Πώς το Διαδίκτυο έχει αλλάξει την πορνεία

 

Ελένη Τομπέα –

Το Διαδίκτυο έχει αλλάξει σχεδόν τα πάντα στη σύγχρονη ζωή και η πορνεία δεν αποτελεί εξαίρεση. Η διαφήμιση, η πώληση και η αγορά σεξ είναι ευκολότερη από ποτέ, χάρη σε ιστοσελίδες και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ειδικεύονται στο εμπόριο του σεξ.

Όσοι υπερασπίζονται την πορνεία δηλώνουν πως αυτό είναι θετικό, δεδομένου ότι το διαδίκτυο έχει ενεργοποιήσει νέες γυναίκες να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν “οι μεσάζοντες”. Στην πραγματικότητα όμως, η διαδικτυακή διαφήμιση όχι μόνο καθιστά πιο εύκολο για τους επιτήδειους να βρίσκουν τη λεία τους “ευάλωτες γυναίκες”, αλλά είναι ακόμα πιο εύκολος ο εξαναγκασμός των γυναικών στο εμπόριο του σεξ.

  • Διαδικτυακό Trafficking

Μέχρι το 2010, η ιστοσελίδα αγγελιών Craigslist περιλάμβανε κατηγορία “ερωτικών υπηρεσιών”, συγκεκριμένα για την αγορά και την πώληση σεξουαλικών υπηρεσιών.  Πάντα υπήρχαν on line διαφημίσεις για σεξ, ακόμη και πριν η Craigslist εισάγει αυτή την κατηγορία, όμως η συγκεκριμένη ιστοσελίδα μικρών αγγελιών, τους έδωσε μια συγκεκριμένη και τεράστια πλατφόρμα. Οι New York Times ανέφεραν ότι μέσα σε μία μόνο μέρα το 2007, τοποθετήθηκαν πάνω από 9.000 διαφημίσεις για σεξουαλικές υπηρεσίες μόνο στην περιοχή της Νέας Υόρκης.

Η αύξηση των online διαφημίσεων σήμαινε ότι οι γυναίκες που εκπορνεύονταν ήταν ευκολότερος στόχος από ποτέ. Όχι μόνο ήταν πιο εύκολο για τους προαγωγούς τους να τις πουλήσουν, αλλά ήταν επίσης πιο εύκολο για την αστυνομία να τις βρει και τις συλλάβει, σύμφωνα με άρθρο των New York Times.

Η Craigslist δεν έχει πλέον ειδική κατηγορία πώλησης σεξουαλικών υπηρεσιών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πρακτική σταμάτησε (μάλλον, χρησιμοποιούνται πλέον διαφορετικές επικεφαλίδες). Μια άλλη μεγάλη ιστοσελίδα φιλοξενεί πλέον το μεγαλύτερο μέρος αυτών των διαφημίσεων και είναι υπεύθυνη για τουλάχιστον του 80% των εσόδων από τις on line διαφημίσεις σεξ, συνολικά.

Μία τυπική διαφήμιση σε αυτή την ιστοσελίδα, που αναρτήθηκε από μια υπηρεσία συνοδών, υπερηφανευόταν για “δωρεάν καταλύματα” και “δωρεάν οδηγό/ασφάλεια”, προσφορές που θα μπορούσαν βεβαίως να σημάνουν φυλάκιση, για έλεγχο των “εργαζομένων” σε 24ωρη βάση.

Η προσφορά της δωρεάν διαμονής καθώς και εξαιρετικής αμοιβής – συνήθως τουλάχιστον 100 δολάρια την ώρα – μπορεί να φαίνονται εξαιρετικά ελκυστικά σε νέες, ευάλωτες γυναίκες με περιορισμένες ευκαιρίες. Μία από αυτές τις γυναίκες μοιράστηκε την ιστορία της για ένα άρθρο της The Daily Beast σχετικά με την πορνεία στον 21ο αιώνα. Άρχισε να εργάζεται για μια υπηρεσία συνοδών, στη συνέχεια αποφάσισε να τοποθετήσει τη δική της διαφήμιση και να αναλαμβάνει πελάτες χωρίς τη χρήση κάποιου διαμεσολαβητή. Αν και τα κέρδη της ήταν υψηλά, είπε στον δημοσιογράφο της εφημερίδας ότι δεν θα το συνιστούσε σε καμία άλλη γυναίκα “Κανένα ποσό χρήματος δεν αξίζει να πωλούν το σώμα τους, επανειλημμένα, κάθε βράδυ, σε ξένους.”

Στο ίδιο άρθρο, η Rachel Lloyd του Οργανισμού GEMS (Girls Educational & Mentoring Services: ο μόνος οργανισμός στην πολιτεία της Νέας Υόρκης που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθά τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες που έχουν βιώσει την εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση και την εγχώρια διακίνηση) , επισημαίνει ότι παρόλο που οι διαφημίσεις τοποθετούνται από ενήλικες γυναίκες με δική τους επιλογή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βλάπτονται . “Ακόμα κι αν σκέφτεστε ότι πρόκειται για ενήλικες γυναίκες, οι ιστορίες τους δεν είναι πολύ καλύτερες από των δικών μου 17χρονων κοριτσιών”, λέει η Lloyd. “Την τελευταία εβδομάδα είχα περιπτώσεις μιας 18χρονης και μιας 19χρονης γυναίκας. Και οι δύο είχαν απίστευτα τραύματα στα σώματα τους από τις εμπειρίες τους με τους πελάτες. Δεν είναι 12 ετών, αλλά είναι και οι δύο ακόμα έφηβες” .

Αντί να μειώνεται η διακίνηση (trafficking), η νομιμοποίηση της πορνείας σε μέρη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία έχει οδηγήσει στην αύξηση της. Μια μελέτη του 2012, διαπίστωσε ότι οι χώρες με νομιμοποιημένη πορνεία αναφέρουν πιο πολλές περιπτώσεις trafficking, σε σύγκριση με άλλες, συνήθως χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα. Σύμφωνα με αστυνομικό της Γερμανικής αστυνομίας, περίπου το 80% των εργαζομένων στον τομέα του σεξ στη Γερμανία προέρχεται από την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο αστυνομικός ανέφερε πως το 90% από αυτές τις γυναίκες δεν επέλεξαν ελεύθερα την πορνεία και υπόκεινται σε διάφορες μορφές πίεσης. Αντίθετα, η ποινικοποίηση της πορνείας στη Σουηδία οδήγησε στην συρρίκνωση της πορνείας και σε μείωση του trafficking από άλλες χώρες. (Πηγή: theadvocatespost.org)

Διαδικτυακή πορνεία και σωματικός κίνδυνος

Μιλώντας για σωματικά τραύματα, η πορνεία μέσω internet είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τις γυναίκες. Μόνη σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου με μια σειρά από άνδρες οι οποίοι είναι εκεί για να αγοράσουν το σώμα της, καθιστούν μία γυναίκα εξαιρετικά ευάλωτη (όπως εξαιρετικά επικίνδυνη είναι και η πορνεία κάθε είδους).

Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες των οποίων τα σώματα διαφημίζονται στο διαδίκτυο,  στοχεύονται συγκεκριμένα για άσκηση βίας. Το 2009, ο Philip Markoff λήστεψε βίαια δύο γυναίκες και δολοφόνησε μια τρίτη, όλες τους γυναίκες που είχαν τοποθετήσει διαφημίσεις για σεξουαλικές υπηρεσίες στη Craigslist.  Και ένας ακόμη κατά συρροή δολοφόνος στο Long Island, δολοφόνησε δεκάδες ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους συμμετείχαν στο εμπόριο του σεξ. Τα πιο πρόσφατα θύματα του είχαν “αναρτήσει” on line διαφημίσεις.

Και όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δύο γυναίκες στην Αγγλία μίλησαν στο BBC σχετικά με τις εμπειρίες τους από την on line πορνεία. Μετά από τις έξι δολοφονημένες γυναίκες που εκπορνεύονταν στο Suffolk το 2006, μεγάλο μέρος της βιομηχανίας  κινήθηκε προς το internet με την ελπίδα ότι θα είναι ασφαλέστερο. Αλλά όπως εξήγησαν οι γυναίκες στο BBC,  είναι ακόμα πιο ευάλωτες στην παρενόχληση, τη καταδίωξη και τους βιασμούς.

Ανεξάρτητα από την “πλατφόρμα” που αγοράζονται και πωλούνται τα σώματα των γυναικών, η πορνεία διαιωνίζει μια ακραία μορφή βίας κατά των γυναικών. Σύμφωνα με μια μελέτη, τα ποσοστά ανθρωποκτονιών στο χώρο εργασίας για τις γυναίκες που εκπορνεύονται, είναι 50 φορές μεγαλύτερα από ό, τι για τις γυναίκες που εργάζονται σε μια κάβα. Πρόκειται για ένα επάγγελμα όπου το 60 έως 80% των «εργαζομένων» βιώνουν τακτική σωματική και σεξουαλική κακοποίηση – 68% πάσχουν από διαταραχή μετα-τραυματικού στρες. Το ποσοστό της λοίμωξης HIV είναι 14 φορές υψηλότερο μεταξύ των γυναικών που εκπορνεύονται από ότι στις άλλες γυναίκες. Γεγονός είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών που “επιλέγουν” την πορνεία, το πράττουν μόνο επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε άλλες οικονομικές διεξόδους. (Πηγή: theadvocatespost.org)

Όσοι τάσσονται υπέρ της online πορνείας, ισχυρίζονται ότι αυτό το νέο επιχειρηματικό μοντέλο είναι καλύτερο για τις γυναίκες που εμπλέκονται στο σεξουαλικό εμπόριο, δεδομένου ότι έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των εισοδημάτων τους και των πελατών που αποδέχονται. Όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι καλύτερη. Η πορνεία παραμένει εκμετάλλευση, και δεν έχει σημασία αν λαμβάνει χώρα στο δρόμο ή σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου 5 αστέρων. Αυτές οι γυναίκες δεν είναι ασφαλείς μόνο και μόνο επειδή διαφημίζουν από μόνες τους τον εαυτό τους.

bridgenorth.org (Η BridgeNorth είναι κοινοτική οργάνωση που εδρεύει στην Περιφέρεια York, στο Οντάριο του Καναδά, και είναι αφιερωμένη στην παροχή βοήθειας σε γυναίκες και παιδιά, θύματα σεξουαλικής εμπορικής εκμετάλλευσης)

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Το 1 τοις εκατό της ανθρωπότητας έχει ξεριζωθεί: Έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις της Ύπατης Αρμοστείας

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!