Προσφυγική κρίση: Συμφωνία Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Τουρκίας για κοινό σχέδιο προγράμματος δράσης

Στις 15/10 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε σε συμφωνία με την Τουρκία επί κοινού σχεδίου προγράμματος δράσης, προκειμένου να εντείνουν τη συνεργασία τους για τη διαχείριση της μετανάστευσης σε μια συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-10, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών-μελών υιοθέτησαν τη συμφωνία και χαιρέτισαν το κοινό σχέδιο προγράμματος δράσης.

Το σχέδιο προσδιορίζει μια σειρά από δράσεις συνεργασίας που πρέπει να εφαρμοστούν επειγόντως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία με σκοπό την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων με τρόπο συντονισμένο και την υποβοήθηση των προσπαθειών της Τουρκίας για τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού ατόμων που χρήζουν προστασίας στη χώρα.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση — τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της— συμφώνησαν για την ενίσχυση της πολιτικής τους δέσμευσης προς την Τουρκία, την παροχή σημαντικής οικονομικής υποστήριξης, επιταχύνοντας την κατάρτιση του οδικού χάρτη για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων visa και την αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας με την Τουρκία.

Η συμφωνία την οποία διαπραγματεύθηκε η Επιτροπή, εκπροσωπούμενη από τον πρώτο Αντιπρόεδρο κ.Timmermans, είναι το αποτέλεσμα εντατικών συνομιλιών με τις τουρκικές αρχές, τον Πρόεδρο κ. Erdoğan, τον Πρωθυπουργό κ. Davutoğlu και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Sinirlioğlu.

 

Διαβάστε Επίσης  Έκθεση της Επιτροπής: Η φύση της Ευρώπης απειλείται καθώς ο κόσμος καταγράφει το χειρότερο έτος όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Κράτα το

Be the first to comment on "Προσφυγική κρίση: Συμφωνία Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Τουρκίας για κοινό σχέδιο προγράμματος δράσης"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!