Άλφρεντ Νόμπελ – Ο άνθρωπος πίσω από το βραβείο Νόμπελ

Το άγαλμα του Άλφρεντ Νόμπελ στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη. ©AFP

Ο Alfred Nobel γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1833 στη Στοκχόλμη, Σουηδία. Μεγάλωσε στη Ρωσία, σπούδασε χημεία και τεχνολογία στη Γαλλία και τις ΗΠΑ, και καθιέρωσε τα βραβεία Νόμπελ, βραβεία “για το μεγαλύτερο όφελος στην ανθρωπότητα”.

stam

Από το 1901, το βραβείο Νόμπελ τιμά άνδρες και γυναίκες από όλες τις γωνιές του πλανήτη για τα εξαιρετικά τους επιτεύγματα στη φυσική, τη χημεία, την ιατρική, την λογοτεχνία, καθώς και για τα επιτεύγματα τους που αφορούν την εδραίωση της ειρήνης στον κόσμο. Τα θεμέλια για το βραβείο μπήκαν το 1895, όταν o Άλφρεντ Νόμπελ έγραψε την τελευταία του διαθήκη*, αφήνοντας μεγάλο μέρος του πλούτου του για την ίδρυση του βραβείου Νόμπελ.

* “Full text of Alfred Nobel´s Will”. Nobelprize.org. Nobel Media AB 2014. Web. 21 Oct 2015. <http://www.nobelprize.org/alfred_nobel/will/will-full.html>

Ο Άλφρεντ Νόμπελ ήταν ο εφευρέτης της δυναμίτιδας και κάτοχος 355 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας*. Μιλούσε άπταιστα πέντε γλώσσες στην ηλικία των 17 ετών και ασχολήθηκε με πάρα πολλά αντικείμενα, κατατάσσοντας στα επαγγέλματα του τα εξής: Χημικός, εφευρέτης, μηχανικός, επιχειρηματίας, συγγραφέας. Τα φιλοσοφικά ζητήματα του τραβούσαν την προσοχή, διάβαζε φιλοσοφικά έργα με μεγάλο ενδιαφέρον και ήταν γενικότερα ένας ενθουσιώδης αναγνώστης, με μεγάλο ενδιαφέρον και στη λογοτεχνία , γράφοντας και δικά του δραματικά έργα και ποιήματά.

* “Patents – Alfred Nobel”. Nobelprize.org. Nobel Media AB 2014. Web. 21 Oct 2015. <http://www.nobelprize.org/alfred_nobel/biographical/patents.html

Μετά το θάνατό του άφησε μια ιδιωτική βιβλιοθήκη με πάνω από 1500 τόμους, ως επί το πλείστον λογοτεχνικά βιβλία στην πρωτότυπη γλώσσα, έργα των μεγάλων συγγραφέων του 19ου αιώνα, αλλά και κλασικά έργα φιλοσόφων, θεολόγων, ιστορικών και άλλων επιστημόνων.

testamente1

Στην τελευταία του διαθήκη άφησε 31 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (σήμερα περίπου 265 εκατομμύρια δολάρια) για τη χρηματοδότηση των βραβείων.

Πηγή στοιχείων: nobelprize.org

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ευρώπη: Τα μέτρα καραντίνας λόγω του κορονοϊού αποκαλύπτουν τις φυλετικές προκαταλήψεις και διακρίσεις εντός της αστυνομίας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!