Κόμικς και καρτούν για την ισότητα των φύλων

Ελένη Τομπέα – Οι φορείς UN Women,  the Belgian Development Cooperation, UNRIC και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διοργάνωσαν ένα διαγωνισμό κόμικ και καρτούν σχετικά με την ισότητα των φύλων για το 2015. Ο διαγωνισμός κάλεσε νέους  ευρωπαίους καλλιτέχνες κόμικς και κινουμένων σχεδίων, όπως και σπουδαστές καλών τεχνών, ηλικίας από 18 έως 28 ετών, να απεικονίσουν τον τρόπο με τον οποίο κατανοούν τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων μέσα από γελοιογραφίες και σκίτσα. Τα έργα τους δεν έπρεπε να συμπεριλαμβάνουν λόγια.

Οι φιναλίστ επελέχθησαν από μια κριτική επιτροπή επαγγελματιών καλλιτεχνών κόμικς, εμπειρογνωμόνων για ζητήματα ισότητας των φύλων και εμπειρογνωμόνων σε θέματα επικοινωνίας. Δείτε παρακάτω τους νικητές και τους ημι-φιναλίστ.

1η θέση: Emilio Morales Ruiz, Spain

Tι σημαίνει για μένα η ισότητα των φύλων: “Η ισότητα των φύλων είναι ένα αναμφισβήτητο δικαίωμα. Η ανισότητα των φύλων είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να σταματήσει αμέσως.”

Emilio Moralez Ruiz_socialpolicy.gr

Σχετικά με το κόμικ μου:Η ανισότητα των φύλων είναι ακόμα ορατή σήμερα. Ακόμη και οι μικρότερες πράξεις αποτελούν σημαντικά βήματα για την επίλυση αυτού του παγκόσμιου προβλήματος”.

2η θέση: David Ibáñez Bordallo, Spain

Tι σημαίνει για μένα η ισότητα των φύλων : “Η ανισότητα των φύλων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Ως δάσκαλος, πιστεύω στη δύναμη της εκπαίδευσης για να αλλάξουν τα πράγματα. Ελπίζω ότι με την σωστή εκπαίδευση, δημιουργικότητα και υπευθυνότητα, οι μελλοντικές γενιές θα είναι σε θέση να ενεργοποιούνται περισσότερο στην επίλυση αυτού και άλλων προβλημάτων που θέτουν σε κίνδυνο την αειφορία και την ανθρώπινη ευτυχία: Πιστεύω ακράδαντα στις υπερδυνάμεις των παιδιών για την αντιμετώπιση των εμποδίων που αυτή τη στιγμή, φαίνεται σχεδόν αδύνατο να ξεπεραστούν.”

David Ibanez Bordallo_socialpolicy.gr

Σχετικά με το κόμικ μου: “Σταματήστε να λέτε ιστορίες, είστε παντοδύναμες!”

3η θέση: Samuel Akinfenwa Onwusa, Spain:

Τι σημαίνει για μένα η ισότητα των φύλων: “Η ισότητα των φύλων είναι μια πολύ σημαντική πρόκληση και άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκπαίδευση. Ανεξάρτητα από φύλο ή εθνότητα, είμαστε όλοι ανθρώπινα όντα και ως εκ τούτου ίσοι σε όλες τις σημαντικές πτυχές. Η ισότητα των φύλων είναι ένας στόχος που πρέπει να καθοριστεί στο μυαλό των ανθρώπων, ιδιαίτερα στα παιδιά, για να επιτευχθεί η ειρήνη και η αρμονία.”

 

Samuel Akinfenwa Onwusa_socialpolicy.gr

Σχετικά με το κόμικ μου: “Το κόμικ μου αντανακλά την απόρριψη και την μισαλλοδοξία που δίνεται στις γυναίκες στις συνεντεύξεις εργασίας, αγνοώντας την εκπαίδευση ή τη γνώση που κατέχουν για τη θέση.”

3η θέση: Aleksi Siirtola, Finland

Τι σημαίνει για μενα η ισότητα των φύλων: “Πάντα προσδιοριζόμουν ως φεμινίστρια. Νομίζω ότι η ισότητα των φύλων είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους προς επίτευξη για την κοινωνία , και ένας στόχος που οφελεί όλες και όλους μας.”

Aleksi Siirtola_socialpolicy.gr

Σχετικά με το κόμικ μου:H εικόνα μου απεικονίζει πώς οι γυναίκες μπορούν να μάχονται για την ισότητα χωρίς να διακυβεύεται το ποιές είναι. Ο στόχος της ισότητας είναι παγκόσμιος.”

3η θέση: Agata Hop, Poland

Τι σημαίνει για μενα η ισότητα των φύλων: “Ισότητα των φύλων, σημαίνει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι σε θέση να κατορθώσουν να φτάσουν τον ίδιο βαθμό επιτυχίας μέσα από μια ισότιμη προσπάθεια.”

Agata Hop_socialpolicy.gr

Σχετικά με το καρτούν μου: “Η γελοιογραφία μου απεικονίζει τη σημερινή θλιβερή πραγματικότητα με διασκεδαστικό τρόπο. Ενώ ο άντρας ανεβαίνει με μια κυλιόμενη σκάλα προς την επιτυχία, η γυναίκα πρέπει να ανέβει τη σκάλα μεταφέροντας πολύ βάρος.”

3η θέση: Aitor López García, Spain

Τι σημαίνει για μενα η ισότητα των φύλων: “Ισότητα των φύλων σημαίνει ότι μια μέρα δεν θα χρειάζεται να μιλάμε πια για ισότητα.”

Aitor Lopez Garcia_socialpolicy.gr

Σχετικά με το κόμικ μου: ” Η ανισότητα των φύλων επιδρά σε όλους-άνδρες και γυναίκες εξίσου.”

3η θέση: Joanna Grochulska, Poland

Τι σημαίνει για μενα η ισότητα των φύλων: “Η ισότητα των φύλων είναι κάτι φυσικό για μένα. Κάθε πρόσωπο, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία ή την οικονομική κατάσταση, αξίζει να έχει ίσες ευκαιρίες και να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια.”

Joanna Grochulska_socialpolicy.gr

Σχετικά με τον κόμικ μου:Οι γυναίκες έχουν πολλή δύναμη. Δύναμη που μπορεί να φτιάξει τον κόσμο. Και αυτό που είναι πιο σημαντικό-είναι ότι ήδη το κάνουν!”

Ημιφιναλίστ

Clara Mar Hernandez Lopez_socialpolicy.gr

Clara Mar Hernández López, Spain

Mariola Stachnik_socialpolicy.gr

Mariola Stachnik, Poland

Laurence Herfs_socialpolicy.gr

Laurence Herfs, The Netherlands

Olga Schikunov_socialpolicy.gr

Olga Schikunov, Germany

Jakub Topor_socialpolicy.gr

Jakub Topor, Poland

beijing20.unwomen.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Gender Equality Matters - GEM: Δωρεάν εκπαίδευση για εκπαιδευτικούς/γονείς σε θέματα έμφυλης ισότητας

Be the first to comment on "Κόμικς και καρτούν για την ισότητα των φύλων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!