Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2015 «Κοινωνική Προστασία και Γεωργία: Σπάζοντας τον κύκλο της αγροτικής φτώχειας»

Ελένη Τομπέα

H Κοινωνική Προστασία είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής (2015) για να τονίσει τη σημασία της για τη μείωση της φτώχειας στις αγροτικές περιοχές και τη βοήθεια που παρέχει για την πρόσβαση σε τρόφιμα ή στα μέσα για την αγορά τροφίμων.

Ως κοινωνική προστασία μπορεί να οριστεί μια σειρά από λύσεις, συχνά σε συνδυασμό μεταξύ τους, – όπως οι ευκαιρίες εργασίας, η παροχή τροφής, τα χρήματα και οι υπηρεσίες – που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν τους ευάλωτους και να βοηθήσουν τους φτωχούς να οδηγηθούν εκτός του φαύλου κύκλου της πείνας και της φτώχειας.

Επομένως η κοινωνική προστασία μπορεί να περιγραφεί ως ένα μίγμα πολιτικών, προγραμμάτων και παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην προστασία των φτωχών και των ανθρώπων που βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια ή εκείνων που μπορεί να είναι ευάλωτοι στη φτώχεια και στην επισιτιστική ανασφάλεια.

Σε επισιτιστική ανασφάλεια βρίσκονται όσοι δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε επαρκή θρεπτική τροφή που χρειάζεται για μια ενεργό και υγιή ζωή. Η πρόσβαση στα τρόφιμα, δεν εξαρτάται μόνο από τη σχετική διαθεσιμότητα των τροφίμων, αλλά και στην ικανότητα των ανθρώπων να παράγουν ή να αγοράζουν τρόφιμα.

Τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας σε γενικές γραμμές κατατάσσονται ως εξής:

Προγράμματα κοινωνικής βοήθειας: εκείνα που διανέμουν χρήματα ή κουπόνια ή κάθε είδους συνεισφορές σε ευπαθείς οικογένειες.

Προγράμματα Κοινωνικής ασφάλισης : χρηματοδοτούνται συνήθως από τις εισφορές των εργαζομένων, των εργοδοτών και από το κράτος. Με αυτό το σχέδιο προστασίας οι άνθρωποι προστατεύονται από κίνδυνους (ασθένεια, ατυχήματα, κ.λπ.), με τη συγκέντρωση πόρων από ένα μεγάλο αριθμό ατόμων ή νοικοκυριών που εκτίθενται στους ίδιου κινδύνους. Τα Ασφαλιστικά προγράμματα αφορούν τον κύκλο της ζωής, την απασχόληση και την υγεία.  

Προγράμματα για την εργασία και την απασχόληση: παρέχουν επιδόματα ανεργίας, χτίζουν τις δεξιότητες και ενισχύουν την παραγωγικότητα και την απασχολησιμότητα των εργαζομένων.

Η σχέση μεταξύ της Κοινωνικής Προστασίας και Γεωργίας

Πάνω από το 75% των ανθρώπων που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια και των υποσιτισμένων σε χρόνια βάση στις αναπτυσσόμενες χώρες, ζώντας σε αγροτικές περιοχές. Η γεωργία είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους. Ωστόσο, οι περισσότερες οικογένειες γεωργών και γεωργικών εργατών αντιμετωπίζουν ποικίλες προκλήσεις – όπως είναι η  περιορισμένη πρόσβαση σε μέσα παραγωγής, σε γεωργικές εισροές και υπηρεσίες – που καθιστούν δύσκολο για αυτούς να χρησιμοποιούν τη γεωργική παραγωγή ως ένα μονοπάτι για έξοδο από τη φτώχεια. Σε περίπτωση απουσίας της κοινωνικής προστασίας, ενδέχεται να αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις με μέτρα σοκ που επιτείνουν την ευαισθησία τους ή υπονομεύουν τη μελλοντική ικανότητα τους για παραγωγή εισοδήματος . Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να πουλήσουν τα ζώα τους ή να επιλέξουν να καλλιεργήσουν, που είναι πιο δύσκολο αλλά λιγότερο αποδοτικό.

Τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας μπορεί να αυξήσουν τα εισοδήματα των γεωργών, την απόδοση των καλλιεργειών και την κτηνοτροφική παραγωγικότητα. Είναι πιο αποτελεσματικά όταν υποστηρίζονται από συμπληρωματικές παρεμβάσεις, όπως είναι η στήριξη για την βελτίωση του εδάφους, η διαχείριση των υδάτων, η καλύτερη συνδεσιμότητα στις αγορές και η ικανότητα αποθήκευσης, καθώς και η πρόσβαση σε εισροές που έχουν υψηλότερες αποδόσεις.

 

 

Στοιχεία από fao.org

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Μεταπτυχιακό "Κοινωνική Πολιτική" του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου - Ειδικεύσεις, Γνώσεις, Δεξιότητες, Επαγγελματικές Προοπτικές

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!