσης, τόνισε ότι δεν θα πρέπει “να αλλάζουν οι πολιτικές κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση” και “ότι θα πρέπει επιτέλους η Δημόσια Διοίκηση να αισθανθεί ασφάλεια” δίχως αυτό να αφορά τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους», τοποθετούμενη σε ερώτημα σχετικά με τη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης.

Η δημοσιογράφος, κα Χούκλη απηύθυνε το εξής ερώτημα στον Πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ, κο Καμμένο: “Το νέο Μνημόνιο προβλέπει – μέχρι το τέλος του 2015 – για το Δημόσιο την: “εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή της κατώτατης σύνταξης ακόμη και για όσους βγαίνουν (σε σύνταξη) στα 67”. Αν συμμετάσχετε στην επόμενη κυβένρηση, θα ψηφίσετε τους εφαρμοστικούς νόμους ή θα σηκώσετε “αντάρτικο”;

  • Σε αυτό το σημείο τίθεται ένα σημαντικότατο ζήτημα κοινωνικής πολιτικής/ κοινωνικοασφαλιστικού μέτρου. Τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των κατώτατων συντάξεων καταργούν κατοχυρωμένα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, και εξαρτούν την καταβολή της σύνταξης γήρατος από το εισόδημα/ τα περιουσιακά στοιχεία, παρότι το συνταξιοδοτικό δικαίωμα έχει κατοχυρωθεί βάσει ετών και εισφορών.

Ο κύριος Καμμένος, στην απάντησή του, δεν αναφέρθηκε στην ουσία του ζητήματος και επέλεξε να αναφερθεί στην “κοινοβουλευτική ενότητα των ΑΝ.ΕΛ.”, στον εξαναγκαστικό χαρακτήρα της συμφωνίας, και την βάση/έκταση της διαφθοράς στο Δημόσιο.

Σε σχέση με τις ιδωτικοποιήσεις των δημόσιων υπηρεσιών, ο κύριος Καμμένος αναφέρθηκε στην ωφελιμότητα της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά και στην ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία των συνεργιών μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την υλοποίηση προγραμμάτων, όπως “άλλωστε υλοποιούνται βάσει των χρηματοδοτήσεων από την Ε.Ε.”.

Σχετικά με τα ελλείμματα και την αναποτελεσματικότητα του Δημοσίου, ο Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε, κύριος Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο “διεφθαρμένο καπιταλιστικό κράτος, με ισχυρό διαφθορέα τα μονοπώλια και τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα”. Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στην Υγεία και τη Παιδεία, που αποτελούν δίχως άλλο “δημοσίους υπαλλήλους” αποκρούοντας ορθά την αντίληψη περί “διογκωμένου Δημόσιου Τομέα στην Ελλάδα”, εντοπίζοντας το πρόβληματα στις ελλείψεις σε προσωπικό και όχι στον υπέρμετρο αριθμό αυτού.

Ο κύριος Θεοδωράκης, Πρόεδρος του Ποταμιού, προσπάθησε να διαχωρίσει τον δημόσιο τομέα σε “αποδοτικό” και “μη-παραγωγικό”, αλλά και σε “προνομιούχο” και “μη-προνομιούχο”. Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν συνεχείς αξιολογήσεις στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα ενώ κατηγόρησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία “πελατειακού και κομματικού κράτους”. Τέλος, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που θα πρέπει να έχουν οι νέοι ως νέα και αξιόλογα δημόσια στελέχη.

Η ερώτηση που ετέθη στον Πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας, κο Λαφαζάνη, ήταν πιο στοχευμένη στο ζήτημα του ασφαλιστικού: “Επιθυμείτε την συνταξιοδότηση του πολίτη βάσει των εισφορών του πάνω από την εθνική σύνταξη ή μία συνταξιοδότηση-αλαλούμ ανάλογα με τη δύναμη κάθε συντεχνίας;”

Ο κύριος Λαφαζάνης, επέλεξε να απαντήσει “έμμεσα” αναφερόντας , εκτός των άλλων, τα εξής,: “Επιθυμούμε ένα σοσιαλιστικό κράτος – Αυτό δεν σημαίνει ότι και στα σημερινά πλαίσια μέχρι να κάνουμε αυτή τη μετάβαση δεν αγωνιζόμαστε για τον εκδημοκρατισμό αυτού του κράτους και για τη βελτίωση και την αποδοτικότητά του”. “Επιθυμούμε την αναβάθμιση της συμμετοχής και τον εκδημοκρατισμό μέσα από το ρόλο των δημοσίων υπαλλήλων — Θέλουμε ένα κράτος που δεν θα είναι κομματικό «φέουδο», δεν θα είναι ένα κράτος πελατειακών σχέσεων, δεν θα είναι ένα κράτος της διαπλοκής, αλωμένο από τα μεγάλα συμφέροντα.. Αυτό το κράτος, όμως, δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια – Δεν μπορεί να γίνει μέσα σε συνθήκες καταλήστευσης του Ελληνικού λαού”.

Τέλος, θεωρώντας ότι οι ερωτήσεις προς τους κυρίους Μεϊμαράκη και Τσίπρα, παρουσίασαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, σας τις παραθέτουμε σχεδόν αυτούσεις, όπως και τις απαντήσεις των δύο πολιτικών αρχηγών:

Ερωτήσεις – Απαντήσεις προς Πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ

Τρέμη προς Μεϊμαράκη:  Στο ασφαλιστικό προβλέπεται η κατάργηση της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος, προβλέπει περικοπές των συντάξεων, προβλέπει ψαλίδισμα του εφάπαξ τι έχετε να πείτε επ’ αυτού του θέματος στους Έλληνες πολίτες;

Μεϊμαράκης: {…} Πάντα μια συμφωνία κρίνεται απ’ το αποτέλεσμα, και το αποτέλεσμα, δυστυχώς, είναι πολύ πιο επώδυνο από ότι να έπαιρνε τη συμφωνία το Γενάρη, το Φλεβάρη, το Μάρτη και οποτεδήποτε άλλοτε. Δυστυχώς, δεσμεύτηκε ο κύριος Τσίπρας για το θέμα των συντάξεων. Εγώ δεν είμαι εδώ για να δώσω υποσχέσεις και δεν πρόκειται να το κάνω.

Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε λύση στο ασφαλιστικό θα πρέπει, πρώτον να υπάρξουν επενδύσεις που διώχνει ο κύριος Τσίπρας ενώ εμείς φέρνουμε ώστε να υπάρξουνε νέες εισφορές στο ασφαλιστικό, δεύτερον να βρούμε την αδήλωτη και μαύρη εργασία με ελέγχους τους οποίους δεν θέλει ο κύριος Τσίπρας να βρει τους μηχανισμούς για να το κάνει

Τρίτον, το δημογραφικό είναι ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο, δυστυχώς, δεν μπορούμε να το λύσουμε αυτή τη στιγμή και δεν μπορούμε να δώσουμε κίνητρα στους πολύτεκνους ή στους τρίτεκνους,

————

Σρόιτερ προς Τσίπρα (κοινωνική πολιτική)– Κόβετε το 0,5% του Α.Ε.Π από το σύστημα κοινωνικής προστασίας, μειώνετε ή καταργείτε τα όρια για κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, αυξάνετε τα επιτόκια στις 100 δόσεις, αυξάνετε τη φορολογία στους αγρότες, διατηρείτε τον ΕΝΦΙΑ, καταργείτε σταδιακά τον ΕΚΑΣ. Αυτά τα μέτρα, από τη στιγμή που λέτε ότι προστατεύετε τους φτωχότερους, ποιους ακριβώς πλήττουν;

Τσίπρας: Η συμφωνία είχε και ορισμένους αναγκαίους συμβιβασμούς. Ο λαός μας θυμάται τι είχε φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά, και τι ακριβώς καταφέραμε εμείς. Υλοποιήσαμε την υπόσχεσή μας για τις 100 δόσεις > 1.000.000 μαζί με τη προ-ρύθμιση μπήκαν σε αυτές και ανακουφίστηκαν

Με τον νόμο για την Ανθρωπιστική κρίση: “πάνω από 350.000 συμπολίτες μας έχουνε τη δυνατότητα να έχουνε πρόσβαση σε ένα επίδομα σημαντικό στη σίτιση, δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και επιδότηση ενοικίου. Ταυτόχρονα, καταφέραμε να αφήσουμε ένα πολύ σημαντικό ανοιχτό παράθυρο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να μην καταργήσουμε το ΕΚΑΣ – αυτές είναι οι επιτυχίες της διαπραγμάτευσης”.

Το βίντεο της β’ ενότητας του debate των πολιτικών αρχηγών:

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Αντανακλάσεις της Αναπηρίας Στο Αφήγημα της Πανδημίας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!