Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών 2015

Μία στις τρεις γυναίκες έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία στη διάρκεια της ζωής της. Πρόκειται για μια πανδημία παγκοσμίων διαστάσεων, που σε αντίθεση με μια ασθένεια, οι δράστες- ακόμη και ολόκληρες κοινωνίες-, είναι που επιλέγουν να διαπράξουν βία αλλά και να την σταματήσουν. Η βία δεν είναι αναπόφευκτη, μπορεί να προληφθεί, όμως αυτή η πράξη δεν είναι τόσο απλή όσο η εξάλειψη ενός ιού.

Δεν υπάρχει εμβόλιο, φάρμακο ή θεραπεία. Ως εκ τούτου, οι στρατηγικές πρόληψης θα πρέπει να είναι ολιστικές, με πολλαπλές παρεμβάσεις που θα πραγματοποιούνται παράλληλα προκειμένου να έχουν μακρόχρονα και μόνιμα αποτελέσματα. Πολλοί τομείς, φορείς και εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συμμετάσχουν.

Ολοένα και περισσότερες αποδείξεις παρουσιάζονται για τις παρεμβάσεις που οδηγούν στην πρόληψη της βίας, από την κινητοποίηση της τοπικής κοινότητας για την αλλαγή των κοινωνικών προτύπων, στις ενιαίες σχολικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στο προσωπικό και στους μαθητές, στην χειραφέτηση και την οικονομική ενίσχυση/ ενίσχυση του εισοδήματος  σε συνδυασμό με την κατάρτιση για την ισότητα των φύλων.

Η Πρόληψη είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών και της εκστρατείας UNiTE to End Violence against Women Campaign’s 16 days call for action. Επίσης, φέτος πραγματοποιείται η έναρξη του πρώτου πλαίσιου του ΟΗΕ για την Πρόληψη της Βίας κατά των Γυναικών, ένα έγγραφο που πηγάζει από τη συνεργασία επτά φορέων των Ηνωμένων Εθνών: UN Women, ILO, OHCHR, UNDP, UNESCO, UNFPA και WHO. Το πλαίσιο αναπτύσσει μια κοινή αντίληψη για το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, τους φορείς χάραξης πολιτικής και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και παρέχει μια θεωρία αλλαγής για τη στήριξη δράσεων.

En

Από τις 25 Νοεμβρίου, την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, έως τις 10 Δεκεμβρίου, Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι 16 ημέρες ακτιβισμού ενάντια στην έμφυλη βία είναι η κατάλληλη στιγμή για να πραγματοποιηθούν ενέργειες για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο. Η διεθνής καμπάνια προήλθε από το πρώτο Γυναικείο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Ηγεσία που συντονίστηκε από το Κέντρο για την Παγκόσμια Ηγεσία Γυναικών, το 1991. 

Το έτος 2015 σηματοδοτεί την 20ετή επέτειο της Διακήρυξης του Πεκίνου και της Πλατφόρμας Δράσης, τον πιο προοδευτικό “οδικό χάρτη” για την ισότητα των φύλων. Οι ηγέτες συναντήθηκαν τον Μάρτιο κατά την 59η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς των Γυναικών και το Σεπτέμβριο στην 70η Γενική Συνέλευση ώστε να προβούν σε απολογισμό της προόδου που σημειώθηκε και να δεσμευτούν να αναλάβουν δράση για να κλείσουν τα χάσματα που αφορούν τις γυναίκες και τα κορίτσια. Φέτος μια νέα ατζέντα για την αειφόρο ανάπτυξη, η οποία για πρώτη φορά περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους και δείκτες για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, αντικατέστησε επίσης τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

unwomen.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας: χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για την καταπολέμηση των διακρίσεων

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!