Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Παιδιών και Εφήβων σε Συνθήκες Οικονομικής Κρίσης

Το Εργαστήριο Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Εθνικού Και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διαμόρφωσε δύο φυλλάδια με οδηγίες προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίες αποσκοπούν να τους βοηθήσουν να παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα παιδιά και τους εφήβους στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Οι οδηγίες που περιέχονται στα φυλλάδια αυτά είναι βασισμένες στην ελληνική και διεθνή έρευνα και εμπειρία. Έχουν, επίσης, προκύψει από εκτενείς συνεντεύξεις με γονείς και εκπαιδευτικούς, στις οποίες έγινε συστηματική καταγραφή των προβλημάτων, των αναγκών και των προτάσεων για αντιμετώπιση.

Η οικονομική κρίση χαρακτηρίζει την ελληνική, αλλά και τη διεθνή πραγματικότητα. Είναι υποχρέωση και ευθύνη των ενηλίκων –γονέων, εκπαιδευτικών, ειδικών ψυχικής υγείας και άλλων– να φροντίζουμε για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των αναπτυσσόμενων ανθρώπων, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη περιλαμβάνει την αναγνώριση των αναγκών των παιδιών και των εφήβων, καθώς και των δικαιωμάτων τους για ομαλή ανάπτυξη και ψυχοσωματική ευεξία, την προστασία των παιδιών και των εφήβων από τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας και των ικανοτήτων αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων.

Τα φυλλάδια επιμελήθηκε η Καθηγήτρια Ευαγγελία Γαλανάκη και είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.

(α) Ψυχοκοινωνική υποστήριξη παιδιών και εφήβων σε συνθήκες οικονομικής κρίσης: Οδηγίες για εκπαιδευτικούς

(β) Ψυχοκοινωνική υποστήριξη παιδιών και εφήβων σε συνθήκες οικονομικής κρίσης: Οδηγίες για γονείς

(γ) Αντιμετωπίζω τη μοναξιά: Οδηγίες για φοιτήτριες και φοιτητές

Διαβάστε Επίσης  Έρευνα για τις στάσεις και αντιλήψεις των επαγγελματιών υγείας έναντι του στίγματος στην ψυχική υγεία

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!