Τα παιδιά πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα της αύξησης των ανισοτήτων: Έκθεση ΟΟΣΑ για την ευημερία

Μετάφραση: Ντούνης Ανδρέας

13/10/2015 – Τα παιδιά πληρώνουν το “μεγαλύτερο τίμημα” για τις ολοένα και αυξανόμενες ανισότητες, σύμφωνα με νέα Έκθεση του ΟΟΣΑ. Η πρόσφατη έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α με τίτλο How’s Life? δείχνει την έκταση στην οποία ορισμένα παιδιά θέτουν καλύτερες “βάσεις” στο ξεκίνημα της ζωής τους από ότι άλλα.

Η εισοδηματική φτώχεια επηρεάζει ένα στα εφτά παιδιά στις χώρες του Ο.Ο.Σ.Α., ενώ παράλληλα το 10% των παιδιών διαβιούν σε νοικοκυριό δίχως εργαζόμενο μέλος (jobless households). Από τη στιγμή της εκκίνησης της οικονομικής κρίσης, οι δείκτες παιδικής φτώχειας έχουν αυξηθεί στα δύο τρίτα των χωρών του ΟΟΣΑ. Στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, ο δείκτης φτώχειας για τα παιδιά είναι υψηλότερος από τον δείκτη φτώχειας για τον γενικό πληθυσμό. 
 

Εξετάζοντας για πρώτη φορά τους δείκτες παιδικής ευημερίας, η Έκθεση δείχνει τους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά που διαθέτουν πιο εύπορους γονείς τείνουν να έχουν καλύτερο επίπεδο υγείας και πιο ευτυχισμένη σχολική ζωή. Τα παιδιά που προέρχονται από λιγότερο εύπορες οικογένειες βρίσκουν λιγότερους συμμαθητές να είναι ευγενικοί και βοηθητικοί απέναντί τους και συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού. Η ικανοποίηση από τη ζωή, οι δεξιότητες ανάγνωσης και επίλυσης προβλημάτων, η επικοινωνία με τους γονείς και η πρόθεση ψήφου στις εθνικές εκλογές σε μετέπειτα στάδια της ζωής συγκεντρώνουν χαμηλότερους δείκτες στα παιδιά που προέρχονται από λιγότερο εύπορους γονείς. Οι αυξανόμενες ανισότητες μεταξύ των γονέων, οδηγούν εν τέλει στη μείωση των διαθέσιμων ευκαιριών ανάπτυξης για τα παιδιά.

Child-Poverty-OECD

Η Έκθεση περιέχει επίσης τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την ευημερία στον γενικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην ευημερία διαχρονικά (over time), τις ανισότητες στα αποτελέσματα ευημερίας μεταξύ διαφορετικών ομάδων, καθώς και τους κρίσιμους πόρους που διαμορφώνουν την μελλοντική ευημερία.

Η Έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο: How’s Life?  υπογραμμίζει την σημαντικότητα του εθελοντισμού, καθώς καταδεικνύει ότι αυτός συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στην ευημερία – τόσο της κοινωνίας εν γένει όσο και των ίδιων των εθελοντών. Η μη-αμειβόμενη, αλλά κοινωνικά ωφέλιμη και χρήσιμη εργασία για την κοινότητα συντελεί στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών που δεν “προσμετρώνται” (captured by) από τις συμβατικές στατιστικές μετρήσεις των οικονομικών δεικτών, και ανέρχεται περίπου στο 2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ.

Η Έκθεση How’s Life? είχε ως εύρημα ότι ο τόπος διαβίωσης, η ηλικία, και το φύλο συγκαταλέγονται, επίσης, ανάμεσα στους παράγοντες που επηρεάζουν την ευημερία των ανθρώπων.

Τα δεδομένα δείχνουν, ότι:

Τα χάσματα ευημερίας μεταξύ των περιφερειών μίας χώρας μπορεί να είναι τόσο μεγάλα όσο μεγάλες είναι και οι διαφορές μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Για παράδειγμα, οι δείκτες απασχόλησης ανά περιφέρεια στην Ιταλία κυμαίνονται από 40% στην Campania σε 73% στο Bolzano, διαφορά που είναι παρόμοια με αυτήν μεταξύ της Ελλάδας (49%) και Ισλανδίας (82%). Επίσης, οι διαγενεακές ανισότητες μπορεί να σημαντικά οξείες. Η ραγδαία αύξηση στον δείκτη μακροχρόνιας ανεργίας που συνέβη από το 2009 και έπειτα έχει επηρεάσει δυσανάλογα τους νέους ανθρώπους. Πάντως, οι άνθρωποι ηλικίας κάτω των 30 ετών συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες από όσους είναι άνω των 50, να αισθάνονται ότι έχουν γονείς ή συγγενείς στους οποίους μπορούν να βασιστούν στις δύσκολες στιγμές τους.

Οι άντρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διαφορετικού τύπου κινδύνους για την προσωπική τους ασφάλεια. Στην πλειονότητα των χωρών του ΟΟΣΑ, οι άντρες συγκεντρώνουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από βίαιη επίθεση από ότι οι γυναίκες. Πάντως, οι γυναίκες αισθάνονται συνήθως λιγότερο ασφαλείς από τους άνδρες όταν περπατούν μόνες την νύχτα στην περιοχή που διαμένουν.

Οι δείκτες ισορροπίας εργασιακής και προσωπικής ζωής δείχνουν ότι 1 στους 8 εργαζόμενους στις χώρες του ΟΟΣΑ εργάζονται πάρα πολλές ώρες (50 ώρες ή/και περισσότερες σε εβδομαδιαία βάση). Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στη Γαλλία, την Ισπανία, τη Δανία, το Βέλγιο, τη Νορβηγία και τη Γερμανία απολαμβάνουν τουλάχιστον μία ώρα  ξεκούρασης και αναψυχής παραπάνω ημερησίως από όσους κατοικούν στις Η.Π.Α., την Πολωνία, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Τέλος, ο τόπος κατοικίας επηρεάζει και την ποιότητα της ατμόσφαιρας.  Υπολογίζεται ότι 42 εκατομμύρια άνθρωποι στις χώρες του ΟΟΣΑ εκτίθενται σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης PM2.5 (αιωρούμενα μικροσωματίδια) που είναι πολύ μεγαλύτερη από το επίπεδο που έχουν θέσει οι κατευθυντήριες οδηγίες για την ποιότητα της ατμόσφαιρας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: oecd.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Trafficking 2020

Κράτα το

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!