Οι πολιτικές κοινωνικής ένταξης των μεταναστών στην Ελλάδα δεν συνοδεύονται από δείκτες παρακολούθησης

mipex-2015

“Οι μετανάστες/μετανάστριες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα για πολλά χρόνια, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ένταξή τους στην κοινωνία”, τόνισε η Έντα Γκέμη, ερευνήτρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής Και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).  Η κυρία Γκέμη παρουσίασε – κατ’ αυτόν τον τρόπο – τα αποτελέσματα έρευνας που είχε ως στόχο την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των πολιτικών ένταξης των μεταναστών στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες πολιτικοί δεν χρησιμοποιούν κανέναν δείκτη για την παρακολούθηση της ένταξης των μεταναστών και έτσι δεν υπάρχει τρόπος να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα των πολιτικών ένταξης. Οι πολιτικές και τα μέτρα εμφανίζονται ακόμη πιο αναποτελεσματικά αναφορικά με ομάδες ευάλωτων μεταναστών και μεταναστριών όπως οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και τα θύματα εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων (trafficking).

«Αν και η Ελλάδα είναι εδώ και 25 χρόνια χώρα υποδοχής μεταναστών, υπάρχουν ακόμα πολλές νομοθετικές δυσλειτουργίες και προβλήματα για τους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα πολλά χρόνια στη χώρα. Η μεταναστευτική πολιτική είχε πάντα περιοριστικό προσανατολισμό, το πολιτικό προσωπικό είναι διστακτικό στο να αναλάβει πρωτοβουλίες και όλα πρέπει να υλοποιηθούν από έναν ανήμπορο κρατικό μηχανισμό», υπογράμμισε η κυρία Γκέμη.

Σαφέστατη και εμφανής είναι και η έμφυλη διάσταση στο ζήτημα της κοινωνικής ένταξης. Όπως σημειώνεται στην έρευνα, η ελληνική νομοθεσία και οι πολιτικές δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις ειδικές ανάγκες των μεταναστριών και τις συνθήκες που βιώνουν. Συχνά αντιμετωπίζονται ως “συμπληρωματικό κομμάτι”, αποκλείονται από την εκπλήρωση βασικών δικαιωμάτων και παραμερίζονται από τις επίσημες πολιτικές.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μεταναστριών στον άτυπο τομέα απασχόλησης, και συγκεκριμένα στις οικιακές εργασίες και στις υπηρεσίες φροντίδας, αυτές δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα. Χαρακτηριστικά μόνο το 0,5% του συνολικού πληθυσμού των μεταναστριών που βρίσκονται στην Ελλάδα έχουν αποκτήσει έως τώρα την ιδιότητα του επί μακρόν διαμένοντος.

Αυτό το χαρακτηριστικό στοιχείο αυξάνει τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού για τις γυναίκες μετανάστριες, και τις αποκλείει από την ουσιαστική ένταξη στην ελληνική κοινωνία.

Σημείωση* – Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ASSESS, είχε στόχο να καταγράψει και να αξιολογήσει τις πολιτικές και τα μέτρα που έχουν υιοθετήσει οι αρμόδιες αρχές σε 10 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ένταξη των μεταναστών. Υπεύθυνες για την έρευνα στην Ελλάδα: Δρ. Ντία Αναγνώστου (danagnos@eliamep.gr), Αννα Κανδύλα (akandyla@eliamep.gr), Εντα Γκέμη (eda@eliamep.gr)

Πηγές: European Website on Integration, kathimerini.gr

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Δείκτης Ισότητας των Φύλων 2020: η εργασία στον ψηφιακό κόσμο

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!