Μετάφραση/ Επιμέλεια: Ντούνης Ανδρέας
- Παρά την είσοδο επιπρόσθετων 250 εκατομμυρίων γυναικών στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό από το έτος 2006, οι ανισότητες μισθών εμμένουν, με τις γυναίκες να κερδίζουν μόλις αυτή τη χρονιά τα ίδια χρήματα τα οποία κέρδιζαν οι άνδρες μία δεκαετία πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Νέας Παγκόσμιας Έκθεσης για το Χάσμα των Φύλων 2015 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (Global Gender Gap Report 2015 – World Economic Forum).
- Το Παγκόσμιο Έμφυλο Χάσμα στους τομείς της υγείας, εκπαίδευσης, οικονομικών ευκαιριών και πολιτικής εκπροσώπησης έχει “κλείσει” μόλις κατά 4% τα τελευταία 10 χρόνια, με το οικονομικό χάσμα να κλείνει μόλις κατά 3%, υποδεικνύοντας ότι θα απαιτηθούν ακόμη 118 χρόνια ώστε να κλείσει εντελώς το συγκεκριμένο χάσμα.
- Η εκπαίδευση φαίνεται ότι απογοητεύει τις γυναίκες – Το χάσμα έχει διευρυνθεί στο 22% των χωρών που ερευνήθηκαν από το 2006, και παρόλο που περισσότερες γυναίκες από ότι άντρες συνεχίζουν σε 97 χώρες στο τριτοβάθμιο επίπεδο εκπαίδευσης, οι γυναίκες συνιστούν την πλειονότητα των ειδικευμένων εργαζομένων σε μόλις 68 χώρες και την πλειονότητα των θέσεων ηγεσίας σε μόλις τέσσερεις.
- Οι Σκανδιναβικές χώρες συνεχίζουν να κυριαρχούν στις κορυφαίες θέσεις του Δείκτη Παγκόσμιου Έμφυλου Χάσματος. Η Ιρλανδία βρίσκεται στην υψηλότερη θέση όσον αφορά μη-Σκανδιναβική χώρα, όντας 5η στην κατάταξη. Η Rwanda (6), οι Φιλιππίνες (7) και η Νέα Ζηλανδία (10) είναι οι μόνες μη-Ευρωπαϊκές χώρες στις 10 χώρες με την καλύτερη κατάταξη – οι Η.Π.Α βρίσκονται στην 28η θέση, “πέφτοντας” 8 θέσεις στην κατάταξη των χωρών.
Γενεύη, Ελβετία, 19 Νοεμβρίου 2015 – Το χάσμα μεταξύ αντρών και γυναικών στην υγεία, την εκπαίδευση, τις οικονομικές ευκαιρίες και την πολιτική εκπροσώπηση έχει κλείσει κατά 4% τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για το Χάσμα των Φύλων 2015 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum’s Global Gender Gap Report 2015). Σε οικονομικούς όρους, το χάσμα έχει κλείσει κατά μόλις 3% με την πρόοδο ως προς την ισότητα των μισθών και την ισοτιμία των δύο φύλων στο εργατικό δυναμικό να “παγώνει” από την περίοδο 2009/2010.
Ο αργός ρυθμός προόδου στο γεφύρωμα του χάσματος των οικονομικών ευκαιριών μεταξύ γυναικών και αντρών σημαίνει ότι οι γυναίκες κερδίζουν μόλις τώρα τα ίδια χρήματα με όσα κέρδιζαν οι άντρες το 2006, το έτος που εκπονήθηκε, δηλαδή, για πρώτη φόρα η Παγκόσμια Έκθεση για το Χάσμα των Φύλων. Παρεκτείνοντας αυτόν τον υπολογισμό μπορεί να δειχθεί ότι θα απαιτηθούν ακόμη 118 χρόνια – θα πρέπει να φθάσουμε στο έτος 2133 – για να κλείσει πλήρως το οικονομικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.
Όσον αφορά την εκπαίδευση, που αποτελεί έναν ακόμη από τους τέσσερις βασικούς άξονες της Έκθεσης, η εικόνα είναι μεικτή. Συνολικά, το έμφυλο χάσμα βρίσκεται στο 95%, ή 5% χάσματος από την ισοτιμία. Αυτή η μέτρηση αποτελεί βελτίωση κατά 92% από τα αντίστοιχα αποτελέσματα του 2006. Παγκοσμίως, 25 χώρες έχουν πλέον κλείσει εντελώς το σχετικό χάσμα, με την μεγαλύτερη πρόοδο να πραγματοποιείται στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, όπου οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα των φοιτητών σε περίπου 100 χώρες.
Όμως η πρόοδος δεν είναι παγκόσμια – το 22% όλων των χωρών που μετρήθηκαν συνεχιζόμενα τα τελευταία 10 χρόνια στην πραγματικότητα αντιμετώπισαν ένα άνοιγμα του χάσματος μεταξύ αντρών και γυναικών όσον αφορά την εκπαίδευση. Υφίσταται, επίσης, μία αξιοσημείωτη έλλειψη συσχέτισης μεταξύ της αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στην εκπαίδευση και της ικανότητάς τους να κερδίζουν τα προς τα ζην, κυρίως μέσω θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης ή ηγετικών θέσεων. Ενώ οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα των σπουδαστών σε πανεπιστήμια σε 97 χώρες, αποτελούν την πλειονότητα των θέσεων εργασίας ειδίκευσης σε μόλις 68 χώρες, και πολύ λιγότερες – τέσσερεις χώρες – αποτελούν την πλειονότητα όσον αφορά θέσεις ηγεσίας.
Η Υγεία και επιβίωση, ο τρίτος πυλώνας, είναι αυτός που βρίσκεται πλησιέστερα στην ισοτιμία, στο 96%. 40 χώρες έχουν κλείσει εντελώς αυτό το χάσμα, με πέντε εξ’ αυτών να έχουν κλείσει το χάσμα αυτό στους τελευταίους δώδεκα μήνες. Παρά την ενθαρρυντική αυτή αύξηση, συνολικότερα, το έμφυλο Χάσμα Υγείας και Επιβίωσης έχει αυξηθεί κατά λίγο συγκριτικά με το 2006.
Η Πολιτική Ενδυνάμωση, ο τέταρτος άξονας που μετράται από τον Δείκτη, είναι και αυτός που εμφανίζει το μεγαλύτερο χάσμα. Παγκοσμίως μόνο το 23% αυτού του έμφυλου χάσματος έχει κλείσει παρόλο που αυτός ο τομέας έχει επίσης δείξει την μεγαλύτερη βελτίωση, κατά 9% αύξηση από το 14% του 2006. Μόνο δύο χώρες έχουν προσεγγίσει την ισοτιμία στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και μόλις 4 έχουν φθάσει την ισοτιμία σε σχέση με τους υπουργικούς ρόλους.
Καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να κλείσει το συνολικό έμφυλο χάσμα της, αλλά οι Σκανδιναβικές χώρες παραμένουν οι κοινωνίες με τη μεγαλύτερη ισότητα φύλων στον κόσμο. Όπως και πέρυσι, οι κορυφαίες τέσσερεις χώρες είναι η Ισλανδία (1), η Νορβηγία (2), η Φινλανδία (3) και η Σουηδία (4) – με τη Νορβηγία να ξεπερνά τη Φινλανδία. Η Δανία (14) και το Βέλγιο (19) έπεσαν από τη λίστα των δέκα πρώτων χωρών ενώ η Ιρλανδία (5) ανέβηκε τρεις θέσεις στην κατάταξη. Η Rwanda (6) η οποία εισήχθη για πρώτη φορά πέρυσι στην μέτρηση του δείκτη ανέβηκε κατά μία θέση. Οι Φιλιππίνες (7) ανέβηκαν ξανά κατά δύο θέσεις “παγιώνοντας” τη θέση της χώρας στις δέκα κορυφαίες. Η Nicaragua (12) συνεχίζει να αποτελεί την χώρα με την υψηλότερη κατάταξη της Λατινικής Αμερικής αλλά έπεσε από τις πρώτες δέκα. Τρείς νέες χώρες συγκαταλέγονται στις δέκα κορυφαίες: Σλοβενία (9) που ανέβηκε κατά 14 θέσεις, ενώ η Ελβετία (8) και η Νέα Ζηλανδία (10) ανέβηκαν και οι δύο κατά τρείς θέσεις στην κατάταξη.
Πηγή: http://reports.weforum.org/global-gender-gap-report-2015/
socialpolicy.gr