Αξιοπρέπεια στην ψυχική υγεία : Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2015

Ελένη Τομπέα – Χιλιάδες άνθρωποι με ψυχικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο στερούνται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Δεν είναι μόνο οι διακρίσεις, ο στιγματισμός και η περιθωριοποίηση, αλλά οι ασθενείς υπόκεινται επίσης και σε συναισθηματική και σωματική κακοποίηση τόσο στις δομές ψυχικής υγείας όσο και στην κοινότητα. Η κακή ποιότητα περίθαλψης λόγω έλλειψης ειδικευμένων επαγγελματιών υγείας και των πεπαλαιωμένων δομών οδηγεί σε περαιτέρω παραβιάσεις.

Το άρθρο 1 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επιβεβαιώνει ότι:

«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα.»

Το προοίμιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία ορίζει ότι:

“… διακρίσεις σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου λόγω αναπηρίας συνιστούν παραβίαση της εγγενούς αξιοπρέπειας και της αξίας του ανθρώπου».

World-mental-health-dayΤο θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου), είναι η «Αξιοπρέπεια στην ψυχική υγεία». Αυτό το έτος, ο Π.Ο.Υ. θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με το τι μπορεί να γίνει για να διασφαλιστεί πως τα άτομα με ψυχικές παθήσεις μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια, μέσω πολιτικών και νομοθεσιών προσανατολισμένων στα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσω της κατάρτισης των επαγγελματιών του τομέα της υγείας, μέσω του σεβασμού της ενημερωμένης συναίνεσης στη θεραπεία, της ένταξης στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, καθώς και μέσω εκστρατειών ενημέρωσης του κοινού.

Αξιοπρέπεια  είναι η εγγενής  αξία ενός ατόμου και συνδέεται στενά με το σεβασμό, την αναγνώριση, την αυτοεκτίμηση και τη δυνατότητα του ατόμου να κάνει επιλογές. Το να είναι σε θέση το άτομο να ζήσει μια ζωή με αξιοπρέπεια πηγάζει από το σεβασμό των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων:

 • Απαλλαγή από τη βία και την κακοποίηση
 • Απαλλαγή από τις διακρίσεις
 • Αυτονομία και αυτοδιάθεση
 • Ένταξη στη ζωή της κοινότητας
 • Συμμετοχή στη χάραξη πολιτικής

Η αξιοπρέπεια πολλών ατόμων με ψυχικές παθήσεις δεν γίνεται σεβαστή

 • Εγκαταλείπονται σε ιδρύματα όπου απομονώνονται από την κοινωνία και υπόκεινται σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
 • Πολλοί υποβάλλονται σε σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική κακοποίηση και παραμέληση στα νοσοκομεία και στις φυλακές, αλλά και στις κοινότητές τους.
 • Πολύ συχνά στερούνται του δικαιώματος να λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους. Τους στερείται συστηματικά το δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την φροντίδα και τη θεραπεία της ψυχικής τους υγείας, του τόπου που θέλουν να ζήσουν, όπως και για τις προσωπικές και οικονομικές τους υποθέσεις.
 • Τους απαγορεύεται η πρόσβαση στη φροντίδα σωματικής και ψυχικής υγείας. Κατά συνέπεια είναι πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
 • Συχνά στερούνται πρόσβασης σε ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης. Ο στιγματισμός και παρανοήσεις σχετικά με τις συνθήκες ψυχικής υγείας σημαίνει ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν επίσης διακρίσεις στην απασχόληση και στερούνται ευκαιρίες για να εργαστούν και να ζήσουν. Τα παιδιά με ψυχικές παθήσεις αποκλείονται επίσης συχνά από τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Αυτό οδηγεί στην περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό τους από τις ευκαιρίες απασχόλησης στη μετέπειτα ζωή τους.
 • Εμποδίζονται από το να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία. Έχουν στερηθεί της δυνατότητας να λαμβάνουν μέρος στις δημόσιες υποθέσεις, να ψηφίζουν ή να θέτουν υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα.
 • Δεν έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν, όπως η πολιτική για την ψυχική υγεία και η νομοθετική μεταρρύθμιση. Επιπλέον, η πρόσβαση σε ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες είναι επίσης κάτι που τα άτομα με ψυχικές παθήσεις συχνά στερούνται. 

infographic_2015-page-001-1

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Πρόγραμμα: "Ενισχύοντας την ψυχική υγεία: Πέρα από τα έμφυλα στερεότυπα"

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!