Η 70η επέτειος των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί μια ευκαιρία ανασκόπησης στην ιστορία του ΟΗΕ και μνημόνευσης των επιτευγμάτων του. Είναι, όμως, επίσης και μια ευκαιρία για τον ΟΗΕ – και για τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της – να εντείνει τις προσπάθειές για να καλύψει τις τρέχουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις στους τρεις πυλώνες του έργου του: την ειρήνη και την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
12 Ιουνίου 1941 – Η Διακήρυξη του Παλατιού του Αγίου Ιακώβου στο Λονδίνο
Τον Ιούνιο του 1941, οι εκπρόσωποι της Μεγάλης Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ένωσης της Νότιας Αφρικής, και οι εξόριστες κυβερνήσεις του Βελγίου, της Τσεχοσλοβακίας, της Ελλάδας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Γιουγκοσλαβίας και ο στρατηγός Ντε Γκωλ από τη Γαλλία υπέγραψαν τη Διακήρυξη.
14 Αυγούστου, 1941 – Ο Χάρτης του Ατλαντικού
Δύο μήνες μετά τη Διακήρυξη του Λονδίνου ήρθε το επόμενο βήμα για μια παγκόσμια οργάνωση, το αποτέλεσμα μιας δραματικής συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Ρούσβελτ και του Πρωθυπουργού Τσώρτσιλ σε πλοίο.
1 Ιανουαρίου 1942 – Η διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών
Εκπρόσωποι 26 χωρών που πολεμούσαν τον άξονα Ρώμη-Βερολίνο-Τόκιο, αποφασίζουν να στηρίξουν τη Χάρτα του Ατλαντικού με την υπογραφή της Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών.
30 Οκτωβρίου 1943 – Διάσκεψη στη Μόσχα και στη Τεχεράνη
Στη Μόσχα, η Σοβιετική Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα κάνουν έκκληση για τη δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας – ένας στόχος που επιβεβαιώθηκε δύο μήνες αργότερα στην Τεχεράνη.
1944-1945 – Dumbarton Oaks και Γιάλτα
Καθορισμός των αρχών του οργανισμού. Ήταν ένα μεγάλο βήμα για να οριστούν οι αρχές και οι σκοποί του εν λόγω οργανισμού για τη συγκρότηση της δομής του. Ένα σχέδιο έπρεπε να προετοιμαστεί και έγινε αποδεκτό από πολλά έθνη.
1945 – Διάσκεψη του Σαν Φρανσίσκο
Σαράντα-πέντε έθνη, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων χορηγών (sponsors), είχαν αρχικά προσκληθεί στη διάσκεψη του Σαν Φρανσίσκο: τα έθνη που είχαν κηρύξει τον πόλεμο στη Γερμανία και την Ιαπωνία και είχαν προσυπογράψει τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών.
www.un.org
socialpolicy.gr